Vegan Melkbroodjes, een plantaardig en eenvoudig bakrecept

plantaardige melkbroodjes

Melkbroodjes staan al lang op mijn to bake lijstje. Eigenlijk kan het zo simpel zijn als water vervangen voor melk in mijn gist bak recepten. Maar ik ben wat meer gaan experimenteren en ben tot dit recept gekomen. Alleen op de dag van bakken kwam ik erachter alleen plantaardige boter en rijstmelk te hebben. Dus het werd een try-out van vegan melkbroodjes. En ze zijn onwijs lekker geworden! Uiteraard kan je gewone roomboter en melk gebruiken. Het recept is voor ongeveer 12 lange broodjes of meer kleinere.

Recept Vegan Melkbroodjes

  • 500 gram tarwebloem
  • 300 ml rijstemelk
  • 70 ml olijfolie
  • 50 gram gezouten roomboter (plant)
  • 15 gram witte basterd suiker
  • 7 gram gist

Verwarm de melk in een pannetje en voeg de basterd suiker toe. Roer door totdat het opgelost is en haal van het vuur af. Zorg dat het lauw is en niet te heet. Voeg dan de gist toe, roer door en laat staan. In ongeveer 10 minuten gaat dit schuimen en dan is het mooi geacitveerd.

Zeef ondertussen de bloem in een ruime kom. Voeg de gesmolten gezouten roomboter toe en ongeveer 60 ml van de olijfolie. De andere 10 ml bewaar je voor straks. Als het gist gaat schuimen mag dit mengsel ook bij de bloem, olie en boter. Meng en kneed tot een mooi deeg. Voeg als laatste het restje olijfolie toe. Nu is het een prachtig deeg geworden wat niet plakt. Vorm een bal en leg terug in de kom. Dek deze vervolgens af met een theedoek en besprenkel deze met water.

Rijzen

Laat minimaal een uur rijzen of totdat het in hoeveelheid is verdubbeld. Vorm 12 bolletjes. Omdat mijn deeg wat olie-achtig was heb ik wat bloem op mijn werkblad gedaan. De bolletjes rol ik uit tot platte pannenkoekjes die ik oprol, met de vouwkant naar beneden. deze leg ik op een ovenplaat met bakpapier of siliconen bakmat. Ik bestrijk de vegan melkbroodjes met wat rijstemelk en laat ze nog een half uurtje zo rijzen/rusten.

plantaardige melkbroodjes

De oven verwarm ik voor op 200 graden en de vegan melkbroodjes bak ik af in ongeveer 15/20 minuten. Totdat ze goudbruin zijn. Laat afkoelen op een rooster en lekker genieten!

Ik heb 6 langwerpige vegan melkbroodjes gebakken en van de rest van het beslag heb ik kleinere bolletjes gemaakt. Deze heb ik na het bestrijken met rijstemelk bekleed met sesamzaad en maanzaad. Ook afgebakken in een oven van 200 graden voor ongeveer 15/20 minuten totdat goudbruin. Net zo lekker!

Eet smakelijk

plantaardige melkbroodjes

Tips vegan melkbroodjes

  1. Ik heb gezouten plantaardige roomboter van Flora Plant gebruikt. Dit is echt heerlijke plantaardige boter. Je kan ook kiezen voor een ongezouten variant en zelf wat zout toevoegen. Uiteraard kan je ook roomboter van koeienmelk prima gebruiken.
  2. Ik ben benaderd door Funcakes, dat ze nieuwe producten hebben en of ik die wilde testen. In dit recept heb ik het tarwebloem en instant gist gebruikt. Superfijne producten! Daarbij hebben ze ook 2 soorten broodverbeteraars. Dit ga ik de volgende keer toevoegen. Benieuwd wat dit doet!
  3. Ik heb rijstmelk gekozen omdat ik dit in huis had. Rijstmelk is ook lekker zoetig. Je kan elke melksoort wel gebruiken. Plantaardig of niet. Je kan zelfs water gebruiken of yoghurt/kwark verdunnen.
  4. In plaats van olijfolie werkt rijst- of zonnebloemolie ook. De laatste toevoeging van het restje olijfolie over het geknede deeg zorgt ervoor dat de plak minder wordt en dat het na het rijzen makkelijk loslaat uit de bak.
  5. Ik activeer gist altijd in lauw water of melk met wat suiker. Suiker is de grote vriend van gist en zout de vijand. Ik heb nu witte basterd suiker gebruikt maar je kan ook andere witte suiker gebruiken. Of suiker eruit laten maar het rijzen verloopt dan minder goed.
  6. Check goed je deeg voordat je gaat rollen. Is het wat droog? Voeg doen wat olijolie toe aan je werkblad. Is het juist wat natter dan mag je bestuiven met wat bloem.
  7. Voor het verwarmen van de melk heb ik een Riess emaillen steelpan* gebruikt. Gezond, duurzaam en een prachtig pannetje.
  8. Andere gist recepten.
  9. Als de vegan melkbroodjes uit de oven komen laat ik ze altijd even op een rekje of roostertje afkoelen. Het rekje wat ik niet gebruik uit mijn oven is hier ideaal voor.
  10. Ik kan niet zonder een fijne keukenweegschaal*
plantaardige melkbroodjes

Oppunten

Oppunten is een techniek waarmee je de echte puntjes vorm kan krijgen. Bekijk onderstaand filmpje voor de techniek.

Sommige linkjes in deze blog zijn affiliate linkjes. Als jij hier op klikt en dan tot aankoop overgaat, ontvang ik een kleine commissie. Dit is verder niet van invloed op jouw prijs of shopervaring.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.