Basisrecept simpele ragout, een eenvoudig recept plus smaaktip!

Basisrecept simpele ragout

Heb je wel eens zelf ragout gemaakt? Nee? Echt eens doen hoor. Het is namelijk zo onwijs lekker. En je kan geheel je eigen smaak bepalen. De basis zit in een mooie roux maken. Dat is een mengsel van boter, bloem en bouillon. Daarmee maak je de basis van een ragout, en het vullen bepaal je zelf! Al heb ik een onwijs lekkere smaakcombinatie die ik ook graag met je deel hier. Het is niet moeilijk om dit Basisrecept simpele ragout te maken. Wel heb je even tijd en aandacht nodig. Gelukkig kan je het ook invriezen, dat scheelt weer voor een volgende keer. Als er tenminste wat overblijft want het is zo onwijs lekker.

Ingrediënten basisrecept simpele ragout

Voor de roux

  • 50 gram boter
  • 50 gram (patent) bloem
  • 1L bouillon (ik kies runderbouillon van Maggi)

Smaaktip voor vulling

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 gram pancetta
  • 6 grote champignons
  • Parmezaanse kaas
  • Verse peterselie
  • Peper, zout en soja saus

Roux

We gaan beginnen met de roux maken van dit basisrecept simpele ragout. Ik weeg mijn 50 gram (room)boter af. Daarna vul ik een maatbeker met 1L warm water en los hierin wat runderbouillonpoeder in op. Ik kies voor patentbloem en dit zeef ik in een bakje. Dit is niet nodig maar naar mijn idee zorgt dit wel voor een fluweelzachte ragout uiteindelijk.

Smelt de boter in een pan op laag vuur. De boter mag niet bruin worden! Gebruiken een houten spatel om te roeren. Voeg de bloem in één keer toe en roer alles tot een mooi glad papje. Dit is je roux. Laat even ongeveer 5 minuutjes garen op laag vuur. Laat niet aanbranden! Dan gaan we door met dit basisrecept simpele ragout. Voeg een klein beetje bouillon toe, roer goed door. Doe dit totdat er ongeveer 300 ml bouillon bij zit in je bodem bedekt is. Ik wissel naar een garde nu. Ik roer het goed door en laat het langzaam pruttelen. Dit is belangrijk. Herhaal daarna deze stappen: beetje bouillon toevoegen, goed roeren, kort laten pruttelen en repeat.

Je basisrecept simpele ragout krijgt steeds meer vorm. Voeg zoveel bouillon toe dat het voor jou de gewenste dikte heeft. Het pruttelen zorgt voor binding en bij afkoelen wordt het nog dikker. Ik voeg meestal zo rond de 900 ml tot de hele liter bouillon toe.

Smaaktip

Je kan zoveel kanten op als je jouw basisrecept simpele ragout hebt gemaakt. Maar ik hebt wel een favoriet. Namelijk met champignons, ui, knoflook, pancetta en Parmezaanse kaas. Ik begin met alle ingrediënten fijn te snijden. Dan begin ik eerst met het aanbakken van de ui, pancetta en knoflook. Na een paar minuten voeg ik de champignons toe en peterselie. Ik doe wat peper, zout en een scheutje sojasaus erover. Paar minuten bakken en schep dan op een bord. De pan veeg ik schoon met een keukenpapiertje.

Dan ga ik mijn roux maken zoals hierboven staat omschreven. Als die klaar is dan voeg ik weer de gebakken champignons toe. Ik rasp Parmezaanse kaas erover en klaar is je Basisrecept simpele ragout met champignons, pancetta en Parmezaanse kaas! Heerlijk met salade en rijst. Of in het klassieke bakje. Of wat dacht je over patat heen… mmm eet smakelijk!

Basisrecept simpele ragout

Tips Basisrecept simpele ragout

  • Ik heb dit keer Grana Padano kaas gebruikt. Ook prima en lekker. Het liefste rasp ik wel zelf maar je kan ook al geraspt kopen
  • Ik heb patentbloem gebruikt. Je kan ook normale bloem gebruiken maar ik heb het idee dat met patentbloem en met zeven je ragout nog meer fluwelen wordt
  • Neem echt de tijd voor telkens beetje bouillon toevoegen en goed roeren
  • Op een bepaald punt was ik in paniek. Ik was uitgeschoten met de bouillon en het leek wel soep. Maar het komt echt goed. Het pruttelen zorgt voor binden en indikken en bij afkoelen wordt het nog dikker. Dus heb vertrouwen.
  • Ook lekker met Hindoestaanse masala of kerriepoeder en kip, of met ham en prei of of of. Zoveel lekkers mogelijk!
  • Invriezen kan prima
  • Er staat ook een vegan variant op de planning
  • Ook lekker is dit stoofvlees
  • Als ik truffel had gehad dan had ik dat nog toegevoegd
  • Simpele ragout met asperges

Handige linkjes

Voor dit basisrecept simpele ragout zijn de juiste materialen wel zo fijn. Investeer ook echt in goede messen. Dat snijdt zoveel lekkerder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.