Thuisonderwijs, een persoonlijke blog in deze coronatijd

Als mama, blogger en pedagoog zit ik midden in alle schoolsluiting stress wat er zich afspeelt binnen Nederland. We zitten nu in een fase waarin wij thuisonderwijs moeten bieden aan onze kinderen. Het klinkt bijna als een vooropgezet plan met het schrijnende leraren tekort, maar helaas is de realistische reden waarom niet leuk. We zitten midden in een pandemie.

Om de pandemie ietwat te regulieren is afzondering nodig en daar hoort ook thuisonderwijs bij. Tegelijk zal het huishouden blijven draaien, moeten we ons werk zo veel mogelijk blijven voortzetten en is het belangrijk om te dealen met wat er in de wereld en ons land afspeelt. Dat allemaal binnen de paar muren van ons huis.

Thuisonderwijs

Vanuit onze school krijgen we veel hulp voor het thuisonderwijs van onze 6 jarige dochter. We krijgen les tips, inlog mogelijkheden online tot scholing en er wordt per email en telefoon contact onderhouden. Dit voelt allemaal heel betrokken en fijn. Tegelijk heb ik zelf ook bepaalde ideeën omdat ik als beroep een pedagogisch medewerker ben. Lesgeven doe ik niet, maar bewust leerzame dingen aanbieden door middel van activiteiten en een dagritme kan ik zeer zeker.

Zoals ik al zei, lesgeven kan ik dan weer niet. Dat merk ik ook meteen. Ik ben en wil geen juf zijn. Mijn werk als pedagogisch medewerker vind ik juist leuk omdat daar een grote mate van speling, vrijheid en speelsheid inzit. Ik juich de enthousiaste leerkrachten toe die mijn dochter nu op school heeft omdat wat ze bieden zo ontzettend belangrijk en van toegevoegde waarde is. Mijn vorm van thuisonderwijs lijkt dan ook niks op wat op school wordt geboden.

thuisonderwijs

Dagschema’s thuisonderwijs

Ik zie om mij heen verschillende situaties ontstaan. Ouders die na een halve dag al gillend gek worden tot juist uber fanatieke ouders met prachtige strakke schema’s en kasten vol lesmateriaal. Ik bungel een beetje in het midden. Gek worden is te overdreven. Het is voor ons thuis meer wennen aan het heel veel samenzijn, om vervolgens mogelijkheden te vinden waarin huishouden, thuisonderwijs en thuiswerken gecombineerd kunnen worden.

Ritme, rust en regelmaat is een belangrijke basis voor veel kinderen. Dus daarvoor zijn de schoolschema’s heel handig. Zo wordt het duidelijk wat er thuis gedaan wordt, welke tijd het is en wat er verwacht wordt. Dit zou ook ruimte moeten geven tot thuiswerken. Een belangrijke leidraad is het ritme van de school van jouw kind wat het al gewend is.

Het voorkomen van ongewenst gedrag zit ook grotendeels in structuur en duidelijkheid. Daarbij zitten we nu in een situatie waar we helemaal geen grip op hebben, dus voelt zo’n duidelijk schema ook wel lekker. Dit hebben we in de hand en onder controle.

Good Mood Thuisonderwijs

Dat gezegd werkt zo’n schema hier dus niet. Ik ben geen school, de situatie is anders en er moeten ook dingen thuis gedaan worden. Wij zoeken nu vooral de balans tussen scholing, thuiswerken, opvoeden en huishouden wat voor ons alle vier werkt. Het nastreven van wat school bied is gewoonweg niet haalbaar op het moment.

Hoe een dag eruit ziet hier? Mijn jongste dochter komt nog voor een nachtvoeding, mijn oudste heeft soms dromen en mijn nieuwe buren zijn nogal luid. Daarbij zit ik nog met mijn gezondheid waardoor ik niet op een hoog energielevel zit. Ik kom vaak moe uit een nacht. Nu Good Mood Papa thuis werkt vangt hij de ochtend op met de meisjes. Dit is speciaal voor ze, gezellig ontbijten, wat spelen, niks moet en om ongeveer half 10 is het fruittijd.

Mama schooltijd

Na het fruit weet Abygail het al, dan is het mama schooltijd. Ik ga dan met haar dingen doen waardoor er rust in huis is zodat Chris alvast wat kan werken en Gwen ook even rust heeft. We zijn nu bijvoorbeeld koekjes gaan bakken. Hiermee zijn we lang zoet want we beginnen met niks. Geen pak maar echt met losse ingrediënten. Ze mag meehelpen met afwegen; ik leer haar over cijfers en gewichten. We bespreken de ingrediënten; wat is er nodig, wat doet elk ingrediënt en waar komt het vandaan. Als het deeg dan even moet rusten mag ze iets voor zichzelf doen, kan ik Gwen een voeding geven en gaat de jongste een dutje doen.

Tijdens het dutje kan Chris werken en ga ik weer verder met Abygail. We steken vormpjes en letters uit. Maken woorden ermee, rijmen wat, spellen en herkennen woorden die met dezelfde letter beginnen. Daarna weer even rust, ik maak een lekkere lunch en dan gaan we gezellig met papa erbij wat eten en kletsen we wat.

Ook zijn we veel de tuin ingegaan en zo wordt thuisonderwijs opeens buiten lessen. We leren letters en cijfers door met stoepkrijt te tekenen, blaadjes op te ruimen en tegelijk te tellen en rijmspelletjes werken ook goed tijdens het vegen. Ondertussen vinden we veel insecten en bekijken we die. Google leert ons leuke weetjes en aan het einde van de dag weten we opeens dat een regenworm geen oren of ogen heeft. Geen kaken en tong, maar wel 10 harten heeft en een zadel. Het is ook nog eens een meisje en jongen in 1; genoeg gespreksstof zoals je wel snapt.

thuisonderwijs

Balans zoeken

Gaat alles gemoedelijk en makkelijk? Nee absoluut niet. We moeten allemaal wennen aan de situatie en elkaar. Maken we er het beste van? Absoluut! Het is wat het is op dit moment en wat we kunnen doen is thuisblijven en deze pandemie minder explosief laten verlopen. Ik ben heel blij met de hulp vanuit school en dat pas ik ook zeker toe op een dag. Maar ik streef niet het schoolritme na omdat dit niet haalbaar is voor ons. We hebben zeker een bepaald ritme gevonden maar nog is elke dag weer anders.

Wees vooral niet te streng voor jezelf en verwacht niet dat je alles kan doen. Thuiswerken en thuisonderwijs gaat niet makkelijk samen. Geef jezelf even de tijd om te wennen aan deze nieuwe situatie. Zoek dan naar een manier die voor jullie werkt. Is dit een strak schema? Prima, internet en social media staan vol met mooie voorbeelden. Is dit juist niet wat past, dan is dit ook prima. Zoals je in mijn voorbeelden ziet kan je met elke activiteit wel dingen leren. Meehelpen met het huishouden is ook een goede les in verband met bijvoorbeeld hygiëne, sokken die opgehangen moeten worden zijn prima te tellen. Een kledingstuk begint met een bepaalde letter, enzovoort.

Contact

Hou vooral contact met elkaar en communiceer goed. Hou ook contact met de buitenwereld maar dan vooral digitaal. Lang leve het digitale tijdperk. Internet staat vol tips, ideeën en lotgenoten. Om je hart te luchten, zorgen te uiten of om gewoon even te lachen. Met vrienden en familie kan je makkelijk bellen, facetimen en beeldmateriaal sturen. En post verzenden kan gelukkig ook nog steeds.

Geef jezelf even de tijd om aan deze situatie te wennen en kies dan jullie vorm van thuisonderwijs. Uiteindelijk komt alles weer goed en kunnen we terugkijken op een hele bijzondere periode. Bijzonder spannend en met tijden ook angstig, maar tegelijk gebeuren er heel veel mooie dingen. We hebben weer meer oog voor elkaar, zijn meer lokaal op elkaar aangewezen en iedereen kent inmiddels de gebarentaal voor hamsteren.

Ik hoop dat jullie in goede gezondheid deze periode doorkomen. Zorg goed voor jezelf en naasten.

thuisonderwijs

Linkjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.