Kokos Boontjes, een snel rijsttafel recept

kokos boontjes

Ik ben gek op rijsttafel. In Den Haag is de Indische gemeenschap vrij groot en gelukkig maar want ze brengen heerlijke gerechten mee die gedeeld mogen worden. Mijn omi kan als geen ander rijsttafel maken. Dagen staat ze in de keuken en maakt de meest lekkere gerechten bij elkaar zoals bijvoorbeeld Kokos Boontjes. Helaas wil ze deze kennis niet met mij delen. Ook omdat ze vaak niet echt volgens een recept werkt maar veel uit losse hand doet. (Goh van wie zou ik dat hebben met mijn gerechten)Ik moet dus zelf gaan experimenteren en moet zeggen dat het dit keer goed gelukt is.

Drie gerechten die samen een mini rijsttafel geheel in Good Mood Mama style zijn. Snel, smaakvol, veel variatie mogelijk, eerlijk en gezond. Alledrie de recepten deel ik in aparte blogjes. Ik begin met mijn Kokos Boontjes. Normaal zijn deze pittig maar met de rijsttafel eet Abygail ook mee. Kruiden kunnen wel, maar pittig voeg ik dan later toe op mijn eigen bord. Deze recepten zijn dus geheel naar eigen inzicht en niet volgens echte oude Indische familie recepten. Heerlijk en snel zijn ze wel en daardoor ook toegankelijk.

Recept Kokos Boontjes

 • Boontjes (ik had nog een half pak diepvries boontjes)
 • 2 a 3 medium tomaten
 • Kokosblok (of kokosroom of melk)
 • Theelepel gember
 • Theelepel nootmuskaat
 • Eetlepel koriander
 • Peper en zout
 • Kookvocht van de boontjes

Kook de boontjes zodat deze gaar zijn. Giet ze af en bewaar het kookvocht. Ik heb bij de afgekookte boontjes een deel van het kokosblok toegevoegd. Dit heb ik op gevoel gedaan, ik denk ongeveer 1/3.

Ik heb een beetje kookvocht toegevoegd en de 3 medium trostomaten fijngesneden. Ook gember, koriander, nootmuskaat, peper en zout. Goed roeren en op laag vuur verwarmen. De boontjes mogen best een beetje zwemmen in een kokossoepje. Voeg eventueel nog wat kookvocht toe. Langzaam verwarmen totdat alles goed samen is gegaan. Uitzetten en laat maar even 10 minuten minimaal staan. Ondertussen kan je rijst koken of iets anders. Proeven na 10 minuten en voeg toe waar behoefte aan is.
Klaar zijn je snelle heerlijke Kokos Boontjes!

Lekker bij de Indische rijsttafel of zo als groente onderdeel van een gerecht.

Smakelijk eten!

Tips

 1. Het was 30 graden die dag en mijn kokosblok was vloeibaar geworden. Dit kende ik niet van een kokosblok. Gelukkig gebruik ik lange tijd kokosvet en daarbij gebeurd hetzelfde. Kokosvet wordt vloeibaar boven een bepaalde temperatuur en daarom wordt het ook wel kokosolie genoemd.
 2. Ik heb een kokosblok gebruikt omdat ik deze ooit gekregen heb. Maar je kan ook kokosroom of kokosmelk uit blik gebruiken. Wel vind ik de smaak van zo’n blok lekker bij de boontjes. Is net wat geconcentreerder.
 3. Wil je pittige Kokos Boontjes? Voeg gerust een schep sambal toe of chili vlokken/poeder.
 4. Dit is een simpele variant op Sajoer Lodeh. Dat betekend zacht gekookte groenten.
 5. Het recept is bouillon met kokosmelk waarin zacht gekookte groenten zitten. Je gebruikt een boemboe (kruidenmengsel) als smaakmaker. Maar ik heb gekozen voor deze snelle variant. Heb je nog andere groenten over? Voeg deze vooral toe! Lekker met paprika, taugé, kool, mais, wortel, broccoli enzovoort.
 6. Koriander kan je vervangen voor (platte) peterselie

Onderdeel van mijn 3 gerechten rijsttafel

kokos boontjes

BewarenBewaren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.