Simpel asperge recept: grillen met kaas op een naan

Simpel asperge recept onder grill met kaas naan brood kruiden en parmaham

De lente hangt alweer in de lucht. Deze is nog niet heel aanwezig maar zo nu en dan laat ze zich zien. De bloemetjes steken hun kopje op… uhm al sinds december eigenlijk. Maar er is iets anders wat z’n kopje opsteekt. De eerste asperges zijn namelijk weer van het land! En ik als aspergevriendin ben ook weer dit jaar uitgedaagd om een nieuw recept te bedenken. Ik heb een smaakvolle aspergebox ontvangen van Kroon op het werk en namens het Aspergecentrum. Daarvan maak ik het altijd op onze geliefde en traditionele manier. Met de restjes maak ik een ragout sinds vorig jaar én ik heb twee asperges opzij gehouden voor een nieuw recept. Namelijk: een simpel asperge recept, grillen met kaas op een naan!

Simpel asperge recept: grillen met kaas op een naan

Eerdere recepten

Onze favoriete manier is om asperges te koken met wat suiker en zout. Ik schil ze en hak het kontje af. De schillen en afgehakte kontjes doe ik in de pan met asperges erbij. Dit breng ik vervolgens aan de kook en laat het ongeveer 7 minuten koken. Als je in de asperges kan prikken zijn ze gaar. Ik haal deze dan eruit met een tang en laat de schillen en kontjes in het warme water zitten met de deksel er op. Dit kan best even staan nog. Dit is je aspergebouillon waarmee je asperge ragout kan maken. Alleen even door een zeef gieten en je hebt vervolgens een heerlijke bouillon. Eigenlijk is dit ook een simpel asperge recept.

De gekookte asperges eet ik met knapperige knoflook aardappelblokjes, fijngesneden ham en een botersausje met citroenschil en dragon. Ik top het vervolgens af met gekookte ei in kruimels of een zacht gekookt gehalveerd eitje waarvan het eigeel over alles heen loopt. Nog wat peper, zout, verse peterselie en eet smakelijk! Eigenlijk is deze traditionele manier ook een simpel asperge recept wat mij betreft. Het is niet moeilijk, maar wel even timen zodat je ingrediënten tegelijk klaar zijn.

Voor de volledige bereiding:

Vegan asperge recepten

Ik ben geen vegan maar we eten wel regelmatig vegan. Dus ik kijk altijd naar opties om mijn recepten vegan te maken. Ik heb zelf nog geen vega vervanger gevonden voor ham dus ik vervang dat dan graag door een knapperige kipburger van Valess. Ook wel de crispy chickenburger. Dit vind ik lekker bij de asperges. Mijn botersaus maak ik eigenlijk altijd al vegan. De plantaardige boter vind ik net wat minder heftig van smaak dan echte roomboter. Daarbij is het net wat minder vet ook. En de smaak van mijn citroenzest en dragon komt beter naar voor in de plantaardige boter. Dus als je voor een vegan variant gaat is het net zo goed een smaakvol en simpel asperge recept!

Voor het recept wat ik je ga geven in deze blog kan je de kaas vervangen voor vegan kaas. Met de ragout kan je ook prima plantaardige boter gebruiken voor je roux. De Parmezaanse kaas is tegenwoordig ook te koop als vegan variant. En de ham of pancetta laat je weg of vervang je voor vegan spekblokjes. Het vervangen is dus simpel en makkelijk te doen. Nu is het hoog tijd voor Simpel asperge recept: grillen met kaas op een naan.

asperges

Simpel asperge recept: grillen met kaas op een naan

  • Naan brood (kant en klaar of zelf gemaakt)
  • Kaas naar keuze (Bij voorkeur geraspt)
  • Parmezaanse kaas
  • Asperges
  • Verse peterselie
  • Knoflook of andere olijfolie
  • Peper, zout en knoflookpoeder
  • Eventueel (rauwe)ham
  • Eventueel: dragon, chilipoeder, salami, zalm, mozzarella, bieslook en wat je maar kan bedenken. De basis is een brood, asperges, kaas, olie en kruiden op en grill.

De asperges hoeven niet gekookt te worden! Schil deze wel en verwijder het kontje.

Bereiding gegrilde asperges

Ik halveer de asperges en snij ze dan doormidden. Dit keer heb ik kant en klaar naan brood gebruikt maar een pita broodje of eigen naan werkt ook prima. Op de naan heb ik normale kaas en Parmezaan geraspt. Hierover doe ik wat gedroogde dragon, knoflook poeder en verse peterselie. Ik leg wat dun gesneden parmaham op de kaas en daar bovenop de asperges. De asperges bestrijk ik vervolgens met mijn vinger met wat knoflook olie. En daar op doe ik dan weer wat peper en zout op. Dit gaat onder de grill voor enkele minuten… en klaar is je simpel asperge recept!

De asperges smaken anders, de notige kant komt wat meer naar voren op deze manier. Hoe lang je ze grillt is afhankelijk van jouw grill en smaak. Ik heb nog wat andere naan gegrild zonder parmaham en met asperges. Onze voorkeur had wel met parmaham, ondanks dat ik dat normaal warm de smaak niet vind complimenteren. In combinatie met de asperge is het een zeer aangenaam smaakfeestje! Vergeet niet om je asperges in te smeren met een olijfolie maar verder kan je gaan experimenten met de smaken zoals je zelf lekker vindt. Wij hebben in ieder geval erg genoten van dit feestje: een simpel asperge recept.

Tips

  • Ik heb dus de asperges in de lengte en in de breedte gehalveerd. Ik had hele dikke asperges en anders worden ze niet mooi zacht in de korte grilltijd die dit recept heeft.
  • Dit recept is ook heerlijk met alleen kaas wat direct grillt, je krijgt dan een superknapperig en kazig broodje.
  • Heb je geen knoflookolie? Doe in een klein glazen potje wat tenen knoflook en neutrale olijfolie. Zorg dat je deze kan afsluiten en zo maak je eenvoudig een eigen knoflook olie
  • Een simpel asperge recept blijft leuk als je je grill meteen schoonmaakt na het grillen van een broodje. Ik gebruik een stukje plenty/keukenpapier en veeg meteen de grillplaten schoon. Zo koekt er niks aan en heb je weinig schoonmaakwerk
  • De naan heb ik dit keer kant en klaar gekocht, van die gevouwen naan. Maar net zo makkelijk maak je dit zelf of gebruik je bijvoorbeeld pita broodjes. Recept eigen naan maken
  • In mijn aspergebox zat een wijn die echt heerlijk was hierbij. De wijnwebshop Wijnvoordeel.nl leverde dit jaar de aspergewijn: Casa Safra, een soepele Verdejo. Deze wijn heeft een licht groengele kleur. Met een uitbundig bouquet van citrusfruit, appel, meloen en een vleugje gras. Een uitbundige en toegankelijke Verdejo. Wij vonden deze wijnparing zeer geslaagd.

Handige linkjes bij dit simpel asperge recept

Ik krijg eigenlijk meteen alweer trek om een nieuwe lading asperges te halen. Wij hebben met twee volwassenen dus deze drie recepten kunnen maken van 1 goede portie asperges. Dag één op de traditionele manier. Daarbij meteen een asperge bouillon gemaakt met de schillen en kontjes erbij. En de dag erna heb ik een asperge ragout gemaakt. En als derde simpel asperge recept gegrild met parmaham, kaas, knoflook, dragon op naan.

Dit jaar hou ik het bij deze drie recepten maar ik ga alweer nadenken voor een nieuw simpel asperge recept volgend jaar… Hoe eet jij graag je asperges?

traditionele asperges

Sommige linkjes in deze blog zijn affiliate linkjes. Als jij hier op klikt en dan tot aankoop overgaat, ontvang ik een kleine commissie. Dit is verder niet van invloed op jouw prijs of shopervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.