Ik heb altijd diepvriesfruit in huis. Met als voornemen om er lekker fruitwater van te maken of andere recepten. Realiteit is dat ik het vaak vergeet. De vriezer is een soort van Bermudazone in mijn huis. Maar langzaam aan leer ik het steeds beter gebruiken. En zo ook met deze saus! Ontstaan omdat ik in een wafelvibe zit. En mijn oudste dochter iets niet te zoet erbij wilde. Nou sesam open u en mijn vriezer gaf mij inspiratie met als resultaat echt een onwijs lekkere saus die ook prima bij andere recepten past. En het mooie is dat het openstaat voor variatie. Dit recept van snelle aardbei-framboossaus is wel het lekkerste met diepvriesfruit omdat er dan al vocht bij zit en het sneller klaar is!
Ingrediënten snelle aardbei-framboossaus
- Diepvriesaardbeien
- Diepvriesframbozen
- Zakje vanillesuiker, 8 gram
- Een beetje citroensap naar smaak
- Eventueel wat citroenzest naar smaak
- Eventueel meer suiker of honing
- Eventueel wat water als het droog wordt
- Eventueel voor indikken: agar agar, chiazaad, maizenapapje of laten inkoken
De hoeveelheid luistert niet zo nauw. Ik had wat diepvriesaardbeien en diepvriesframbozen, deze hadden wat ijskristallen dus ik hoefde geen water toe te voegen. Ik heb het fruit in een steelpannetje gedaan met een theelepel citroensap en zest van 1 citroen. Voor het lekkere voeg ik een zakje vanillesuiker toe. Verwarm langzaam en laat inkoken. Roer regelmatig door en hou het vuur laag. Ik had wat haast en heb het ingedikt met wat agar agar. Je kan ook indikken met wat chiazaad of een maizenapapje of door gewoon langer te laten inkoken. Ook dikt het in als het afkoelt. En klaar is je snelle aardbei-framboossaus eigenlijk al!
Proef voorzichtig, heet!, of je nog wat suiker, citroen of wat honing wil toevoegen. Ik maak het in een klein pannetje en deze koel ik totdat het op is. Zo kan ik het elke keer opwarmen. Maar je kan het ook invriezen in bijvoorbeeld een ijsblokjesbakje. Is de saus te dik of droog? Voeg dan een beetje water toe.
Serveer lekker warm op een verse wafel! Of op cupcakes, pancakes, vers gebakken brood, bij vlees of waarbij je maar wilt.
Eet smakelijk!
Tips
- Uiteraard is een basis van alleen aardbei al voldoende. Bij voorkeur diepvries. Dit is al lekker verwarmd. De andere smaken geven deze saus meer gelaagdheid. Probeer ook eens een dadel erbij te doen. Een heerlijke stroperige zoetmaker.
- Eet je suikervrij? Dan laat je dit er uit, dat kan prima. Gebruik eventueel een andere zoetstof en vanille essence/drops.
- Het citroensap houdt de kleur mooi van je saus én het zorgt voor een heerlijk laagje in smaak, de zest* is ook zo lekker als smaakmaker. Net wat intenser weer dan de sap van een citroen. Let op dat je alleen geel raspt*. Het wit van de schil is wat bitter.
- Ik gebruik graag mijn Riess emaile steelpan* voor dit soort recepten.
- Per ijsblokje invriezen* is echt ideaal. Ontdooi elke keer een kleine hoeveelheid en zo kan je een lekkere voorraad opbouwen.
- Meer inspiratie nodig voor lekkere simpele fruitsmeersels? Check dan eens dit recept voor jam, of deze en misschien ook deze. Welke het zijn? Laat je verrassen! Allemaal home made, eenvoudig en lekker. Er staan er nog meer op mijn site.
- Fruitwater blijft ook zo lekker en simpel.
- Dit recept past heerlijk bij een warme wafel.
- Of kies je liever voor suikervrij en zonder boter? Kies dan voor een wafel met kwark gemaakt
- Voor het maken van wafels: Ik ben echt onwijs superblij met mijn wafelijzer* van Kitchenbrothers! Deze is klein, compact en de ijzers zijn bpa-vrij en mogen in de vaatwasser. Test altijd even jouw eigen wafelijzer uit voor de goede bereiding. Daarnaast is een keukenweegschaal* vaak nuttig, een vork en eventueel een glazen mengkom* of bord. Een kwastje* voor het bestrijken van je wafelplaten is ook wel handig.
Sommige linkjes in deze blog zijn affiliate linkjes. Als jij hier op klikt en dan tot aankoop overgaat, ontvang ik een kleine commissie. Dit is verder niet van invloed op jouw prijs of shopervaring.