Ik ben geen soepheld. Bouillon trekken van karkassen, sauzen binden, mergpijpjes.. Allemaal dingen die niks voor mij zijn. Met de producten is niks mis. Ik eet ook af en toe vlees, en dan vind ik het goed dat alles van een dier gebruikt worden. Een soep moet voor mij licht zijn en snel klaar. Met een paar ingrediënten al tot een heerlijk soepje komen is meer mijn stijl.
Deze Marokkaanse soep is in basis heel simpel. Een grote tomaat, een uitje, teentje knoflook en pot witte bonen in tomaten saus. Wat Ras el Hanout kruiden erbij en klaar is je soep.
Deze kruiden kan je gewoon kant en klaar in de meeste supermarkten halen. Het is een heerlijke Marokkaanse kruidenmix. Ieder merk heeft weer een iets andere samenstelling maar allemaal zijn ze heel kruidig en vol van smaak. Ik heb de soep wat luxer gemaakt met de producten die ik nog had liggen. Maar dan nog is het simpel, snel en heerlijk.
Recept Marokkaanse Soep
Voor 4 grote kommen
- Pot bonen in tomatensaus
- 6 medium tomaten
- 1 ui
- Lente ui
- 2 tenen knoflook
- 6 medium aardappels
- 4 medium zoete aardappels
- 1 winterpeen
- 2 handjes diepvries doperwtjes
- Ras el Hanout naar smaak
- Peper en zout
- Water
Garnering
- Verse koriander
- Gefruite uitjes
In de voorbereiding snij ik de ui, knoflook en tomaat fijn. Maar je kan er ook voor kiezen deze in een hakmolen te malen of in de pan te bereiden en daarna met de staafmixer een gladde massa te maken. Ik had geen zin in extra afwas en heb het heel fijn gesneden. Ook hou ik wel van een beetje bite in mijn soep. De aardappelen snij ik in blokjes, de wortel in halve plakjes en de lente ui in dunne ringetjes.
In een pan wat olie en uitje glazig bakken. Dan mag de knoflook erbij tot ook deze glazig is. Tomaat en 3 theelepels Ras el Hanout in de pan, goed doorroeren en kort bakken. (nu eventueel met een staafmixer gladmaken)
Wortel en aardappelblokjes erbij en een klein scheutje water. Even 5 minuten laten pruttelen. Hierna mogen de doperwtjes en lente ui er ook aan toegevoegd worden.
Als laatste de witte bonen in tomatensaus. De lege pot gebruik je om te vullen met water. Ik heb 3 potjes water erbij gedaan.
Peper, zout en nog wat Ras el Hanout en lekker laten pruttelen voor ongeveer 15 minuten. Vervolgens prik je of de wortel en aardappel al zacht is. Dan is in principe je soep klaar. Hoe langer je het laat staan hoe lekkerder de kruiden zich ontwikkelen. Proef ook of de Marokkaanse Soep naar smaak is en voeg anders na 15 minuten nog wat peper, zout, koriander of Ras el Hanout toe.
Smakelijk eten!
Tips
- Bij het basisrecept: Grote tomaat, uitje, teentje knoflook en pot witte bonen in tomatensaus. Gebruik je 1 a 1,5 pot water. Dit recept is voldoende voor 1/2 kommetjes.
- Geen liefhebber van koriander? Gebruik dan platte peterselie.
- Het recept kan ingevroren worden.
- Voeg voor een pittige soep wat chilipoeder of vlokken of een pepertje toe.
- Lekker met Turks brood of deze Brood soldaatjes.
- Ook bij Pit&Pit zie ik Ras el Hanout staan. Hierbij staat meteen wat uitleg over deze kruidenmix. Volgende keer ga ik deze zeker proberen.
- Je kan van alles toevoegen aan de basis van deze Marokkaanse Soep; aardappels, zoete aardappels, rijst, pasta, couscous, boontjes, wortels, doperwtjes, linzen, kikkererwten, bonen, bloemkool, broccoli enzovoort. Maak je eigen lekkere mix of voorkom dat je bepaald eten weg moet gooien door restjes te gebruiken.
- Ook voor zo’n soepje kan je prima een gezonde greenpan gebruiken!