Er liggen teveel appels in mijn groente/ fruitschaal. Helaas ben ik nog steeds allergisch er voor en Abygail eet niet elke dag een appel. Weggooien is geen optie. Tijd voor een grote pan Winter Appelmoes. Niet voor mezelf maar om weg te geven. Wat is het leuk om iemand anders blij te maken met een home made recept. Ik bewaar altijd glazen potjes en dat komt nu goed uit. Van een theedoek knip ik doekjes. Bij de Hema heb ik leuke labelkaartjes. En om mijn lente ui zitten altijd elastiekjes die ik bewaar. Alles tezamen zorgt voor een feestelijk potje met heerlijke inhoud. Ook een leuke cadeau tip voor de feestdagen of verjaardagen. Dit recept was voldoende voor 2 standaard glazen potjes.
Recept Winter Appelmoes
- 4 appels
- 8 dadels
- Vanille poeder, 1 theelepel
- Koekkruiden, 1 a 2 eetlepels
- Snufje zout
- Water
- Eventueel honing op het einde toevoegen
Klokhuis uit de appels en in stukken snijden. De schil mag je laten zitten. Vervolgens de dadels ontpitten. Appelstukken en dadels in een pannetje met een klein laagje water. Kruiden mogen ook erbij. Op laag vuur aan de kook brengen en rustig laten koken. Af en toe roeren. Na ongeveer 20 minuten valt de appel uit elkaar en is het goed. Maak het glad met een staafmixer en laat even afkoelen. Proeven of het naar smaak is. Mijn appels waren erg zuur dus ik heb nog wat scheppen honing er aan toegevoegd.
Mengsel als het afgekoeld is in glazen potje schenken. Deksel erop, lapje stof en label aan elastiekje. Klaar is je home made Winter Appelmoes.
Tips
- Voeg wat citroensap toe dan blijft de kleur mooi.
- Als je echt gaat wecken dan moet je de potten onderste boven zetten zodat alle zuurstof eruit zakt. En de juiste potjes hiervoor gebruiken. Even googlen naar de juiste techniek, deze staat nog niet op mijn site.
- De Winter Appelmoes kan ook ingevroren worden alleen moet het dan wel in een ander bakje of zakje geschept worden.
- Hoelang de Winter Appelmoes zo houdbaar is weet ik niet.
- Lekker door de yoghurt, in een smoothie of bij een maaltijd.
- Op American Pancakes is dit ook heerlijk.
- Te dik? Voeg wat water toe. Te dun? Voeg een extra dadel toe of laat langer koken zonder deksel.
- Je mengsel wordt altijd wat dikker met afkoelen. Dadels dikken in als ze afkoelen.
- In plaats van koekkruiden kan je ook: kaneel of speculaas kruiden kiezen.
- Leuke glazen potjes en potten bestel je makkelijk online.