Dit recept is ontstaan door een uitnodiging om 2 recepten te bedenken voor Santa Maria via House of Foodies. Een uitnodiging die ik graag aanneem, ik hou wel van een challenge. Zeker van een merk wat ik zelf ook regelmatig koop. Ik ontving dus een pakket met diverse producten en als eerste recept is deze heerlijke Mexicaanse tomatensoep eruit gerold. Simpel, snel, gezond en zo lekker. Erbij heb ik mini kaastaco’s gemaakt als bonusreceptje. Mocht je toevallig ook opzoek zijn naar kerstinspiratie, dan is die vorm ook wel erg handig.
Recept Mexicaanse tomatensoep
- 1 Ui
- 2 Tenen knoflook
- 1 Peen / wortel ( ca 175 gram)
- 1 Paprika
- 1 Kilo tomaten
- 750 ml water
- Blikje mais
- Blikje(s) bonen
- Klein blikje geconcentreerde tomatenpuree
- 1 Bouillonblokje
- 1 Zakje Taco Seasoning mix
- Olie (olijf of rijst)
- Peper en zout
- Verse koriander of (platte) peterselie
- Eventueel scheutje melk of (kook)room
Handig
- Soeppan
- Snijplank en messen*
- Staafmixer*
- Radeerwieltje*
- Vergiet
Bereidingswijze Mexicaanse tomatensoep
Ik had een klein blikje mais en 2 kleine pakjes gemixte bonen voor deze Mexicaanse tomatensoep. Deze heb ik in een vergiet gedaan, afgespoeld en laten uitlekken. Ondertussen snij ik de ui en knoflook fijn. De paprika en wortel wat grover. Ik had een mix van grote smaakvolle tomaten en een bakje kleine tomaatjes. De kleine laat ik zo, de grote snij ik in vieren. Het water zet ik ook klaar en dit is alles aan voorbereidend werk.
In een pan doe ik een beetje rijstolie en als dit heet is voeg ik de gesnipperde knoflook en ui toe. Dit fruit ik even aan in ongeveer 5 minuten. Dan voeg ik het zakje Taco Seasoning toe. Dit brand ik enkele minuten mee aan. Let op, goed blijven roeren. Daarna voeg ik een klein scheutje van het water toe, de inhoud van een klein blikje geconcentreerde tomatenpuree, de wortel en paprika. Weer voor enkele minuten bakken met roeren. Dan gaan de tomaten erbij, roeren. En als laatste al het water, het bouillonblokje en wat peper en zout. Dit laat ik op laag vuur pruttelen totdat de velletjes van de tomaat loslaten en dan is het tijd om je Mexicaanse tomatensoep te pureren (pas op heet).
Als de soep gepureerd is voeg ik een scheutje kookroom toe naar smaak. En daarna de uitgelekte mais & bonen. Lekker even laten pruttelen op laag vuur. Proef of het naar smaak is en voeg toe waar behoefte aan is. Lekker om af te toppen met verse koriander of (platte)peterselie.
Extra recept: mini kaastaco’s
Ik heb mijn radeerroller gebruikt om de softtortilla’s in driehoekjes te “snijden”. Deze heb ik bestreken met knoflookolijfolie en daarna geraspte kaas erop gedaan. In een siliconen mandje** in mijn Airfryer voor 5 minuten op 200 graden en klaar. Superlekker erbij en je kan natuurlijk zelf naar smaak kruiden. Doordat de vorm wat lijkt op een kerstboom ga ik deze ook maken voor het kerstdiner op school bij mijn dochters op hun verzoek. Deze mini kaastaco’s zijn heerlijk om in je Mexicaanse tomatensoep te dippen!
Extra tips
- De soep kan je maken zoals je wilt. Je kan ook wat bleekselderij toevoegen, geen paprika of meer wortel. Zelfs wat pompoen is lekker. In mijn verhoudingen heb je vervolgens een frisse en rijke Mexicaanse tomatensoep
- Ik had een klein blikje mais en 2 pakjes gemixte bonen. Maar ook hier kan je zelf kiezen wat je lekker vindt
- Voeg eventueel wat chili toe voor meer spice, of wat jalapenõs!
- Recepttip: Zwarte bonensoep met een limoen, koriander en rijst
- Of deze: Marokkaanse Soep, een eenvoudig vegan en smaakvol recept
- Ik gebruik een emaille soeppan*
- Als bouillonblokje had ik runder, maar je kan zelf kiezen welke je wilt gebruiken en zo deze soep ook vegetarisch of zelfs vegan maken
Sommige linkjes in deze blog zijn affiliate linkjes. Als jij hier op klikt en dan tot aankoop overgaat, ontvang ik een kleine commissie. Dit is verder niet van invloed op jouw prijs of shopervaring.