De Perfecte Gehaktbal, een makkelijk recept met een geheim

De Perfecte Gehaktbal

De Perfecte Gehaktbal is voor iedereen anders. Qua kruiden, structuur en ingrediënten. Vaak is de gehaktbal van je moeder de maatstaf in wat De Perfecte Gehaktbal is. Bij mij ook, maar toch heb ik inmiddels een eigen favoriet recept. Simpel en smaakvol. Ik wil graag mijn recept delen en wat trucjes waarmee je de voor jou perfecte gehaktbal kan krijgen. Als basis voor kruiden heb ik de fijne gehaktmix van Pit&Pit. Normaal zou ik zelf kruiden maar deze mix is perfect voor mij qua smaak. Ik voeg zelf nog peper en zout toe want dit zit er niet in.

Verder vind ik het belangrijk dat er biologisch gehakt gebruikt wordt en dat het een sappige bal is met beetje krokante buitenkant. Ik leg meteen uit hoe je een lekkere jus er snel bij kan maken. Recept is voor 8 medium ballen. Ik vind dit formaat fijn want dan zijn ze wat sneller gaar. Uiteraard kan je zelf het formaat bepalen.

Recept De Perfecte Gehaktbal

  • 500 gram rundergehakt
  • 55 gram paneermeel
  • 50 ml melk (ik had rijstemelk)
  • 1 ei
  • 10 gram fijne gehaktkruiden Pit&Pit
  • Zout en peper

Voor de jus

  • Bakje champignons
  • 6 cherry tomaatjes
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Peterselie
  • Scheutje water
  • Peper en zout

Het gehakt mag in een bak met alle ingrediënten. Kneed met je hand totdat alles goed vermengt is. Rol 8 gelijke ballen ervan. Het hoeft nog niet perfect rond te zijn. Pak een bakje water en wrijf de ballen met wat water in. Nu ga je ze mooi rond maken. Door het water pakt het gehakt beter en krijg je mooiere ronde ballen die niet scheuren. Maak ze niet te nat. Hierna kan je de ballen nog eventueel in wat paneermeel rollen. Hoe meer paneermeel hoe knapperiger de buitenkant wordt.

Verhit in een pan wat olie of vet naar keuze. Bak de ballen rondom bruin op medium vuur. Daarna mag het vuur lager en gaat de deksel erop. Voor ongeveer 15 a 20 minuten lekker laten sudderen met af en toe omdraaien. De perfecte gehaktbal is bijna klaar.

Wil je jus erbij?

Snij de ui, knoflook, tomaat en peterselie fijn. De champignons in (halve) plakjes. Als de perfecte gehaktbal zo goed als gaar zijn voeg ik eerst de ui en knoflook in de pan toe. Dit laat ik mee sudderen voor ongeveer 5 minuutjes. Daarna de tomaatjes en peterselie erbij. Klein scheutje water, en de champignons kunnen als laatste erbij. Deksel erop en op laag vuur laten sudderen. De champignons slinken vanzelf. Nu kan je naar behoefte meer water toevoegen, of de deksel eraf laten en de jus laten indikken. Voeg eventueel nog peper en zout toe.

Klaar is De Perfecte Gehaktbal met lekkere jus. Gewoon op brood of bij een lekkere stamppot.

Enjoy!

Tips

  1. Ik kreeg als tip om in het begin de pan te schudden, als je de ballen rondom bruin bakt. Zo krijg je de ronde vorm. Telkens even schudden. Dan rollen ze elke keer op een ander kantje. De ene keer lukt dit en de andere keer niet.
  2. De smaak qua kruiden is voor ons precies goed. Je proeft de smaak goed maar niet te. Ook vind ik het fijn dat deze kruidenmix zonder zout is. Dit kan ik dan zelf toevoegen.
  3. Nog simpeler; Alleen gehakt met de kruiden is al voldoende. Het ei, melk en paneermeel maken de structuur anders en is voor mij qua smaak lekkerder. Maar zonder kan zeker ook.
  4. Geen paneermeel? Verkruimel een beschuitje of wat crackers. Toast desnoods wat (oud) brood en verkruimel dit.
  5. Varieer in kruiden of kruidenmixen. Ik heb tot nu toe nog geen lekkere kant en klare mix kunnen vinden. Het wisselt echt per merk. Deze van Pit&Pit is de eerste die ik zo lekker vind dat ik niks hoef toe te voegen. Normaal mixte ik zelf kruiden. Soms was dit lekker en soms ook niet. Nu heb ik zekerheid dat het met deze aantallen altijd De Perfecte Gehaktbal is voor ons.
  6. Een scheutje ketjap en wat masala of kerrie kruiden maken het een Indisch balletje. Of voeg een scheutje ketjap of sojasaus toe aan de jus, ook lekkere manier van smaak maken.
  7. Voeg wat Italiaanse kruiden toe of wat pesto voor een Italiaanse bal.
  8. Als je meer vocht toevoegt zoals pesto of ketjap is wel wat meer paneermeel nodig. Anders wordt je bal te nat.
  9. De perfecte gehaktbal is lekker op brood, met rijst, pindasaus of een stamppot!

Linkjes

  • Pit&Pit gehaktkruiden mix
  • De gezonde Greenpan werkt ook perfect voor het bakken van je balletjes! Rondom bruin maar niet vastbranden. Ik heb dit keer een grote koekenpan van dit merk gebruikt en bijbehorende deksel. Maar een hapjes pan werkt ook prima.
  • Dille en Kamille hebben ook een prachtig aanbod in gezonde pannen. Gietijzer is ook prima en mooi. Wel wat zwaarder.
  • Op zoek naar toffe en betaalbare borden? Kijk eens bij de Hema!
De Perfecte Gehaktbal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.