Havermout Koekjes, een Amerikaans bakrecept

Amerikaanse Havermout Koeken

Amerikaanse Havermout koekjes zijn anders dan wat ik tot nu toe heb gebakken. Het jaar dat ik in New York heb gewoond heeft z’n sporen achter gelaten bij mij. Het klopt dat in Amerika alles groter is, dus ook de koekjes. Dit recept is bedoeld voor reuze koekjes vol lekkers. Chewy van binnen en krokant van buiten.

Voor mijn doen zitten er iets meer ingrediënten in dan “normaal”. Maar het recept is simpel en echt de moeite waard. Wat een perfecte koekjes. Ik heb er wel voor gekozen ze een slagje kleiner te maken. Maar hoe groot jij lekker vindt heb je geheel zelf in de hand. Net zoals de toevoegingen. Ik gebruik een nieuw product, melasse. Dit is pure suikerstroop. Heel heftig van smaak maar wel kenmerkend en lekker. Ik heb het gewoon in de winkel gehaald. Je kan ook kiezen voor een dadelstroop of appelstroop. Onze guilty pleasure van het moment.

Recept Havermout Koekjes

  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 135 gram havermout
  • 75 gram bruine suiker (ik had 35 kokossuiker en 40 bruine rietsuiker)
  • 75 gram roomboter (gras)
  • 1 ei
  • 5 gram maizena
  • 1 theelepel kaneel
  • Halve theelepel zout
  • Eetlepel melasse
  • 50 gram noten/zaden
  • 50 gram chocolade
  • 75 gram cranberry’s

Pak een diep bord en vul dit met; Zelfrijzend bakmeel, havermout, maizena, kaneel en zout. Zet even opzij. Pak een kom en hier in mag; Suiker, roomboter, ei en melasse. Goed mengen tot een egaal mengsel. Voeg nu de inhoud van het bord met bakmeel etc. toe. Maak hier een mooi deeg van.

Ik verwarm de oven voor op 180 graden en ondertussen hak ik de noten, chocola en cranberry’s fijn. Dit gooi ik bij het deeg en kneed ik totdat alles goed verdeeld is. Je kan 8 grote koeken of 11/12 kleinere maken. Ik vind de kleinere lekkerder.

Leg de Amerikaanse Havermout Koeken op een met bakpapier beklede ovenschaal en bak dit voor ongeveer 15 minuten in de oven van 180 graden. Draai ze om, voorzichtig!, en bak nog even voor 3/4 minuutjes. Laat ze afkoelen en genieten maar.

Enjoy!

Tips

  1. Als je de Amerikaanse Havermout Koekjes gaat omdraaien doe dit voorzichtig. Ze zijn zacht en breekbaar. Bij het afkoelen worden ze hard.
  2. In plaats van melasse kan je dus dadelstroop, appelstroop, of iets wat daarop lijkt gebruiken.
  3. Ik heb normale havermout gebruikt.
  4. Normale roomboter werkt ook, gras roomboter is veel zachter en vind ik fijner werken.
  5. In plaats van cranberry’s kan je ook krenten, rozijnen of ander gedroogd fruit gebruiken. Een mix kan ook.
  6. Noten en zaden zijn geheel eigen invulling. Vandaag heb ik sesam, pijnboompitten, amandelen en zonnebloempitten gebruikt. Maar walnoten, cashen, pecan etc zijn ook erg lekker erin.
  7. Ga je all American en dus voor grote koeken, hou rekening met een langere baktijd.
  8. Van melasse wordt ook rum gemaakt. Het is een heftig maar kenmerkend smaakje. Bijna salmiak achtig. Doe er vooral niet teveel in. De smaak vind ik wel erg lekker. Het is niet heel erg aanwezig in deze hoeveelheid.
  9. Meer weten? Melasse of Molasse wikipedia.
  10. Je kan ook ander meel kiezen. Gebruik dan wel een gist, bakpoeder of iets dergelijks.
  11. Ik heb pure chocola gekozen en in stukjes gehakt. Je kan ook voor vlokken of hagelslag kiezen.
  12. Honing koekjes, cranberry koekjes en jam koekjes zijn ook zo lekker
Amerikaanse Havermout Koeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.