Soms ontstaan recepten spontaan, smaken die samenvallen waarvan ik blij ben dat ik het ontdekt heb. Zo ook deze Kruidige Zoete Aardappel Wortel Puree. Een hele smakelijke mond vol. Meestal kies ik niet 2 zoete smaken samen maar wortel en zoete aardappel zijn heerlijk samen. Zeker in combinatie met de kruidige rasl el hanout is het echt match made in heaven. Het is een simpele stamppot of puree. Ik twijfel tussen beide namen maar you get the point. Ik heb het dit keer op de vegan manier gemaakt maar het kan ook gewoon met een klontje roomboter of helemaal zonder boterig element. Bij tips meer variatie!
Ook heb ik niet precies de hoeveelheden, ik had nog een flinke zoete aardappel en 2 wortels over. Hiervan heb ik deze Kruidige Zoete Aardappel Wortel Puree gemaakt. Het komt niet echt aan op hoeveelheden. Zoet is het toch wel en tijdens het maken van de puree proef je en voeg je de kruiden toe. Door wortel en zoete aardappel te combineren is het net wat gezonder dan maar 1 product hiervan.
Recept Kruidige Zoete Aardappel Wortel Puree
- Zoete aardappels
- Wortels
- Ras el hanout naar smaak
- Peper en zout
- Klontje (vegan) boter
- Gedroogde bieslook of verse
Schil eerst de zoete aardappel en wortels en kook deze gaar. Giet vervolgens af, vang eventueel wat kookvocht apart op. Prak of stamp de wortels en aardappels en voeg naar smaak boter, ras el hanout, peper, zout en wat (gedroogde) bieslook toe.
Maak voor 1 maaltijd of kook meer en warm het de volgende dag op. Het kan ook prima ingevroren worden. Genieten maar van je Kruidige Zoete Aardappel Wortel Puree.
Eet smakelijk!
Tips
- Je kan stampen met smeerboter, roomboter, kokosvet, kookvocht of plantaardige boter. Ik voeg vaak een beetje kookvocht toe en een boter.
- De kruidencombinatie van ras el hanout is perfect in dit recept. Er bestaan verschillende blends van dit mengsel. Degene die ik heb is van Pit & Pit en bevat deze kruiden en specerijen: Kurkuma, koriander, komijn, zwarte peper, gember, kaneel, kruidnagel, groene kardemom, piment, bruine suiker, paprika, nootmuskaat, rozenblaadje.
- Wij eten dit graag met gekookte boontjes waarbij ik wat sesamolie doe. Eventueel nog een stukje (vega)vlees of vis en klaar. Ook is het lekker bij rijst of een curry.
- Bak je eigen Naan broodjes en smeer in met deze kruidige wortel zoete aardappelpuree en doe er wat falafel op.
- Als kookpannen gebruik ik Riess emaillen pannen*, dit zijn prachtige gezonde en duurzame pannen.
- Een goede aardappelstamppot stamper* doet het halve werk. Bij Dille en Kamille hebben ze mooie en fijne. Ook hebben ze een lekkere ras el hanout mix. Bij de Hema verkopen ze ook een goede stamper*.
Sommige linkjes in deze blog zijn affiliate linkjes. Als jij hier op klikt en dan tot aankoop overgaat, ontvang ik een kleine commissie. Dit is verder niet van invloed op jouw prijs of shopervaring.