Basisrecept voor Pannenkoeken, een simpele basis met 3 ingrediënten

Opeens besef ik mij iets… Ik bak pannenkoeken uit een pakje. Niks mis mee maar bij nader onderzoek is het eigenlijk onnodig en duur. Bij de meeste mixen gaan ook nog eieren en melk wat opgeklopt moet worden. Dezelfde handelingen wanneer je zelf beslag maakt. Ik heb meerdere pakjes onder de loep genomen en zag interessante dingen. Sommigen hebben als toevoeging suiker en anderen hebben een leuke mix van melen. Ik wilde terug gaan naar de basis. Zo simpel mogelijk en het goedkoopst. Vanuit daar kan je gaan experimenteren. Met het bakken heb je een keuze; olie of roomboter. Ik dacht altijd dat ik roomboter lekkerder vond, maar olijfolie is eigenlijk favoriet tegenwoordig. Dit bakt ze net wat knapperiger en is simpeler. It is up 2 you, maar laten we eerst eens terug gaan naar een basisrecept voor pannenkoeken.

Recept Basisrecept voor Pannenkoeken

 • 500 gram meel of bloem naar keuze
 • 3 eieren
 • Liter melk
 • Snuf zout

  Mijn toevoeging
 • Snuf peper
 • Strooikaas mix van jong en belegen
 • Sesamzaad

Doe de bloem met wat zout in een kom. Voeg de eieren toe en wat melk. Begin voorzichtig met een (hand)klopper het beslag te vermengen. Voeg telkens wat meer melk toe. Zorg dat het een egaal en luchtig beslag wordt. Voor pannenkoeken mag het beslag dun zijn! Ik voeg nog een snuf peper toe.

Verwarm wat olie of boter in een pan en bak beide kanten mooi goudbruin. Als ik het beslag erin die dan strooi ik wat sesamzaad op het natte beslag. Ik flip de pannenkoek en dan strooi ik wat kaas erop.

Lekker bakken tot je beslag op is. Ik kan ongeveer 15 pannenkoeken uit dit basisrecept voor pannenkoeken halen.

Eet smakelijk!

basisrecept voor pannenkoeken

Recept Kleine Portie

 • 335 ml melk
 • 165 gram bloem of meel
 • 1 ei
 • Snuf zout

Dit recept is voldoende voor 8 pannenkoeken. Lekker snel en makkelijk om te maken. Binnen no time heb je dit op tafel. Ik gebruik graag sesamzaadjes en kaas erbij. Het beslag maak ik in een maatbeker en schenk ik zo in de pan.

Eet smakelijk!

Tips

 1. Je keuze in meel kan variëren. “Gangbaar” is een mix van tarwe en boekweit. Maar kies en probeer vooral uit wat voor jou werkt. Zelfrijzend bakmeel kan ook. “Men” zegt dat het beslag dan net iets luchtiger wordt. Ook als je het beslag even een half uur zou laten staan zou kunnen zorgen voor een luchtiger beslag. Dit moet ik allemaal nog eens gaan testen. Patentbloem is onze favoriet.
 2. Ook voor de melk kan je keuzes maken. Ik gebruik graag rijstemelk of havermelk. Dit is lekker fris en wat zoet. Werkt prima. Je kan het zelfs met alleen water maken als er echt niks in huis is.
 3. Je kan door het beslag nog wat kruiden doen zoals kaneel, vanille, kardemom of zelfs wat suiker.
 4. Beleggen kan met van alles. Kaas, beleg, groente, fruit etc.
 5. Het sesamzaad is een toevoeging die onmisbaar is geworden voor ons. Net zoals het snufje peper. De kaassoorten mix ik. Jonge kaas smelt lekker en oudere kaas heeft een betere smaak.
 6. Het fijne van dit basisrecept voor pannenkoeken aanleren is dat je ook kleinere porties kan maken. Ik bak vaak een hele stapel zodat we het -uiteraard- een tweede dag ook kunnen eten. Ik warm ze op in de oven.
 7. Meer fijne, simpele en lekkere basisrecepten op mijn site.
 8. Ik bak de beste pannenkoeken in mijn gezonde Greenpan! Geen giftige anti-aanbaklaag en wel de voordelen van een gezonde anti-aanbaklaag.
 9. Sesamzaad is echt onmisbaar voor ons. Dit is zo’n lekkere toevoeging. Je besteld lekker sesamzaad gewoon makkelijk online. Ik koop vaak groot in omdat ik het zo vaak gebruik.
basisrecept voor pannenkoeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.