Citroen Broccoli Carbonara, een eenvoudig en lekker recept

citroen broccoli carbonara

Carbonara sauzen zijn simpele heerlijke Italiaanse sauzen met als basis room. Ik geef mijn eigen draai eraan. Deze Citroen Broccoli Carbonara saus bevat ricotta en melk. Dit had ik nog in huis. Je kan ook room gebruiken natuurlijk al is dat vetter. Ik heb er uitgebakken spekjes in gedaan. Deze waren zo zout dat ik helemaal geen zout heb toegevoegd. Maak je het zonder spekjes dan kan je natuurlijk nog wel zout toevoegen. Ik heb inmiddels dit recept meerdere keren gemaakt en een tweede bereidingsmanier gevonden die ook lekker is. Je hebt de roerbak variant waarbij de broccoli knapperiger is en een variant waarbij je het even kort laat stomen waardoor het zachter is.

Recept Citroen Broccoli Carbonara

 • Ricotta 1 bakje
 • Spekjes
 • 2 tenen knoflook
 • 1 ui
 • Scheutje melk of water
 • Medium broccoli
 • Citroen
 • Verse peterselie 2 a 3 handjes
 • Verse bieslook
 • Peper
 • Eventueel cashewnoten

Roerbak Variant

De ui, knoflook en peterselie mogen fijngesneden worden en de broccoli mag ook in hele kleine stukjes.

Ik bak eerst de spekjes uit in een pan. Als deze knapperig zijn schep ik ze eruit en laat ik het even uitlekken op wat keukenpapier. Laat wel het vet achter in de pan want daarin gaan we verder bakken. Ui mag erin, als deze glazig is knoflook en 2 handjes peterselie erbij. De broccoli mag nog even mee roerbakken.

Ricotta en scheutje melk of water erbij. Goed roeren en je saus is al klaar in de basis. Ik voeg nog het sap van een kleine citroen toe en de schil hiervan. Wat peper en de spekjes mogen er ook weer in. Op laag vuur verwarmen en niet laten koken. Het vuur mag uit en laat de saus even staan zodat de smaakjes tot hun recht kunnen komen. Proef of het zo naar je smaak is.

Stomen Variant

Spekjes uitbakken en uit de pan scheppen als ze knapperig zijn. In hetzelfde vet ui en knoflook bakken. Dan de broccoli erbij en wat water erbij. Broccoli hoeft niet onder water maar moet wel lekker kunnen sudderen. Deksel erop en op laag vuur laten stomen. Net zolang totdat het de structuur heeft die jij lekker vindt. Eventueel nog wat water toevoegen tijdens dit proces. Ik heb tijdens dit stomen ook stukjes cashewnoot toegevoegd, peper en de schil van de citroen.
Ricotta erdoor, citroensap, spekjes en peper.

Meteen serveren of laten staan tot wanneer je de Citroen Broccoli Carbonara gaat eten. Lekker met wat verse bieslook en peterselie erover.

Smakelijk eten!

Tips

 1. Ik heb het geserveerd met Parmezaanse kaas, pasta, pijnboompitjes, rucola, gedroogde chilipepers en stokboord met Knoflook Kruiden Boter.
 2. Je kan de saus invriezen.
 3. De saus kan door pasta heen geschept worden en deze lauw of koud serveren. Maar de saus kan ook warm op pasta geserveerd worden.
 4. De Citroen Broccoli Carbonara saus is lekker snel klaar en voor 2 dagen vaak voldoende.
 5. Spekjes kan je ook eruit laten. Eventueel vervangen voor ham, kip salami of het vlees er helemaal uitlaten. Voeg dan wel zout toe.
 6. Ik vind voor sauzen mijn geliefde gezonde greenpan erg fijn.
citroen broccoli carbonara

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.