Ik zit weer helemaal in de pancake vibe. Ideaal als ontbijt, lunch maar ook voor het avondeten. Ik bak er meestal flink wat en dan kan ik het in de avond bij de maaltijd eten, eventueel wat geraspte kaas erop. Lekker als afwisseling met brood of crackers. Deze Pompoen Pancakes kan je op zoveel manieren eten. Het verschil met andere pancakes is dat deze vol met groente zitten en heerlijk smeuïg van binnen zijn.
Bij het woord pompoen hoor ik al veel mensen zuchten. Wat een rotklus om zelf een pompoen schoon te maken, schillen en snijden. Dit heeft mij ook altijd weerhouden om het veel te gebruiken. Maar ik heb tegenwoordig biologische pompoenen en deze hoeven niet geschild te worden! Ze snijden makkelijk en in 5 minuten is het in stukjes. Ook schillen flespompoenen veel makkelijker. Bij tips deel ik ook weer variaties voor als je niet dezelfde producten kunt vinden. Dit beslag is voldoende voor 21 Pompoen Pancakes. Ik bak ze per 3 in de pan.
Recept Pompoen Pancakes
- Kleine biologische pompoen; 275 gr pompoen puree
- 100 ml kokosroom
- 100 gr zelfrijzend bakmeel
- 25 gr havermout vlokken
- 2 eieren
- 75 ml water (kookwater!)
- Eetlepeltje kaneel
- Peper en zout
Snij de pompoen doormidden en lepel de pitjes en sliertjes eruit. De rest van de pompoen snij je in stukken en het kontje en het hoedje mogen eraf. De stukken in een pan met water en gaar koken in ongeveer 25/20 minuten. Even prikken met de vork.
Schep de gare pompoen eruit en doe dit in een grote maatbeker. Bij mij was dit 275 gram. Ik voeg 25 gram kookwater toe en maak er een gladde puree van. Eetlepeltje kaneel, beetje peper en zout erbij. Even laten afkoelen anders gaan de andere ingrediënten reageren op de warmte.
Als de pompoen puree koel is: Havervlokken erin, 100 ml kokosroom en 2 eieren. Met een garde goed kloppen. Dan beetje bij beetje het bakmeel erbij. Bij mij werd het een dik beslag. Ik heb nog 50 ml kookwater toegevoegd totdat er een mooi, stevig beslag ontstaat.
Klontje vet in een pan laten smelten en het beslag vanuit de maatbeker in de pan gieten. Telkens 3 hoopjes. Aan elke kant paar minuten bakken en klaar. Alleen het klontje vet in het begin was voldoende voor alle 21 Pompoen Pancakes.
Genieten maar van deze heerlijke Pompoen Pancakes!
Tips
- Ik wilde eigenlijk zelf havermeel maken maar had nog maar 25 gram havermout vlokken. Deze heb ik dus zo erbij gedaan. Je kan ook in totaal 125 gram zelfrijzend bakmeel gebruiken of een andere meel soort. Zolang je maar op ongeveer 125 gram uitkomt.
- In plaats van kokosroom kan je ook slagroom, sojaroom, kookroom of het dikke witte spul uit een blik kokosmelk gebruiken. Als je voor de laatste optie gaat dan zou ik 75 gram van dat dikke witte kokos mengen met 25 ml waterig kokosvocht uit het blik.
- Koekkruiden gaan ook prima erin.
- De pannenkoekjes zijn mooi stevig van buiten en smeuïg van binnen.
- Peper en zout geven het een beetje spice.
- De Pompoen Pancakes kan je zowel hartig als zoet eten. Lekker met wat spekjes, kaas of honing, stroop en jam.
- Dit recept is onderdeel van mijn “Herfstafel”. Dit zijn 3 recepten die samen voor mij dit jaar het ideale maaltje vormen met de herfst. De smaken staan echt voor dit seizoen. Alle gerechten kan je los eten en maken maar samen is het een prachtig, smakelijk herfstig geheel.
Good Mood Mama Herfsttafel
- Pompoen Pancakes
- Postelein Herfstsalade
- Hindoestaanse Kip