Originele Bolognese Saus, een traditioneel Italiaans recept

bolognese originele bolognese saus recept echte

Een echte originele bolognese saus bestaat er eigenlijk niet. Elke streek, plek, stad, of familie in Italiƫ heeft een eigen origineel recept. De variaties zijn klein maar kunnen wel bepalend zijn voor de eindsmaak. Waar de saus wel origineel in overeenkomst is, is dat het een stoof vleessaus moet zijn. Ik dacht altijd dat bolognese als basis een tomatensaus was. Maar niks is minder waar. Deze saus moet vlees bevatten om het bolognese te noemen. En het liefste ook 3 soorten vlees. Verder bevat het op peper, zout en laurierblad na geen toegevoegde kruiden. Door de ingrediƫnten en het sudderen komen de smaken op een aangename manier bij elkaar en vormt dit een waar smaakfestijn.

Ik heb gekozen voor een originele bolognese saus recept wat simpel is en voor mij goed op smaak is. Je kan nog zelf kiezen of je de saus wat vochtig wilt of droger maakt. Ik hou het een beetje er tussenin, maar die keuze is dus geheel aan jou. Met dit recept maak je een flinke hoeveelheid. Zeker voor 2 dagen en eventueel de vriezer.

originele bolognese saus

Recept Originele Bolognese Saus

  • 400 gram rundergehakt
  • 200 gram half om half gehakt
  • 100 gram pancetta
  • 150 ml witte wijn
  • 100 ml volle melk
  • 100 ml runderbouillon (eventueel iets extra)
  • 125 gram wortel
  • 75 gram bleekselderij
  • 1 medium ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • Grote eetlepel tomatenpuree
  • 45 gram roomboter
  • 40 ml olijfolie
  • Laurierblad
  • Peper en zout

Erbij

  • Parmezaanse kaas of Grana Pedano
  • Pasta
  • Simpele salade
  • Brood met (kruiden)boter

Begin met de wortel, bleekselderij, ui, knoflook en pancetta fijn te snijden. Smelt daarna de roomboter en olijfolie samen in een pan. Als dit gesmolten is mag de ui, knoflook, wortel en bleekselderij erin. Bak dit voor ongeveer 10 minuutjes aan met regelmatig roeren. Als het glazig begint te zien en begint te geuren dan mag de fijngesneden pancetta erbij. Dit bak je nog even mee voor een paar minuutjes. Voeg de runder- en half om half gehakt toe en bak dit rul met een vork of houten lepel op hoog vuur. Maak het gehakt klein en gaar. Als dit gebeurd is mag je alles afblussen met de witte wijn.

Wijn verdampen

Zet het vuur lager en laat de wijn verdampen. Blijf wel zo nu en dan roeren. Ondertussen kan je de eetlepel tomatenpuree door de runderbouillon roeren. Als de wijn verdampt is voeg je het runderbouillon – tomatenpuree mengsel toe samen met de gepelde tomaten uit blik, melk, laurierblad, peper en zout. Roer goed door en zet dan het vuur laag. Deksel eraf of half erop en lekker laten pruttelen. Liefste zo lang mogelijk en wel af en toe roeren. Het mag een echte vleessaus worden. Als het te droog wordt kan je er nog wat extra water of runderbouillon bij schenken telkens. Ik heb na ongeveer een uurtje geproefd en nog een scheutje melk en klein beetje tomatenpuree toegevoegd.

Rasp wat kaas, maak een frisse salade en kook je pasta naar keuze. Schep de pasta door de saus of juist op de gekookte pasta. Lekker genieten en vries in indien nodig. En de tweede dag is deze saus nog lekkerder. En maak er wat brood bij dan kan je op de Italiaanse manier de laatste restjes saus van je bord af halen.

Eet smakelijk!

Tips originele bolognese saus

  1. De verhoudingen tussen het half om half gehakt en rundergehakt wisselen. Ik gebruik minder half om half omdat dit wat vetter is. Maar je kiest hierin je eigen voorkeur. Ik zou voor de ultieme smaakbalans wel voor beide kiezen. Maar kies vaak ook alleen voor rund omdat ik die smaak lekkerder vind. Kan je geen pancetta vinden? Dan kan je ook spek of bacon kiezen.
  2. Ik had een half runderbouillon blokje in 500 ml water opgelost. de bouillon die over was heb ik als drinkbouillon gedronken. Je kan ook voor een pot bouillonpoeder kiezen dan is het makkelijker doseren.
  3. In dit recept vervang ik niks, Dus echt vlees, echte roomboter, echte volle melk. Dat is in een originele bolognese recept belangrijk voor de juiste smaak. Wil je wel wat vervangen.. gebruik dan mager rundergehakt en magere melk. Vooruit.
  4. De bereiding is echt niet moeilijk maar het pruttelen is wel heel belangrijk. Zie het als draadjesvlees. Het is echt nodig en begin dan ook op tijd met de saus.
  5. Geen witte wijn? Rode wijn of rose kan je ook gebruiken. Dit recept is dus ook voor kinderen geschikt omdat je de alcohol laat verdampen.

Handige items

  1. Mijn nieuwe Greenpan hapjespan* is echt geweldig voor deze saus! Vind je het een flinke uitgave? Zet dan de pan in je favorieten en check regelmatig. Vaak zijn er mooie aanbiedingen. Deze pan heb ik met 50 procent korting kunnen kopen op die manier.
  2. Ik gebruik een mezzaluna oftewel een halvemaanmes* om de wortel, selderij, ui en knoflook extra fijn te snijden. Ik snij het eerst fijn en dan ga ik met mijn mezzaluna er nog over. Ook ideaal om kruiden mee fijn te snijden.
  3. Of gebruik simpel een hakmolen*! Ik voeg de wortel, selderij, ui en knoflook grof toe en hak het fijner. Lekker snel en simpel.
  4. Variatie: 500 gram rundergehakt en 200 gram spekblokjes! Die verhouding is ook lekker samen. Spekblokjes zijn wel wat grover dus die kan je eventueel ook nog fijner snijden.
  5. Een Italiaanse tip: laat je kaaskorst meepruttelen in de saus. Van de Parmezaanse kaas. Dit zorgt voor een extra “umami” smaakbeleving, extra smaaklaagje. Heerlijk hoor! Wel eruit halen als de saus klaar is.
  6. De tomaten uit blik kan je ook passeren: doe ze vanuit het blik in een zeef boven de pan en druk uit met een vork. Zo krijg je een nog gladdere saus.
  7. Dit recept voor draadjesvlees is ook echt de moeite waard.
  8. Andere lekkere inspiratie: Mac and Cheese met groente, Snelle avocado salade, Broodje gyros met gebakken ei en broodje brie met aardbei en gerookte amandelen
pasta saus originele bolognese saus

Sommige linkjes in deze blog zijn affiliate linkjes. Als jij hier op klikt en dan tot aankoop overgaat, ontvang ik een kleine commissie. Dit is verder niet van invloed op jouw prijs of shopervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.