Snelle basis tomatensoep, een eenvoudig en gezond recept

basis tomatensoep

Wat een feestje is dit recept voor Snelle basis tomatensoep weer. Zowel om te maken, want het is simpel en snel. En ook om te eten, want de smaken zijn zo lekker en puur. En staan geheel open voor eigen toevoegingen. Dat zijn de beste recepten, want niemand heeft dezelfde smaak. Uiteraard kan je het nog vullen met balletjes, groente en vermicelli, maar de basis is al lekker en hier thuis goedgekeurd. Het recept is voldoende voor een pan vol, dus ongeveer 4/5 personen.

Recept Snelle basis tomatensoep

  • 350 gram wortel
  • 100 gram selderij
  • 750 ml water
  • Eventueel 100 ml melk
  • 1 kilo tomaten
  • 1 ui
  • 2 bouillonblokjes
  • 1 teentje knoflook
  • Blikje tomatenpuree
  • Wat tijm naar smaak, 2 takjes of een klein snufje
  • Peper en zout
  • Een soeppan en staafmixer is handig voor erbij
basis tomatensoep

Ik ga eerst weer alles snijden zodat het klaarstaat. Dit kookt het fijnste voor mij. De ui en knoflook mogen fijn, de wortel en selderij mogen grof. Vervolgens verhit ik in een pan wat olie en fruit ik ongeveer 5 minuten de ui en knoflook. Dan voeg ik de tomatenpuree toe, een eetlepel water, tijm, peper en zoet. Goed roeren en even voor 3 minuten bakken.

Ik had een smaakvolle mix van tomaten. Een aantal grote en wat kleine snacktomaatjes. Zolang je ongeveer aan het gewicht komt is het prima. Ik zou wel voor smaakvolle kiezen, dit doet je soep echt goed en is zelfs bepalend voor de lekkerheid. De grote tomaten snij ik in 4en, en de kleintjes laat ik zo. Dit voeg ik toe aan de pan samen met 750 ml water. Roeren en aan de kook brengen. Als het kookt voeg ik de bouillonblokjes toe. Dan draai ik het vuur lager en laat ik alles rustig pruttelen voor ongeveer 20 minuten. Maak vervolgens glad met een staafmixer, voeg eventueel wat melk toe en klaar is je Snelle basis tomatensoep.

Breng je Snelle basis tomatensoep eventueel op smaal met peper, zout, soja, extra bouillonpoeder, room, verse kruiden, gebakken uitjes of met wat je maar lekker vindt. Hoe langer de soep staat, hoe lekkerder de smaken!

Eet smakelijk

soep

Tips

  • Als je de soep gaat pureren* pas op want het is heel heet en je wilt geen hete spetters op je armen. Ik praat uit ervaring
  • De melk zorgt voor een aangenaam roompje. Je kan dit vervangen voor ricotta, ongeslagen room of gewoon niet toevoegen
  • Doe er wat mozzarella balletje in en je hebt een paddenstoelen soepje, dit is een leuk recept uit het Efteling kookboek
  • De verhoudingen luisteren niet heel nauw, een wortel, selderij stengel of tomaat meer of minder geeft niet
  • Ik haal de blaadjes van een gedroogd tijmtakje maar je kan ook gedroogde tijm uit een potje gebruiken
  • Deze simpele tomatensoep is lekker zoals het is maar ook een prima basis. Voeg andere groentes toe, balletje, vermicelli, kaas, room, gebakken uitjes of wat je maar lekker vindt
  • Meer lekkere soepjes: Marokkaanse Soep, een eenvoudig vegan en smaakvol recept of Salmorejo, een koude Spaanse soep met oud brood
  • Handig om te hebben in je keuken: keukenweegschaal* , een glazen mengkom* en een kwastje*
basis tomatensoep

Sommige linkjes in deze blog zijn affiliate linkjes. Als jij hier op klikt en dan tot aankoop overgaat, ontvang ik een kleine commissie. Dit is verder niet van invloed op jouw prijs of shopervaring.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.