Marsepein, een snel en simpel recept met 2 ingrediënten

De jolige mannen met baarden komen er weer aan. Dit betekent voor mij gezelligheid, warme kleren en vooral gekte op mijn werk. Kinderen worden helemaal hor en dol. Deels door de spanning omdat het toch wel spannend is al die cadeautjes en deels door al het snoep. Hier ben ik niet op tegen al is het wel snoep met veel suiker en kleurstoffen. Pepernoten, kruidkoek, snoepjes, chocola, suikermuizen, marsepein en soms een verdwaalde mandarijn. Dit jaar wil ik eens gaan kijken naar gezondere alternatieven. En voor de middenweg gaan. Snoep hoort er nou eenmaal bij maar ik vind wel dat dit ook op een andere manier kan. Niet weken slapeloze nachten voor Abygail (en ons) door de suiker/ kleurstof bom die ze opeens krijgt. En zo is deze Gezonde Marsepein ontstaan.

Geïnspireerd door Facebook en internet zag ik homemade marsepein voorbij komen. Maar veel recepten zijn met rauwe ei en dit gebruik ik niet graag in recepten. Ik wil een Good Mood Mama recept. Simpel, puur, gezond en makkelijk. Na proberen en zoeken bleek het antwoord zo makkelijk. De smaak is wel meer van amandelen maar verder komt het goed in de buurt van gangbare marsepein. En je kan het zelf zo zoet maken als dat je wilt. De basis bestaat uit maar 3 ingrediënten! Hieronder omschrijf ik het recept en daaronder mijn variaties want variëren kan prima met dit recept. Voor Abygail een heerlijk verantwoord snoepje en voor ons ook.

Recept marsepein

Basis

 • 75 gram amandelmeel
 • 40 gram vloeibare honing
 • Klein beetje zout
 • Bakje met water

Doe de honing in een bakje en voeg het amandelmeel toe met een heel klein snufje zout. Prak alles goed samen met een vork of knijp het bij elkaar tussen je vingers. Je krijgt een vlokkig iets in het begin.
Nu maak ik mijn vingertoppen een beetje vochtig en pak ik wat van het mengsel en druk dit aan in mijn hand. Ik kneed het en neem telkens wat erbij, net zolang totdat het bakje leeg is. Ik blijf kneden in mijn hand en maak er dan een bal van. Als het mengsel nog een beetje uit elkaar valt dan druppel je een paar druppels water in de breuk en gaat weer rustig kneden en draaien. Op den duur kan je een mooie bal maken.

Deze rol ik voorzichtig uit tot een lange rol. Ik wikkel het in plastic, of een beewrap als je geen plastic gebruikt. Dit leg ik in de koelkast voor minimaal een uurtje. Snij plakjes af van je Gezonde Marsepein. Maar je kan natuurlijk ook zo je tanden erin zetten.

Ik heb verschillende smaken gemaakt van de Gezonde Marsepein en met kleuren geëxperimenteerd. Voedingskleurstof is niet in huis en ik probeer dit zo natuurlijk mogelijk te doen.

Paarse Bramen Marsepein

 • 3 bramen
 • 80 gram amandelmeel
 • 35 gram honing
 • Klein snufje zout

Door het vocht van de bramen had ik geen water nodig, minder honing en meer amandelmeel. Honing, meel, zout in een bakje. De bramen haal ik door een zeefje boven het bakje. Als je het paarser wilt voeg je meer bramen toe en eventueel wat extra amandelmeel. Goed prakken met een vork, kneden, bal maken en uitrollen tot een rol. Ik heb het op het einde door kokosrasp gerold. In plastic en dan voor minimaal een uurtje in de koelkast.

Lichtbruine Koekkruiden Marsepein

 • 75 gram amandelmeel
 • 40 gram honing
 • 2 theelepels koekkruiden
 • Paar korrels zout
 • Bakje met water

Door de koekkruiden is het iets droger. Je kan eventueel nog 5 gram extra honing toevoegen. Voeg alles toe in een bakje, prakken, kneden, bal vormen en dan uitrollen tot een rol. Waar breuken ontstaan paar druppels water en opnieuw zachtjes kneden. Lekker om door sesam te rollen of stukjes cashewnoot. Het mag weer in plastic en dan de koelkast in voor minimaal een uurtje.

Choco Cranberry Marsepein

 • 75 gram amandelmeel
 • 40 gram honing
 • 2 theelepels rauwe cacao
 • Klein snufje zout
 • Handje fijngesneden cranberry
 • Bakje water

Snij de gedroogde cranberry’s in kleine stukjes. Voeg het meel, cacao, honing en zout in een bakje en prak/kneed dit eerst goed. Dan mag de cranberry erbij. Kneden, bal maken en uitrollen. Waar breuken ontstaan water druppelen en weer opnieuw de handelingen uitvoeren. Lekker met sesam of zonnebloempitten. Rol in plastic en minimaal een uur in de koelkast.

Genieten maar van je Gezonde Marsepein!

Salted Caramel Dadel Marsepein

 • 75 gram amandelmeel
 • 40 gram salted caramel dadel pasta
 • Water

Voor dit recept is geen snufje zout nodig want het zit immers al in de dadelpasta. Yogi en Yousef hebben de lekkerste dadels en producten hiervan. Ideaal om mee te bakken of om zo te eten. Het leek mij een leuke toevoeging aan de Gezonde Marsepein. Het maakt de marsepein iets droger dus ik heb wat meer water gebruikt. Begin weer met het rustig prakken of knijpen tot het 1 geheel wordt en maak dan telkens de droge plekjes of breuken vochtig met water. Net zolang totdat je een mooi samenhangend geheel hebt.

Bestel met korting de allerlekkerste dadels als je code Goodmoodmama10 gebruikt bij het afrekenen op de webshop. Bestel hier.

marsepein

Tips

 1. Verdubbel hoeveelheden als je meer wilt maken.
 2. Gebruik je liever geen plastic? Een Beeswrap kan uitkomt bieden.
 3. Leuke activiteit met kinderen.
 4. Gebruik vloeibare honing, dikke honing pakt minder goed is mijn ervaring.
 5. In plaats van honing kan je ook rijststroop, agavestroop of een ander stroop gebruiken. Dadelstroop is bijvoorbeeld donker dus dit heeft invloed op je marsepein kleur.
 6. Wil je het zoeter? Dan kan je natuurlijk wat poedersuiker nog toevoegen.
 7. Waar kan je de marsepein doorrollen? Kokosrasp, sesamzaad, zonnebloempitten, nootjes enzovoort. Zorg wel dat de nootjes of zaden fijn zijn anders pakken ze minder goed. Je kan de boomstam ook in een badje van (pure) gesmolten choco laten gaan.
 8. Smaken zijn eindeloos. Geprakte aardbei zorgt voor een roze kleur. Maar ik wil ook eens met citroensap en schil een rol maken, lekker met wat gember. Sinaasappelsap en schil maakt het meer oranje. En chocola en wat chilipeper lijkt me ook wel een leuke combinatie.
 9. Maak eerst eens een normaal basis rolletje en proef. Wil je het droger? Voeg iets meer amandelmeel toe. Wil je het natter? Meer honing of water. Het is echt ervaren wat je zelf lekker vindt. De smaak van amandelen staat wel op 1 in de basis. En dat vind ik juist lekker. Maar als je het zoeter wilt kan dit makkelijk.
 10. Ik noem het gezond omdat er geen gekke kleurstoffen, e-nummers, geraffineerde suikers aan toegevoegd zijn. De meningen zijn verdeeld over natuurlijke suikers. Maar dit recept bedoel ik dan ook als een gezondere vervanging van gangbare marsepein en niet als een op zichzelf losstaand gezond recept.

Andere Sint Recepten

Waar te bestellen?

De mooiste producten bestel je gewoon makkelijk online. Voor deze marsepein kan je de 2 ingrediënten bij The Nuthouse bestellen. Ze hebben een mooie gastblog van mijn recept gemaakt met een erg lekkere eigen variatie erbij; de Tosca’s.

marsepein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.