Postelein Salade, een snel en fris recept

Postelein Salade

Herfst 2015 en dit jaar is de herfst best warm. We hebben pas een paar koudere dagen gehad. Wel is het veel grijs en valt er regelmatig regen. Daardoor vind ik het echt herfst, het seizoen dat tussen de zomer en winter valt. Niet ijskoud maar wel weer wennen aan het grijs en vroeg donker worden. Dit recept voor Postelein Salade past perfect bij dit seizoen. Een frisse salade met warme smaken. Bij herfst horen echt smaakcombinaties als kaneel, gember, sinaasappel. Fris maar wel kruidig.

De inspiratie voor dit recept komt vanuit mijn Odin groente en fruit tas. Er zat een zak met groene blaadjes in… Ik had echt geen idee wat dat was. Lang leve de informatie brief die erbij zit. De zak die net niet op spinazie leek, bleek winter postelein te zijn. Daarbij stond een heerlijk recept wat de basis en inspiratie is van deze. Ik heb het aangepast en daar is dit heerlijke recept uit gekomen. De Postelein Salade was voor ons 3tjes goed voor 2 dagen.

Recept Postelein Salade

  • Zak postelein
  • 4 medium tomaten
  • 100 gram geitenkaas
  • 2 bos uitjes
  • 1 sinaasappel
  • 100 gram noten/zaden
  • Sap van een halve citroen
  • Mosterd, 2 eetlepels
  • Olijfolie, 4 eetlepels
  • Honing, 3 eetlepels
  • Kaneel, 2 theelepels
  • Verse gember naar smaak, raspen
  • Peper en zout

De postelein mag in een vergiet. Vervolgens goed afspoelen en laten uitlekken. In een grote bak begin ik met de dressing. Eerst het sap van een halve citroen, 2 eetlepels mosterd, wat verse gember raspen, 1 eetlepel honing, olijfolie, peper en zout. Goed roeren en proeven. De smaak moet scherp en zurig zijn. Zoet en zout komen later met de ingrediënten erbij.

Nu komen de ingrediënten in de dressing erbij. Eerst ringetjes van de bosui, fijngesneden tomaat, vruchtvlees van de sinaasappel in stukjes en blokjes geitenkaas. Als laatste de postelein. Goed roeren. Eventueel nog wat peper en zout toevoegen.

In een pan de noten/zaden aanbranden. Als deze beginnen te kleuren mogen er 2 eetlepels honing bij en de kaneel. Goed roeren zodat elk nootjes bedekt is. Even paar minuutjes bakken met roeren. Pas op dat het niet verbrandt!

Pannetje van het vuur en nootjes laten afkoelen voordat je het bij de Postelein Salade doet. Klaar is je frisse salade met herfstige smaken.
Wij hebben het de eerste avond gegeten met couscous, rosbief (plakjes) en Pompoen Pancakes met kaas. De tweede avond met Hindoestaanse Kip, Pompoen Pancakes en couscous.

Eet smakelijk!

Tips

  1. Voor de 100 gram noten heb ik gebruikt wat ik in huis had. Zonnebloempitten, pijnboompitten, cashewnoten, pistache, pecan en amandelen. Kies zelf wat je lekker vindt. Zonnebloempitten zijn goedkoop dus goed om dit hiermee aan te vullen om het betaalbaar te houden.
  2. Lekker zo of met couscous erbij.
  3. Dit is winter postelein. Je hebt winter en zomer postelein.
  4. Met de mosterd heb ik 1 eetlepel Groningse mosterd gebruikt en 1 eetlepel gangbare Franse mosterd.
  5. In plaats van postelein kan je ook spinazie of sla gebruiken.
  6. De Postelein Salade is onderdeel van de Good Mood Mama Herfsttafel

Good Mood Mama Herfsttafel

– Postelein Salade
Pompoen Pannenkoeken
Hindoestaanse Kip

Postelein Salade

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.