Sticky Ketjap Groentes, een simpel vegetarisch recept

Sticky Ketjap Groentes

Sticky ketjap groentes vind ik zo lekker. Er is suiker nodig om dit effect te krijgen maar je bepaalt zelf de hoeveelheid. Meer suiker is meer sticky en minder is minder. Klinkt logisch toch. Ik heb een voorkeur voor champignons en boontjes in de saus maar je kan uiteraard van alles kiezen. Ook heb ik gekozen voor pulled oats als toevoeging. Een plantaardige keuze waarvan vooral de bite een aangename aanvulling is in dit recept. Qua smaak voegt het niet echt iets toe. Niet helemaal gezond door de suiker maar wel erg lekker dit recept. En de verse groente en kruiden zorgen weer voor de balans.

Recept Sticky Ketjap Groentes

  • 125 ml ketjap manis
  • 40 gram bruine suiker
  • 2 tenen knoflook
  • Klein stukje verse gember
  • 1 ui
  • Theelepel kaneel
  • Theelepel Hindoestaanse masala
  • Peper en zout
  • Mijn keuze aan groentes: bakje champignons en gekookte boontjes
  • Bakje pulled oats

Optioneel: rul gehakt, andere groentes, sojasaus als zoute smaakmaker

Ik begin met de ui, knoflook en gember fijn te snijden. In een pan verhit ik vervolgens wat olie en bak hierin de fijngesneden ui, knoflook en gember wat aan. Ik voeg de theelepel kaneel en Hindoestaanse masala toe en roer het goed erdoor. Ik laat dit lekker bruisen maar let wel op dat het niet aanbrand!

Na ongeveer 7 minuten voeg ik de ketjap en suiker toe. Het vuur niet te hoog en blijf goed van de bodem af roeren. De saus dikt langzaam in en je sticky effect komt naar voor. Je bepaalt zelf wat je fijn vindt. Meer suiker en langer verhitten zorgt voor meer plaksaus. Ik breng het mengsel alvast iets op smaak met peper, zout en soja. Pas op met proeven, de sticky saus is heel heet.

Als je tevreden bent voeg je de groentes toe. Champignons, pulled oats en gekookte boontjes in mijn geval. Roer lekker door totdat het naar je smaak is. Breng eventueel nog op smaak met peper, zout en / of sojasaus. Klaar zijn je Sticky Ketjap Groentes. Lekker met wat rijst en emping.

Eet smakelijk!

Sticky Ketjap Groentes

Tips

  1. Bruine suiker heeft mijn voorkeur door de smaak. Bruine basterd suiker of een kokossuiker werken prima. Heb je alleen witte suiker dan kan dit ook gebruikt worden. Stroop zou ook kunnen werken. Ik wil het de volgende keer met dadelstroop proberen.
  2. Mijn hapjespan van Greenpan* is echt nieuwe favoriet. Wat een heerlijke pan en ideaal voor dit soort recepten.
  3. De kaneel en masala kruiden zijn niet noodzakelijk maar wel erg lekker erbij.
  4. De pulled oats zijn een boeiend iets. De structuur lijkt op gehakt maar de smaak is vrij neutraal. Ik vond het in dit recept een goede toevoeging.
  5. Bloemkool, broccoli, peultjes, mais of bonen kunnen bijvoorbeeld ook prima.
  6. Ik heb het over mijn snelle nasi gedaan met wat emping, sambal en gefruite uitjes.
  7. Met verse gember gebruik ik meestal een stukje ter grote van een teentje knoflook.
  8. Voeg een Spaans of ander pittig pepertje toe bij het aanfruiten van de knoflook, ui en gember als je een pittige variant wilt maken.
  9. Dit recept voor ketjap gehakt is ook zo lekker of deze Sticky Ketjap Groentes

Handige linkjes

Sticky Ketjap Groentes

Sommige linkjes in deze blog zijn affiliate linkjes. Als jij hier op klikt en dan tot aankoop overgaat, ontvang ik een kleine commissie. Dit is verder niet van invloed op jouw prijs of shopervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.