Bijzondere plekjes Curaçao, een blog met echte ervaringen

willemstad punda Bijzondere plekjes Curaçao

In december ben ik in 10 uur heen naar Curaçao gevlogen. Een tropisch eiland met een rauwe en eigen kant. Maar wat ook heel erg in de lift zit. Er is veel natuur, de stranden zijn wit en de zee is blauw. Maar daarnaast kan je er ook heerlijk eten en is er kunst en cultuur te vinden. Ik heb voor jullie in deze blog de bijzondere plekjes van Curaçao verzameld en die wat mij betreft zeker de moeite waard van het bezoeken zijn.

Praktische informatie Curaçao

Eerst wat praktische informatie over Curaçao. Wel zo handig om te weten.

 • Ik ben met een directe vlucht gegaan vanaf Schiphol met Corendon. Hier is een optie voor Adult only zone in het vliegtuig. Op andere plekken in dat vliegtuig zijn kinderen natuurlijk wel welkom. Heen was het 10 uur vliegen en terug 8 uur en 40 minuten. Het is maar net hoe de wind staat. Bij de vlucht van Corendon is het eten verrassend lekker. Dit menu, vega en niet vega optie, is door een chef uit Curaçao ontwikkelt
 • Het is altijd lekker weer op Curaçao. Er is wel een regenseizoen maar vaak zijn de buien kort en vliegen ze zo weer over. Check even het weer want in de zomer kan het extreem warm worden. En check of je verblijf airco heeft
 • Mijn verblijf was op het 5 sterren ultra inclusive hotel: The Rif. Superluxe, nieuw en rustig met privé strand. Daarnaast zit hotel Mangrove Beach. Ook luxe en op basis van all inclusive. Dit is groter, drukker en kent meer faciliteiten. Beide ben ik positief over.
 • De hoofdstad is Willemstad en dit is een kleurrijke en gezellige stad. Het is niet heel groot en kent veel leuke plekken. Daarover straks meer

Denk ook aan

 • Neem muggenspray mee! Er zijn veel muggen en andere prikkers actief op het eiland
 • Vergeet ook niet je zonnebrand, hoedjes etc. De zon schijnt veel en fel
 • Snorkelen kan hier prachtig. Tegenwoordig bestaan er handige duik- en gezichtsmaskers*. Neem deze vooral mee
 • Pas op met de manzanilla bomen. De appeltjes van deze bomen zijn giftig om te eten maar ook om aan te raken en zelfs inademen
 • Het vliegveld op Curaçao is veel strenger dan op Schiphol. Zo mag er echt geen water mee bijvoorbeeld. Check voor vertrek even wat wel en niet mag en check je handbagage goed
 • Gesproken talen: de officiële talen op Curaçao zijn Nederlands, Papiaments en Engels
 • Op Curaçao betaal je met de Antilliaans gulden of Amerikaanse dollars. Euro’s heel soms maar die wissel je vooral bij banken in. Op veel plekken kan je ook contactloos betalen.

Otrobanda en andere wijken Willemstad

Bij de bijzondere plekjes Curaçao hoort zeker de wijk Otrobanda. Otrobanda of Otrabanda is een wijk ten westen van de Sint Annabaai in hoofdstad Willemstad. De naam komt uit het Papiaments en betekent letterlijk “de andere oever”. Dit is een verwijzing naar het feit dat Otrobanda vanuit Punda (“De Punt”) gezien aan de overkant van de Sint Annabaai ligt. Otrobanda vormt met Punda het historische centrum van Willemstad. De wijken zijn sinds 1886 met elkaar verbonden via een houten pontonbrug, ook wel bekend als pontjesbrug en officieel Koningin Emmabrug. Sinds 1974 is er ook via de Koningin Julianabrug een verbinding per weg. Dit viaduct is echt heel hoog en geeft een indrukwekkend uitzicht als je hierover rijdt.

De pontjesbrug is dus een verbindende factor en aan beide kanten zijn andere dingen te zien en ontdekken. Het openen van deze brug is al een evenement op zich. De hele brug beweegt namelijk opzij als er een boot aankomt. Ook is er in Willemstad een geheel nieuw stuk gebouwd: The Rif Fort genaamd. Dit zit vol winkels en barretjes. Hier zijn soms salsa avonden, ook echt een aanrader om of mee te doen of gewoon om te kijken. Dit nieuwe deel sluit aan op de opstapplaats voor de grote cruiseschepen die aanmeren. Dus wat je smaak ook is, in Willemstad zitten zeker wat bijzondere plekjes van Curaçao. Ik zal er enkele uitlichten voor jullie.

Bijzondere plekjes Curaçao in Willemstad

 • De wijken Otrobanda en Punda
 • Streetart in bovengenoemde wijken
 • Pontjesbrug bij dag en nacht
 • Lekker eten doe je bij: Flóres en BijBlauw. Flóres is in de wijk Punda op een gezellig plein. BijBlauw is over de pondjesbrug heen in de hippe wijk Pietermaai. Het ligt aan de zee met een rotsstrand en er is een zwembad.
 • Hou je van nieuw? Dan is The Rif Fort jouw plek
 • Over de pontjesbrug richting BijBlauw zijn heel veel gave oude en nieuwe gebouwen in de wijk Pietermaai. Als je van architectuur en rauwe urban looks houdt zit je hier goed. Zo zag ik veel oude bijna art deco, Jugendstil achtige pandjes in verval staan. Het deed me ook aan de Berlage gebouwen in Den Haag denken. Dit is een hippe wijk met veel kleur en veel restaurantjes, winkels en cafeetjes.

Urban fotografie Willemstad

Ik kon mijn hart ophalen met de liefde voor rauwe urban fotografie in Willemstad. Eerlijk is eerlijk, de stad is eigenlijk best goed verzorgd en netjes. Maar ik zoek graag naar prullenbakken, verlaten meubels, verloren kledingstukken en andere tekenen van items die een verhaal vertellen. En dit heb ik gevonden! Mooi is de achtergrond van de kleurrijke huisjes. Willemstad laat eigenlijk in een notendop zien in welke fase Curaçao op dit moment zit. Het is nog heel eigen en authentiek, maar aan de andere kant neemt het toerisme toe en wordt er veel opgeknapt en opgepoetst.

Het eiland moet ook wel het toerisme omarmen want verder heeft het geen eigen veeteelt of visvangst voor export. Al hun producten worden voornamelijk uit Zuid-Amerika geïmporteerd. De vulkanische bodem is geen goede grond voor veel landbouwproducten en veeteelt. Ik ben heel benieuwd welke kant op dit land gaat transformeren. En ik hoop dat de rauwe urban kant zeker nog terug te vinden zal zijn. Dit is dan ook eigenlijk met stip op 1 in de lijst van mijn bijzondere plekjes Curaçao.

Streetart in Willemstad bij bijzondere plekjes Curaçao

Het doet me echt pijn om foto’s te moeten selecteren. Willemstad is zo kleurrijk. Zelfs zonder de streetart is elke hoek zo fotogeniek. Het is heerlijk dwalen in deze stad. De wijk Otrobanda is het meest gevuld met kunst en streetart. In de wijk Punda vind je ook hier en daar wat leuke dingen. Omdat ik er geen genoeg van krijgen en jullie meer aan beelden dan aan mijn tekst misschien hebben. Hieronder nog wat streetart, kunst, urban fotografie en soms een mix van die dingen. Een absolute favoriet van mij in bijzondere plekjes Curaçao.

Streetfood op Curaçao

In mijn blog van bijzondere plekjes Curaçao mag de Pasawá Eatery Box niet missen! Op de Caracasbaaiweg vind je namelijk een verzameling van heerlijke streetfood. Dit is een hele bijzondere en vooral smaakvolle plek. Wanneer je binnenloopt kom je op een groot terras, omringd door foodtrucks. De verleidelijke geuren komen je al van ver tegemoet. Dankzij de grote variatie aan foodtrucks is het aanbod erg gevarieerd. Zo kun je als gezelschap bij verschillende tentjes eten halen, maar het wel vervolgens samen gezellig opeten op het gezamenlijke terras. Ook kan je via een kaart bestellen en dan wordt het naar je gebracht.

Het eten bij de verschillende foodtrucks is relatief goedkoop. Op Curacao is het eten en drinken redelijk aan de prijs vind ik, en hier valt dat dus mee in verhouding. Wat dit bijzondere concept ook zo leuk maakt is dat je bij veel verschillende keukens kan proeven. Zo heb je Amerikaanse burgers, maar ook Portugese gerechten. Ik als echte foodie heb mijn ogen uitgekeken naar al dat lekkers. En er zaten ook echt nieuwe dingen tussen. Er is ook een dj aanwezig voor muziek en er zijn grote schermen waar sport op te volgen is. Dit laatste had voor mij niet gehoeven, maar ach het draagt ook wel bij aan het buitenland gevoel. Bijzondere plekjes Curaçao daar hoort de Pasawá Eatery Box zeker bij.

Bijzondere plekjes Curaçao pasawa eatery box food foodtrucks menu ervaring tip vakantie eten drinken omgeving foto

Pasawá Eatery Box informatie

 • Openingstijden: Dinsdag – Zondag: 7:00 uur tot 00:00 uur
 • Parkeergelegenheid: Ja
 • Adres: 177 Caracasbaaiweg
 • Wat: eten, drinken, vlees, vis vegetarisch, alcohol en non-alcoholisch en sportwedstrijden zijn te volgen
 • Muziek: DJ zorgt voor muziek
 • En ook streetart vind je hier op de gekleurde foodtrucks en foodcontainers
 • Geschikt voor jong en oud, kleine en grote gezelschappen

Verschillende stranden op Curaçao

Curaçao is tropisch en er zijn heel veel stranden! Elk strand heeft eigen unieke eigenschappen. Ik heb besloten om in deze blog met bijzondere plekjes Curaçao niet één strand te belichten maar een aantal diverse stranden kort te benoemen. Zo kan je zelf kijken welk strand bij jou passend is. Ik kan wel aanraden om er meerdere te bezoeken. Juist die diversiteit maakt het zo heerlijk. Let wel op, veel stranden hebben in de branding veel schelpen, stenen en koraal liggen wat scherp kan zijn. Neem dus surf- of waterschoenen mee. Ook is de zee vaak binnen enkele stappen erg diep en wat wild. Let dus goed op met minder sterke zwemmers.

Bijzondere plekjes Curaçao cas abao beach mooiste strand tip vakantie ervaring

 • Grote Knip: groot, toeristisch, gratis, foodtrucks en lekker levendig
 • Kleine Knip: meer urban, kleine foodtruck, veel families die lekker gaan eten, iets rustiger meestal en gratis
 • Playa Piskada / Playa Grandi: toeristisch, gratis, hier kan je zwemmen met zeeschildpadden die gevoed worden door de lokale vissers. Heel bijzonder om mee te maken en vrij simpel om te zien ook. Er zijn wat faciliteiten, ligbedjes, het is een stenenstrand en het is gratis te bezoeken
 • Cas Abao Beach: in de top 12 mooiste stranden ter wereld, betalend, veel faciliteiten, ligbedjes, douche, ruimte, kraampjes en zeker voor kinderen ook erg leuk
 • Jan Thiel Beach: dit is een aaneenschakeling van restaurants, hotels, barren en gezelligheid. Ik heb bij Zest echt goddelijk lekker gegeten. Een shared platter vega en één met vlees en vis. De sfeer is echt heel gezellig voor jong en oud. Ik had dit stuk graag nog wat meer willen ontdekken maar dat is voor de volgende keer

Maar check ook deze stranden

 • Privé stranden: veel hotels en verblijven hebben een eigen privé strand. Erg fijn ook. The Rif heeft een klein strandje en baai waar geen schelpen of koraal liggen. Mangrove Beach heeft een groter strand en hier kan je ook leuk snorkelen
 • Klein Curaçao: het mooiste strand is deze op een onbewoond eiland. Het is even een vaartrip van ongeveer 2 uur over open zee. Maar dan heb je ook echt een stuk paradijs. Rond de boten zwemmen vaak pijlstaartroggen. Neem ook waterschoenen mee want het koraal op het strand is rijkelijk aanwezig.

Klein Curaçao trip

Ik noemde het net al als tip in bijzondere plekjes Curaçao: stranden. Maar Klein Curaçao is meer dan alleen een paradijselijk strand! Ik ben met een catamaran gegaan van Irietours en dat is goed bevallen. Een vriendelijke crew die ons veilig heen en weer heeft gebracht. Ze verzorgen ook eten en drinken. Ik hou totaal niet van de cocktail Blue Curaçao, maar op Klein Curaçao snap ik opeens de naam… en wat smaakt die lekker daar! Ook de BBQ lunch was geweldig lekker. Eenvoudige en zeer smaakvolle gerechten die je eet op de catamaran. Met lekkere muziek aan en het uitzicht van een onbewoond eiland. Ik heb echt genoten van deze trip. Onderweg kan je ook vliegende vissen spotten!

 • Tip: geen idee of je zeebenen hebt? Neem reispillen mee vanuit Nederland. De trip over open zee is best wild en zonde als je kotsmisselijk op het paradijs aankomt. De reispillen kunnen je wat suf misschien maken. Ik had geen last van sufheid en ben ook niet misselijk geworden.

Klein Curaçao is meer dan snorkelen, zee en strand. De natuur op dit eiland is echt het ontdekken waard. Ik had het woester verwacht maar eigenlijk is de begroeiing vrij minimaal. Het voelt bijna buitenaards aan. Door de minimale begroeiing zie je de kleine hagedisjes vrolijk om je heen rennen. De actieve beelddenker in mij hoorde meteen ook de muziek van Jurassic Park hierbij. Op het eiland is een oud verroest scheepswrak en er is een verlaten vuurtoren. Beide bijzondere plekjes op Curaçao, en vooral ook fotogenieke plekjes om te bezoeken. In mijn reisgezelschap zaten veel mensen die in het bezit waren van een drone. En op deze plek kan je echt je hart ophalen met een drone. Wat een prachtige shots hebben ze gemaakt!

Drones op Curaçao

Zoals gezegd ben ik in een reisgezelschap dit eiland gaan bezoeken. En vele reisgenoten waren in het bezit van domes, 360, gopro’s en drones. In Nederland is de wetgeving heel streng en strikt met betrekking tot drones. En logisch ook. Tot in detail kan je alles vanuit grote hoogte filmen. In Curaçao kan je je hart ophalen met een drone. Vrijwel overal kan en mag je vliegen en filmen. Ik heb dan ook met veel plezier naar de prachtige beelden van mijn reisgenoten gekeken. En staat een drone zeker op mijn wensenlijstje van 2024.

Let op:

 • Er waait vaak rondom de stranden een stevige wind, let dus op met je drone
 • In het natuurgebied op en rondom de Christoffelberg zijn geen drones toegestaan
 • Check ook even de regels mbt reizen met drones van en naar Curacao en in een vliegtuig

Nog meer bijzondere plekjes Curaçao

Iets wat op mijn wensenlijstje staat om de volgende keer te bezoeken is de Blauwe Kamer. Dit moet een prachtig natuurfenomeen zijn in zee. Maar die heb ik dit keer niet bezocht. Er zijn meer bijzondere plekjes natuurlijk en wederom is het erg persoonlijk wat je bijzonder vindt. Hieronder nog een persoonlijk lijstje van mijn hoogtepunten.

Nog meer

 • Ja echt, ik ga dit delen: bij Mangrove Beach hotel zijn er onwijs leuke waterglijbanen. De cobra glijbaan ga je af met een waterband en is echt heel tof. Hou je van thrills en water? Dan moet je zeker een ritje maken!
 • Hòfi Mango: dit natuurgebied van Jandino Asporaat is zo mooi. Het personeel is onwijs betrokken en het eten en drinken is wederom grandioos lekker. Je kan de 88 treden omhoog naar het kunstwerk De handen van God, Man di Dios. Het uitzicht hier is fenomenaal. Het is een oase van rust en geschiedenis en wat mij betreft zeker het bezoeken waard
 • De Christoffelberg is een uitdagende maar haalbare klim. Let op dat je heel vroeg (6:00) dit gaat ondernemen, minimaal 2 liter water meeneemt en vertrekt vanaf de hoger gelegen parkeerplaats. Ik heb het niet gehaald maar ben in plaats daarvan bij de ingang gaan wandelen. Hier is de entree, winkeltje, klein museum en veel natuur. Het wandelen rondom de voet van de berg is ook erg indrukwekkend en mooi. Doe dit wel in overleg met de eigenaar want het is heel rauw en ongerept. En neem insectenspray mee! Hier vliegen nare stekers. Na 10:00 mag je de berg niet meer beklimmen en vanaf 6:00 is het open
 • Natuurgebied Mangrove naast The Rif. Tussen Willemstad en hotel Te Rif is een hersteld natuurgebied de Mangrove. Hier kan je een tour doen om dit mooie gebied te ontdekken

Heb jij nog tips voor bijzondere plekjes Curaçao?

Mijn eerste kennismaking met dit tropische eiland is goed bevallen. Ik wil zeker nog eens terug maar dan met mijn gezin. Ik denk dat mijn dochters een heerlijke tijd zullen hebben. De combinatie van rauw, oud, nieuw en in de lift vind ik heel tof. Ik ben heel benieuwd hoe dit zich allemaal gaat ontwikkelen. Bij een volgend bezoek wil ik de Jan Thiel Beach meer gaan ontdekken nog en de Blauwe Kamer. Ook wil ik meer gaan snorkelen. Mangrove Beach is denk ik het hotel wat mijn voorkeur heeft. Dit door de al inclusive, schone en mooie kamers, alle toffe faciliteiten, groot privé strand en toffe waterglijbanen. Maar tegelijk is het ook 15 minuten van Willemstad vandaan. Een plek waar ik de architectuur, streetart en urban vibes echt heel tof vond. Voor mij een perfecte combinatie.

Curaçao is een land waar alles relaxed gaat en op het gemak. Niet erg op vakantie, wel wennen als je uit het drukke en goed geregelde Nederland komt. Ik wil dus dat de basis van verblijf, eten en drinken goed is. Dat er zwembad en strand is waar ik zo vanuit mijn bed in kan rollen. Dat mijn kinderen lekker kunnen spelen. Maar ook dat Willemstad dichtbij is. En dan kan ik alle andere dingen als extra toevoegen aan mijn vakantie. Bijzondere plekjes Curaçao, welke heb ik nog gemist?

Lees ook mijn andere blogs over Curaçao

Handige items voor je verblijf

Als laatste nog wat handige items die je verblijf op Curaçao nog toffer kunnen maken. Vergeet vooral ook niet de rest van je koffer, kleding en toiletartikelen. En vergeet geen zonbescherming en waterschoenen!

 • Duikmasker*
 • Insectenspray*
 • Reispillen (mijne had ik van Kruidvat)
 • Eventueel flippers*
 • GoPro* voor onder en bovenwater filmen en je actieshots in de waterglijbanen en op zee
 • Drone* is ook wel echt onmisbaar hier
 • Een 360 camera* kent dezelfde features als een GoPro maar filmt net even wat breder
 • Budgettip: waterdicht zakje* voor je mobiel zodat je ook in en rondom het water kan filmen

Ik ben uitgenodigd om Curaçao te bezoeken en te verblijven in The Rif. Sommige linkjes in de blog zijn affiliate. Dit betekend dat ik een kleine commissie ontvang als je tot aankoop overgaat. Verder is dit niet van invloed op jouw prijs of shop ervaring . De samenwerking is van geen enkele invloed op mijn mening. Ik ben vrij om te schrijven wat ik denk en heb ervaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.