Kip Kerrie, een simpel en krachtig recept

Kip Kerrie


Ik heb een nieuwe guilty pleasure; gember bier. Heerlijk! Dit is frisdrank, geen bier, met een sterke gembersmaak. Mijn blikje heeft vooral veel suiker en geen e-nummers, dat maakt het guilty gevoel alweer minder. En een ijskoud blikje gember bier zorgt voor een good mood, ook belangrijk. Abygail is laatst 3 jaar geworden en voor het eerst hebben we dat groots thuis gevierd. Tijd om te laten zien dat ik als gastvrouw voor lekker eten kan zorgen. Deze Kip Kerrie ontstond vrij last minute maar is zeker een blijvertje. Ik wilde geen kant en klare bakjes maar lekker een tafel vol home made eten. Hartig en zoet.

De hoeveelheden in dit recept zijn voldoende voor meerdere broodjes. Of voor een grote bak vol waaruit iedereen lekker zelf kan smeren. Waarom ik over de gember bier begon? Dat is het geheime ingrediƫnt in dit recept wat zorgt voor malsheid en een specifieke smaak.
Geen tijd maar wel trek in een home made Kip Kerrie salade? Ik heb ook een snelle variant als recept, de link staat onderaan deze pagina.

Recept Kip Kerrie

  • 600 gram kipfilet
  • 4 uien
  • 4 tenen knof
  • Hindoestaanse masala (naar smaak)
  • Blikje gember bier
  • Flesje bruin bier
  • Gedroogde koriander
  • Peper en zout

Eventueel mayonaise en/of ricotta om er meer een Kip Kerrie Salade van te maken

Snij de ui in smalle halve ringetjes en de knoflook fijn. Maak de kipfilet schoon als dit nodig is.

In een pan wat vet naar wens verhitten en de ui en knof even paar minuten aanbakken. Ondertussen voeg ik 4 eetlepels Hindoestaanse masala, 1 eetlepel gedroogde koriander en wat peper en zout toe. Nog even paar minuten allemaal aanbakken en goed roeren.

De kipfilet mag erbij en als deze rondom wit is dan schenk ik het flesje bier en het blikje gemberbier erbij leeg. Het vuur mag laag en laat lekker zachtjes garen. De deksel doe ik schuin erop, vocht moet eruit maar niet te snel. Zo af en toe roer ik het om. Na 2 uur valt de kip uit elkaar en zit er nog een klein laagje vocht.

Kip Kerrie


De kip schep ik uit de pan en kam ik. De gekamde kip doe ik terug en schep ik om met het vocht wat er nog is. Ik voeg nu nog wat peper, zout en masala toe. Even 15 minuten laten staan op laag vuur en daarna kan het uit. Doe de deksel erop en laat staan. De smaken komen wat later op gang. De Kip Kerrie is klaar nu. Proef of het op smaak is en voeg toe waar behoefte naar is.

Ik vind het lekker om mayonaise en ricotta door de kip kerrie te doen. De kruiden komen beter uit en je krijgt echt een Kip Kerrie salade idee. Doe dit naar smaak. Lekker op een broodje met wat zure komkommer en gefruite uitjes.

Enjoy!

Tips

  1. Het is totaal niet veel werk en moeilijk maar het moet wel even opstaan. Geef het ook echt even de tijd, dat doet de smaak alleen maar goed.
  2. Gember bier is te koop in toko’s, natuurwinkels of in grote supermarkten. Het staat dan niet bij de frisdrank meestal maar bij de surinaamse afdeling.
  3. Geen gemberbier? Rootbeer zou kunnen of zelfs cola. Er zijn meerdere cola kip recepten. Ik zou dan wel minder toevoegen omdat het veel zoeter is. Gingerale is ook een goede andere optie.
  4. De alcohol uit het bier verdampt helemaal. Bruin of donker bier is het lekkerst. Honing bier is ook prima. Maar een gewoon biertje kan ook.
  5. Je kan alleen mayonaise gebruiken. Ik kies voor een mix met ricotta. Ricotta is vet en zout vrij en zorgt wel voor een romig accent.
  6. Een snelle variant: kipfilet bakken in een pan en die uit elkaar kammen met 2 vorken en dan aanmaken met mayo, kruiden, kwark, peper, zout; wat je zelf lekker vindt!
  7. Mijn Greenpan hapjespan blijft favoriet voor dit soort recepten

Wat er nog meer op tafel stond met de verjaardag van Abygail

Tonijnsalade
Eiersalade
Aardappelsalade
Gerookte Kip Mousse

Indische Kerrie Eiersalade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.