Chili shakshuka, een snel gezond en eenvoudig recept

chili shakshuka

We love shakshuka. Dit recept is een heerlijke variatie op de meer gangbare variant. Het lekkere van shakshuka is dat je lekker veel groente en gezonde dingen erbij kan maken. Het is dus gezond en ook nog eens snel en simpel. Dit keer heb ik twee recepten samengebracht en eerlijk… het is echt een perfecte match: Chili shakshuka

Recept Chili shakshuka

  • Chili con of sin carne
  • Eieren
  • Hutekäse
  • Peper en zout
  • Eventueel verse kruiden zoals koriander, peterselie, bieslook en tuinkers

Chili

Dit onderdeel kan je op verschillende manieren toevoegen. Ik maak vaak zelf een grote pan chili con of sin carne. Ik maak vaak zoveel dat ik delen in kan vriezen. Voor dit recept is het dus ideaal om een ingevroren deel hiervoor uit de vriezer te halen. Of maak een pan chili en eet het de dag erna als Chili shakshuka. Geen chili in huis, dan is de kant en klare zak Hak kidneybonen chili schotel een gezond en snel alternatief. Ik snij zelf wat ui, knoflook en paprika. Dit bak ik aan en dan voeg ik de zak Hak toe en nog wat extra tomatensaus (passata). Breng eventueel op smaak met wat extra kruiden.

Ook zonder die zak maak je snel zelf een simpele chili. Snij eerst wat ui, knoflook en paprika en bak deze aan. Voeg wat passata toe en bonen naar keuze. Denk aan bruine bonen, kidney, kikkererwten, linzen: wat je maar wilt! Mais is ook lekker. Kruid naar smaak met kant en klare kruidenmix of met wat paprikapoeder. Eventueel nog gehakt erbij, het is jouw chili feestje! De chili is de basis voor je Chili shakshuka.

Shakshuka

Door met de Chili shakshuka. In je pan heb je nu wat chili op de manier die voor jou werkt. Maak niet te veel, de pan moet niet heel vol zitten. Maar de bodem mag lekker bedekt zijn. Je kan eventueel wat kuiltjes maken voor de eieren zo, maar in mijn saus nu lukte dit niet. Ik voeg eerst wat schepjes hutekäse toe en daarna breek ik 1 ei per persoon op mijn chili. Ik probeer het eigeel heel te laten!

Mijn vuur draai ik lager, ik doe wat peper en zout op het ei en doe dan de deksel op de pan. Ik laat het nu garen. Van mij mag het eiwit hard zijn en het eigeel nog zacht. Dit bereik ik na ongeveer 8 minuten. Maar elke saus en elke pan is weer anders dus hou het vooral goed in de gaten. Top je Chili shakshuka af met verse kruiden en zet de pan lekker op tafel. Serveer met brood of met gegrilde (volkoren) tortilla’s. Schep lekker uit de pan en met je boterham door de pan mag ook zeker met dit recept. Het is een heerlijk eenpansgerecht wat op tafel mag staan en waarbij je uit de pot mag eten :).

Chili shakshuka

Tips Chili shakshuka

  • De Hak kidney chili schotel is handig om altijd in huis te hebben. Ik ben normaal niet zo van de kant en klaar producten maar deze vind ik qua smaak prima en ook qua voedingswaarde! Er zit verder niet echt iets geks in en geen toegevoegde suikers. Voor even snel een Chili shakshuka is het ideaal.
  • Hutekäse geeft het een lekker romig element zonder dat het ongezond is. Je kan dit weglaten. Ook kan je eventueel wat kaas nog erop doen.
  • Het is elke keer weer een verrassing voor mij hoe de eieren eruit komen. Dit keer zakten ze in mijn saus en was het eigeel ook harder dan gewenst. Gelukkig is de smaak goed ongeacht of het eigeel hard of zacht is.
  • Normale shakshuka recept staat hier!
  • Deze home made roti is ook een heerlijk eenpansgerecht

Handige linkjes

Je hebt niet veel nodig voor je Chili shakshuka maar een paar goede items is sowieso erg fijn voor in je keuken. Ik hou bijvoorbeeld van het merk Greenpan*. Deze pannen waren de eerste pannen met een gezond anti-aanbaklaagje en koken heel fijn en gaan lang mee. Plus ze mogen in de vaatwasser.

ei

Sommige linkjes in deze blog zijn affiliate linkjes. Als jij hier op klikt en dan tot aankoop overgaat, ontvang ik een kleine commissie. Dit is verder niet van invloed op jouw prijs of shopervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.