Ontbijtkoek, een gezond bakrecept om zelf te maken

home made ontbijtkoek

Vaak heb ik mijn recepten in mijn hoofd zitten. Ze ontstaan doordat ik bepaalde gerechten zelf wil proberen te maken. Of omdat ik trek heb in bepaalde smaak combinaties. Maar soms komt er opeens een recept voorbij die mij inspireert. Zo ook dit recept voor Home Made Ontbijtkoek. Een aantal jaar terug at ik graag ontbijtkoek. Een makkelijk ontbijt of lunch en ik dacht ook gezond. In de laatste jaren zijn er veel onderzoeken gepubliceerd waarin dat in twijfel wordt genomen. Die twijfel is wel op mij overgeslagen en sindsdien eet ik bijna geen ontbijtkoek meer.

Nu kwam er een recept voorbij wat ook mij moet lukken. In tegenstelling tot wat veel van jullie denken ben ik geen bakheld. Ik snap de chemie niet van wat er gebeurd met producten samen in een oven. Gelukkig leer ik steeds meer maar 75% van mijn baksels mislukken.
Op het recept dat voorbij kwam heb ik mijn eigen aanpassingen gedaan. Het resultaat is prima al zal ik de volgende keer meer honing/dadelstroop toevoegen en wat meer koekkruiden. De koek zoals het nu is, is dus niet heel zoet en mag kruidiger van mij want dat vind ik lekker. Bij tips zal ik mijn aanpassingen voor de volgende keer benoemen. Abygail vindt deze koek helemaal geweldig trouwens!

Recept ontbijtkoek

 • 275 roggemeel
 • 250 melk (amandelmelk)
 • 1 ei
 • 50 gram honing
 • 50 gram dadelstroop
 • 2 eetlepels appelstroop
 • 25 gram pecannoten
 • 25 gram zonnebloempitten
 • 3 eetlepels koekkruiden
 • 1 eetlepel kardemom
 • 2 theelepels baking soda
 • Snuf zout
 • Vet om bakvorm mee in te vetten (kokos)
 • Handje zonnebloempitten voor bovenop

In een kom mag de melk, honing, dadenstroop, appelstroop, ei, koekkruiden en kardemom. Even mixen met de handmixer. De appelstroop blijft een beetje een hompje. Voeg nu telkens een beetje roggemeel en meng totdat al het meel erbij zit en het een mooi egaal mengsel is. Nu voeg ik de pecannoten (gebroken), zonnebloempitten, baking soda en snufje zout toe. Rustig mixen totdat het een geheel is.

Ik heb een cakevorm ingevet met kokosvet en het mengsel hierin geschept. Bovenop wat zonnebloempitjes en het is klaar voor de oven. 45 minuten op 180 graden was perfect hier. De Home Made Ontbijtkoek af laten koelen in de bakvorm en daarna op een rooster.

Smakelijk eten!

home made ontbijtkoek

Tips

 1. De volgende keer gebruik ik meer koekkruiden en ik ga voor 75 gram honing en 75 gram dadelstroop. Het mag net nog kruidiger en zoeter voor mij.
 2. De Homemade Ontbijtkoek heeft een lekkere knapperige korst. Wil je dit niet dan heb ik gelezen dat je de koek bij het afkoelen in kan wikkelen in folie. Zo wordt de korst zacht.
 3. Ik heb dus de eerste keer teveel baking soda gebruikt, 2 eetlepels in plaats van theelepels. Niet echt goed om zoveel ervan te eten. Let dus goed op hierbij.
 4. Een simpele en andere variatie op ontbijtkoek? Probeer dit recept voor simpele ontbijtkoek met karnemelk!
 5. Bakvormen komen tegenwoordig in allerlei handige vormen en maten
homemade ontbijtkoek

Baking Soda

Baking soda kan je bij de toko kopen en deze is niet biologisch. Ook kan je online een wel biologische variant bestellen. Het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat. Ik gebruik baking soda voor veel dingen. Vlekken in kleding, voorwas, bakken, geur verfrissers, matras verfrissen. Het is voor zoveel dingen mogelijk! Als ik ervan eet gebruik ik de bio variant. Maar bijvoorbeeld als matras verfrisser de goedkopere. Zo hou ik het betaalbaar.

De biologische is 4,95 voor 1000 gram
De niet biologische is 1,25 voor 454 gram

Via deze link kan je Baking Soda bestellen en er staan meteen handige tips bij waarvoor je het kan gebruiken.

Op deze site staan zelfs 40 tips wat je er nog meer mee kunt doen

baking soda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.