Wat maakt het dat ik een recept makkelijk noem? Allereerst ingrediënten die makkelijk te krijgen zijn. Dan is het nog belangrijk dat het maken van in dit geval het beslag, het eenvoudig te maken is. Niet uren rijzen of alles op de juiste temperatuur. Precies die dingen zul je vinden in dit Makkelijk recept wafels, een basis voor Luikse wafels. Luikse wafels staan bekend om hun zoete geur en smaak, de aanwezigheid van knapperige suikerstukken. Een instant favoriet in huize Good Mood Mama!
Nou was de basis van dit recept niet zo ‘makkelijk’. De boter moest zacht, zelfs vloeibaar zijn. Deze moest ik schuimig kloppen met de suiker en een handmixer. De melk moest warm en het bloem moest ik zeven. Ik geloof best dat het bijdraagt aan een meer gelaagde smaak. Maar ik heb bij wijze van experiment dit recept zo simpel mogelijk gemaakt, in maar 1 kom. En… de uitkomst was eigenlijk gelijk qua smaak! Alleen had ik nu amper afwas en was ik binnen 10 minuten ongeveer klaar. Dit laatste recept deel ik dan ook eerst. Overigens is wel een wafelijzer handig om te gebruiken :).
Ingrediënten Makkelijk recept wafels
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 100 gram roomboter
- 40 gram kristalsuiker
- 8 gram vanillesuiker, 1 zakje
- 4 eetlepels melk, ongeveer 35 ml is dat
- 1 ei
- Snuf zout
- (olijf)olie om je wafelijzer mee in te vetten
- Optioneel bruine kandijsuiker, suikerparels of suikerklontjes in brokken naar smaak
Dit makkelijk recept voor wafels is goed voor 6 of 8 stuks. Ik bak per twee wafels dus ik probeer een even aantal te houden. Bij 6 wafels zorg ik dat de deegballen ongeveer 80 gram zijn. Bij 8 balletjes zijn deze ongeveer 60 gram. Ik weeg het af omdat ik qua inschatten geen natuurtalent ben. De deegballen die ik niet direct afbak bewaar ik afgesloten in de koelkast. Handig verder om een (glazen) mengkom te hebben, een keukenweegschaal, vork, kwastje en wafelijzer. Eventueel plastic folie, tupperware bakje of een bijenwrap om overgebleven deeg in te bewaren. Het deeg maak ik in ongeveer 10 minuten en de wafels bak ik af in 4 tot 5 minuten op stand 4 (van de 5) van mijn wafelijzer
Bereiding makkelijk recept wafels
Ik pak een glazen kom. Hierin doe ik de natte ingrediënten eerst, het ei en de melk. Dan voeg ik de kristal- en vanillesuiker toe en het snufje zout. Dit mix ik even met een vork. Daarna voeg ik de roomboter toe. Deze heb ik in blokjes gesneden. Je kan deze eventueel alvast een beetje prakken. Dan mag het zelfrijzend bakmeel erbij en tijd om je handen vies te maken. Kneed, mix en duw tot een mooi beslag. Als laatste voeg ik naar smaak wat bruine kandijsuiker toe. Let op het deeg is wat plakkerig, voeg niet teveel bakmeel toe anders wordt je wafel te droog. Als ik een bal heb gemaakt strooi ik een beetje zelfrijzend bakmeel op de buitenkant zodat het niet in de kom teveel plakt. Klaar is je deeg, ik zei toch dat dit een makkelijk recept voor wafels is!
Ik heb een gloednieuw wafelijzer waar ik heel blij mee ben. Deze zet ik op stand 4 (van de vijf) en als deze op temperatuur is smeer ik de platen in met wat olijfolie. Van de deegbol maak ik 6 gelijke bolletjes van elk ongeveer 80 gram. Ik leg een bolletje per wafelijzer, knijp deze dicht en bak af in ongeveer 5 minuten. de bereiding wisselt per wafelijzer dus test eerst vooral de jouwe uit. Bij een te lange bereiden wordt het wat droog. Bij mijn bereiding is de buitenkant knapperig en de binnenkant luchtig, stevig en fluffy. Naast een makkelijk recept voor wafels, ook nog eens heel lekker!
Eet zo, bestrooi met poedersuiker of zoals mijn jongste dochter het graag eet: met chocopasta én hagelslag. Mijn oudste wil graag een home made aardbeien-framboossausje. Maar tegenwoordig kan het ook prima hartig. Lekker met knapperige bacon, roerei drizzled in ahornstroop.
Smakelijk eten!
Simpele wafels met aardbei
Zoek je een makkelijk recept wafels met aardbei? I got you! Dit is namelijk 1 van onze favoriete variaties. Via Droogfruit.nl (aanrader die website) kan je heerlijke pure fruitpoeders en uiteraard gedroogd fruit bestellen. Deze items zijn vol van natuurlijke smaak en kleur zonder chemische toevoegingen. Ik bestel hier graag en nu heb ik een heerlijk pakketje ontvangen om nieuwe smaken te proeven. En om mijn wafelrecept met aardbeien te kunnen maken! Ik heb gewoon mijn basisrecept van hierboven aangehouden en toegoevoegd:
- Aan de natte ingrediënten heb ik ongeveer 1 a 2 eetlepels aardbei- en dragonfruitpoeder toegevoegd, beetje naar gevoel en smaak. Het ei, melk, zout, vanille- en kristalsuiker heb ik gemixt met het aardbei- en dragonfruitpoeder.
- Daarna de boterblokjes en zelfrijzend bakmeel tot een mooie deegbal kneden. Toen heb k wat kandijsuiker erover gedaan en nog een beetje van beide fruitpoeders. Dit heb ik er doorheen gekneed.
- Dit keer heb ik 8 balletjes van ongeveer 60 gram gevormd. Een balletje deeg bak ik in 4 minuten op stand 4 van mijn wafelijzer.
- En klaar! Top af met gedroogde stukken aardbei en framboos. Zo lekker.
De wafels krijgen een mooie roze gloed en om die reden is het natuurlijk ook meteen een ideaal recept voor Valentijn. Ik heb 2 wafels gebakken en de rest van de deegballen bewaar ik in plasticfolie of in een tupperware bakje. Dit kan best eventjes 2/3 dagen in de koelkast. Check met je neus en ogen of het nog goed is. Niet dat het zo lang blijft liggen, maar zo zou je vooruit kunnen werken qua deeg.
Hartige wafel simpel recept
Één van mijn favoriete hartige wafel recept is… die van deze home made Luikse wafels maar dan met uitgebakken bacon en maple syrup. Oe wat een combinatie die me spontaan trek laat krijgen. Het Makkelijk recept wafels wat ik hier boven noem gebruik ik gewoon. Ondertussen bak ik bacon uit in de oven. En vervolgens drizzle ik maple syrup hierover. Heerlijk!
Bacon kan ook pancetta, katenspek of kleine blokjes zijn. Jouw keuze. Maple syrup is voor mij perfect qua smaak maar kies je eigen siroop uit. Lekker ook met roerei, een perfect ontbijtje. Al past het ook prima bij de lunch, brunch, tussendoor of als avondmaaltje.
Tips
- Per bolletje bewaar ik het in de koelkast als het niet direct op gaat. Zo koud worden het ook prima wafels en zijn ze nog even een paar dagen goed. Invriezen kan ook. Dit heb ik nog niet getest, maar het lijkt me verstandig om dan het deeg eerst te ontdooien
- Bruine kandijsuiker zorgt voor die lekkere knapperige suikerstukjes. Kan je dit niet vinden? Dan werken suikerparels ook of wat er maar op lijkt. Eventueel wat suikerklontjes in een zakje en deze vervolgens in stukjes slaan
- In plaats van melk kan je ook heerlijk Amarula of ander gelijksoortige romige alcohol toevoegen. Ook andere melk, plantaardig, werkt
- Ik ben echt onwijs blij met mijn wafelijzer*. Dit is een 3 in 1 en het neemt niet veel plek in beslag. Daarbij zijn de platen bpa-vrij en mogen ze in de vaatwasser. Daarnaast heb je alleen een keukenweegschaal* nodig, een vork en een glazen mengkom*. Een kwastje* voor het bestrijken van je wafelplaten is ook wel handig
- Uiteraard ga ik nog meer experimenteren met diverse soorten beslag. Er bestaat ook vloeibaar beslag met bijvoorbeeld kwark als basis. Mijn voorkeur heeft harder beslag maar ik ben nog lang niet uitgetest
Bijpassende recepten
- Nog een lekkere klassieker zijn mijn home made pannenkoeken!
- Of probeer deze kwark wafels eens zonder suiker (maar kan ook met)
- Lekker met verse aardbei-framboossaus
- Zin in hartig? Dan zijn deze kaaswafels een goed idee
- Experimenteer met meer gevriesdroogde fruitsoorten. Ideale en simpele manier om kleur en smaak toe te voegen zonder dat het ongezond is
Sommige linkjes in deze blog zijn affiliate linkjes. Als jij hier op klikt en dan tot aankoop overgaat, ontvang ik een kleine commissie. Dit is verder niet van invloed op jouw prijs of shopervaring.