Home Made Appelflappen. Dit recept maak ik eigenlijk best vaak dus hoog tijd om dit met jullie te delen. Het is onwijs simpel, lekker en er is veel variatie mogelijk. Ik gebruik dit recept ook vaak op mijn werk. De oudere kinderen kunnen dit prima zelf en de jongere kids met wat begeleiding ook. Home Made Appelflappen is ideaal als je nog appels hebt liggen. Of zelfs 1 appel is al voldoende. Maar ook ander fruit kan je erin doen. Deze blog laat ik alle variaties zien, de basis en mijn nieuwjaars flappen.
Formaat
Kies eerst welk formaat je wilt maken. Dit kunnen mini flappen zijn of gewoon normale. Normale maak je met 1 plak bladerdeeg en bij een mini Home Made Appelflap snij je een plak bladerdeeg schuin doormidden.
Let op dat je er niet teveel vulling in legt! Anders sluiten ze niet goed.
Wel of geen schil
Dit maakt niet uit. Dat is geheel naar eigen smaak. Schilletjes zul je proeven maar als je kleine stukjes snijdt is dit niet storend.
Wel of geen suiker
Dat is geheel aan jou. Je kan ook wat appelstukjes pureren zodat je verse appelmoes hebt. Dit kan je zo door appelstukjes scheppen. In plaats van suiker kan je ook honing, jam, dadel stroop, agavestroop, kokosbloesem suiker etc. gebruiken.
Basis Recept appelflappen
- Appel
- 2 plakjes bladerdeeg
Per appel kan je ongeveer 2 normale of 4 mini flappen maken. Snij de appel in stukjes. Met of zonder schil is aan jou. Schep wat op het bladerdeeg en vouw dubbel. Met een vork duw je de zijkanten wat meer dicht. Bestrijk met water of een geklutst eitje. Strooi hier eventueel wat suiker op. In een voorverwarmde oven van 220 graden in ongeveer 10 minuten bakken. Totdat het mooi goudbruin is.
Oudjaars Flappen
- 4 appels
- Kaneel naar smaak
- Aardbeien Jam, ongeveer 4 eetlepels
- Handje gedroogde cranberry’s
- Bladerdeeg , 8 plakjes
Ik heb de appels geschild en in kleine stukjes gesneden. Deze heb ik in een kom gedaan. Daarbij kaneel en aardbeienjam. De gedroogde cranberry’s heb ik in kleine stukjes gehakt. Die mogen ook erbij. Goed roeren. De jam moet de appelstukjes bedekken maar moet ook niet teveel aanwezig zijn.
Ik heb 12 mini flapjes gemaakt en 2 normale. Vul de bladerdeeg, vouw dicht, duw met een vork de zijkanten en bestrijk met geklutst ei. Er bovenop heb ik wat rietsuiker gedaan.
Even in een oven van 220 voor 10 minuten en klaar zijn deze variant van de Home Made Appelflappen.
Tips
Wat kan er nog meer door?
Fruit: Peer, kiwi, mango, banaan, etc.
Suiker: Rietsuiker, basterdsuiker, kokosbloesem suiker, kaneelsuiker, poedersuiker, etc.
Andere zoetmakers: Agave stroop, dadelstroop, appelstroop, appelmoes, fruitmoes, honing etc.
Jam: allerlei soorten jam of marmelade.
Gedroogd fruit: rozijnen, krenten, vijgen, cranberry’s, etc.
Kruiden: Kaneel, vanille, kardemom, koekkruiden, etc.
Extra: Noten, chocolade, etc.
En net vers van de pers als tip van Maggie: Marsepein er in verkruimelen! Goede tip, bedankt.
Ik doe ze altijd met kaneel, geen rozijnen want die vind ik stom, suiker en een beetje vanillesuiker. Heerlijk!
Haha ik ben ook niet zo’n rozijnen fan. Vandaar mijn keus voor cranberry’s!