Groente Aardappel Soep, een gezond powersoepje

Groente Aardappel Soep

Eigenlijk was het plan om vandaag een zuurkoolschotel te maken. Maar in mijn ijskast lagen een romanesco, wortels en bleekselderij die echt op moesten. Dan maar een bonte stamppot! De ingrediënten lagen al klaar en terwijl ik mijn wasje aan het ophangen was kreeg ik opeens zin in een Groente Aardappel Soep. We zijn allemaal aan het snotteren in huis en een soepje is dan zo lekker. Ik ben van de simpele soepjes en dat is dit ook geworden. Erg lekker en goed gelukt.

Ik denk dat dit mijn favoriete soep is na de Marokkaanse bonensoep. Ik gebruik dezelfde kruiden; Ras-el-Hanout. Voorheen van de supermarkt nu van Pit & Pit. Wat een heerlijke kruidenmix is dit toch. Zoveel smaaksensatie. Ik kan iedereen aanraden om dit eens te proberen. De rest van de ingrediënten zijn wat ik in huis had liggen.

Romanesco vind ik 1 van de mooiste groentes. Wat een prachtig plaatje. Ik heb de soep niet vegetarisch gemaakt maar dit kan wel. Laat dan de spekjes achterwege en gebruik eventueel iets meer zout.

Recept Groente Aardappel Soep

 • Romanesco
 • 3 wortels
 • 4 kleine stengels bleekselderij
 • 6 kleine tomaatjes
 • 1 ui
 • 3 teentjes knoflook
 • 1 zoete aardappel
 • 3 normale aardappels
 • 1 eetlepel gedroogde peterselie
 • 2 eetlepels Ras-el-Hanout
 • 1 theelepel kaneel
 • Peper en zout
 • 1,5 liter water
 • Spekblokjes

Ik snij een deel van de wortel, bleekselderij en romanesco in fijne en kleine stukjes. Dit is daarna ongeveer 150 gram fijn gesneden soepgroente.
De rest van de wortel, bleekselderij en romanesco snij ik grof in stukken.

De aardappels samen geschild en gesneden hebben als gewicht ongeveer 650 gram. 300 gram mag bij de grof gesneden wortel, bleekselderij en romanesco. De andere 350 gram snij ik in kleine blokjes en mag bij de fijngesneden soepgroente. Vervolgens de ui, tomaat en knoflook grof snijden.

In een pan vet laten smelten. Uitje en knoflook kort glazig bakken. Tomaat stukjes erbij en de kruiden; Ras-el-Hanout, gedroogde peterselie, kaneel, peper en zout. Heel klein scheutje water erbij en even 5 minuten laten pruttelen en roeren. De grof gesneden zoete aardappel, aardappel, wortel, romanesco en bleekselderij mogen in de pan. Weer 5 minuten even bakken en roeren. Daarna mag de 1,5 L water erbij. Aan de kook brengen en rustig laten koken op totdat de ingrediënten zacht zijn. Bij mij duurde dit ongeveer 25 minuten.

Uitbakken

In die 25 minuten heb ik de spekblokjes uitgebakken. Als ze knapperig zijn in een bakje geschept en het kookvet in een apart bakje bewaard. Dit gaan we nog gebruiken.

Als de groenten gaar zijn mag de staafmixer erop en maak je er een mooi egaal soepje van. Voeg wat kookvet van de spekjes toe. Ik heb alles toegevoegd en dit waren ongeveer 5 eetlepels. Proef je groente soep en voeg eventueel nog peper, zout of andere kruiden toe.

Groente Aardappel Soep

Zet het vuur laag en de inmiddels gladde Groente Aardappel Soep terug op dit lage vuur. Voeg de 150 gram fijngesneden wortel, bleekselderij en romanesco toe. Ook de 350 gram aardappel blokjes mix. Laat zachtjes koken totdat alles de bite heeft die je lekker vindt. Dit was bij mij ongeveer 15 minuten.

Klaar is je pan heerlijke Groente Aadappel Soep. Vol vitamines. Een grote pan voldoende voor 2 dagen voor ons 3. Lekker met wat pita’s en kaas erbij of broodsoldaatjes. De uitgebakken spekblokjes strooi je over de soep voor het serveren.

Smakelijk eten!

Groente Aardappel Soep romanesco

Tips

 1. Bloemkool of broccoli, kan je ook gebruiken in plaats van romanesco.
 2. Lekker met wat gefruite ui erop.
 3. Je kan de gedroogde peterselie ook eruit laten of vervangen voor koriander.
 4. De smaken ontwikkelen zich langzaam in de Groente Aardappel Soep, dus voeg telkens kleine beetjes toe en blijf proeven. (pas op heet!)
 5. Deze soep kan je invriezen.
 6. Er is geen bouillon nodig. De smaak van groentes, kruiden en spekjes vet is al voldoende voor een heerlijke smaak.
 7. Ik heb de spekjes in kokosvet uitgebakken. Dit geeft een heerlijk vleugje van kokos aan de soep.
 8. Je kan ook alleen gewone of zoete aardappelen gebruiken. Ik vind de combinatie van beide heerlijk.
 9. Voeg eventueel nog andere groentes toe.

Linkjes

Groente Aardappel Soep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.