Een simpel naan brood, en dan ook echt simpel. Met maar 2 ingrediënten en eventueel wat kruiden. Niet laten rijzen, alleen een hete grillpan en klaar. Naan brood is eigenlijk dubbelop. Dit Indiase brood heet naan. En naan betekend brood.
In India wordt dit gebruikt als een soort van lepel bij een maaltijd. In huize Good Mood Mama past het overal wel bij. Als snack, ontbijt, lunch, bij de soep of curry. Het is zo simpel en snel; altijd plek voor een Naan.
Uiteraard zijn traditionele recepten uitgebreider maar ik hou het voor nu bij simpel, snel en smaakvol. Dit deeg is voldoende voor 6 tot 8 naan ongeveer.
Recept Simpel Naan Brood
- 170 gram kwark
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- Kruiden optioneel
- Zaad optioneel
- Olijfolie en eventueel kruiden om te bestrijken
Good Mood Mama favoriet; nigella zaad, zout, peper, gedroogde knoflook, gedroogde ui en gedroogde koriander.
Doe de kwark in een kom en voeg hieraan je kruiden en zaadkeuzes. Meng goed door. Voeg het zelfrijzend bakmeel toe, eventueel door een zeef voor extra luchtigheid maar dit is niet noodzakelijk. Meng tot een mooie deegbal en rol uit tot een boomstam. Snij in het gewenste aantal stukken. Rol ieder stuk tot een bal en maak plat.
Andere optie
Trek telkens een beetje deeg van de bal af en rol dit uit tot naan.
Dit platmaken kan met de handen en vuisten maar ook met een deegroller. Ik dip het balletje nog even in wat extra meel om plakken te voorkomen.
Zet een grillpan op het vuur en laat goed heet worden. De broodjes bestrijk ik aan 1 zijde met wat (kruiden)olie en die zijde leg ik in de hete grillpan. De andere zijde bestrijk ik nu ook. Even kort grillen aan elke kant en klaar is je simpel naan brood. Ik leg ze in een theedoek, zo blijven ze wat langer warm.
Eet smakelijk!
Tips simpel naan brood
- Zaadkeuzes kunnen zijn: nigella zaad, komijnzaad, sesamzaad zwart of blank, mosterdzaad etc. Ik zou wel voor kleine zaadjes gaan al kan je uiteraard ook wat grotere pitten erin verwerken.
- Met kruiden kan alles wel, gedroogd en vers. Zorg wel dat je verse fijn snijdt. Ik vind mijn geliefde tzatziki kruiden lekker erin, gedroogde koriander, gedroogde bieslook en gedroogde knoflook. Er kan best wel een snuf zout in, het deeg is vrij tam. Aan de andere kant eet je dit simpel naan brood vaak met een kruidig gerecht dus dan is het niet nodig.
- Als olie gebruik ik graag olijfolie met za’atar kruiden. Sinds kort voegen we een beetje zout toe bij de olie en dit maakt de simpel naan brood nog lekkerder vinden wij.
- Ik hou bewust dit recept simpel. Je kan uiteraard andere meelsoorten gebruiken en bijvoorbeeld yoghurt in plaats van kwark. Maar een verandering is altijd van invloed op je deeg. Ik heb alleen nog deze combinatie geprobeerd zoals boven omschreven. Mijn kwark is dik en een yoghurt is dunner dus dit zullen andere verhoudingen zijn.
- Simpel naan brood is vervolgens heerlijk bij een Indiase curry.
Nog meer handige tips
- Verdubbel je hoeveelheden en vries een deel in. Dit werkt prima. Je hebt 1 keer meer werk en daarna een deel invriezen na het grillen. Ik heb ze even laten ontdooien en toen in een oven van 180 graden opgewarmd.
- Nog luchtiger simpel naan brood? Voeg een theelepeltje bakpoeder extra toe.
- Mijn favoriete grillpan om dit in te bereiden is en gezond en groot genoeg: Greenpan Grillpan*
- Het mooiste en vaak biologische keukentextiel kan je bij Dille & Kamille vinden.
- Je kan ook naan XL broodjes maken! Het formaat bepaal je zelf. Op mijn Instagram account bij vastgezette hoogtepunten zie je al mijn variaties op dit recept.
- Je kan een dopje olijfolie toevoegen aan het deeg wat al gekneed is. Kneed het dan nog even door. Dit zorgt voor een deeg wat makkelijker te rollen is. Het plakt niet aan je werkblad en deegroller. De broodjes zelf bollen niet op tijdens het grillen. Het resultaat zijn meet pita/pannenkoeken en minder brood. Minder luchtig. Qua smaak scheelt het niet veel.