Sinds kort werk ik meer uren. Heel fijn, want ik vind mijn werk erg leuk. Maar ik moet wel op mijn werkdagen anders gaan koken. Ik merk dat het nog simpeler en makkelijker moet maar wel gezond. Deze Groente Lasagne is ideaal. Bomvol gezonde groentes. Voldoende voor 2 dagen en het is snel klaar. Voor ons 2 (plus kleine dreumes eter) is dit dus genoeg voor 2 dagen. Lekker met wat sla en broodsoldaatjes erbij. In deze saus kan je uiteraard nog meer groentes verwerken.
Recept groente lasagne
- Broccoli
- Aubergine
- 3 potjes tomatensaus (liter saus in totaal ongeveer)
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- Gedroogde peterselie
- Gedroogde basilicum
- Kruidenboter kruiden
- Lasagne bladen
- Geraspte kaas
- Mozzarella
- Boter/olijfolie/kokosvet etc om schaal in te vetten
Ik heb gekozen om niet te pureren omdat ik een bite wilde. Ga je de saus glad pureren? Dan hoeven de ingrediënten niet zo fijn gesneden te worden
Ui en knoflook fijn snijden. Broccoli en aubergine ook in kleine stukjes. In een pan de ui en knoflook kort aanbakken. Daarna mogen de broccoli en aubergine stukjes erbij. kopje water erin. De groentes hoeven niet onder water te staan maar er moet wel voldoende in zodat het lekker kan stoven.
Deksel erop en op laag vuur lekker laten sudderen. Hier was het in ongeveer 15 minuten goed. Ik wilde wel een bite dus niet te zacht. het gaat ook nog de oven in waar het nog wat zachter kan worden.
In een bak doe ik de tomatensaus. Voeg de gestoofde groente toe en dit roer ik goed. Voeg eventueel wat kookvocht toe. Breng op smaak met peper, zout, gedroogde peterselie, gedroogde basilicum en kruidenboter kruiden.
Nu gaan we de Groente Lasagne opbouwen. Ik heb gekozen voor blanke vellen en groene vellen om en om
In de oven
Vet de ovenschaal in en schep wat saus in de schaal. Daarna bedek je dit met lasagne vellen. Weer een laagje saus, vellen, net zolang totdat de schaal vol zit. Je eindigt met saus. Let op de saus en vellen zetten iets uit dus stop een klein stukje onder de rand van de schaal.
Gratineer met kaas en mozzarella. Bak het af in de oven voor ongeveer 25 minuten (staat vaak op het pakje van de vellen hoelang die nodig hebben)
Maak een lekkere salade erbij en wat brood. Klaar is je gezonde, snelle, Groente Lasagne.
Eet smakelijk!
Tips
- Ik heb peper, zout, gedroogde peterselie en gedroogde basilicum gebruikt om de saus op smaak te krijgen. Ook wat kruidenboter kruiden. Je kan ook Italiaanse kruidenmix gebruiken.
- Als je de tomatensaus en groente samenvoegt dan kan je dit ook pureren als je een gladde saus wilt.
- Bak apart gehakt rul wat je later toevoegt als je dit erin wilt.
- De lasagna vellen kan je ook insmeren met ricotta, mascarpone of roomkaas. Op ricotta na is het niet zo gezond, maar wel lekker. Bestrijk de vellen en leg ze dan op de saus en bouw op zoals volgens het recept.
- Als je de Groente lasagne de tweede dag gaat eten hoeft deze minder lang en in een minder hete oven om op te warmen. Anders verbrand het.
- Op de gratineer laag kan je ook andere soorten kaas gebruiken en kruiden. Denk aan gedroogde peterselie, gedroogde knoflook etc.
- Brood erbij vind ik heerlijk. Zoals de Italianen het eten. Je bord lekker schoonmaken met een stuk brood. Brood Soldaatjes zijn ideaal erbij.
- Ik heb gekozen voor 2 verschillende soorten lasagne vellen. Groene en witte. Dit zag er erg mooi uit.
- De tomatensaus die ik in huis heb is heel neutraal. Alleen tomaten en wat zout. Let op met kant en klare sauzen. Deze bevatten veel zout, suiker en andere gekke toevoegingen. Kies dan voor een pakje gezeefde tomaten bijvoorbeeld. Of maak het zelf. Snij een kruisje in de navel van de tomaat. Leg in een bakje en overgiet met kokend water. Na 10 minuten wellen kan je het velletje eraf trekken. Doe in een zeef en vang de verse tomatensaus op.
- Ik heb een nieuwe staafmixer. Een simpele van Bosch die het tot nu toe prima doet en een leuke prijs heeft.