Stamppot Kool, een snel recept met rode en groene kool

kool

Ik had nog een halve rode kool over na mijn Knisper Salade. Het is dinsdag en dat betekend dat mijn tasje met groente en fruit klaar ligt bij de winkel. Met daarin dit keer onder andere een groene kool. Tijd voor een heerlijke Stamppot Kool. Met groene en rode kool. Lekker en het ziet er prachtig uit. Ik heb er een ovenschotel van gemaakt voor 3 personen en voor 2 dagen. Invriezen was niet zo’n succes hier. Bij het ontdooien kwam er erg veel vocht vrij. Geen idee of het aan de Stamppot Kool lag of aan de jus die ik erover had gedaan met invriezen. Maar normaal eten we het toch meteen de tweede dag erna, en dan is er niks aan de hand.

Recept Stamppot kool

 • Rode kool (ik had een halve)
 • Groene kool (ongeveer 2/3 van een grote groene kool gebruikt)
 • 2 kilo aardappelen (1,5 normaal en 0,5 zoet)

Door de stamppot

 • Klontje gras roomboter
 • Kookvocht
 • Eetlepel mosterd
 • Eetlepel gedroogde knoflook
 • Peper en zout
rode kool

Snij de rode kool in stroken of in stukjes. De groene kool ook, alleen haal ik hier de harde nerf bij sommige bladeren eruit. Aardappels schillen en aan de kook brengen totdat het gaar is. Hier was het in circa 15 a 20 minuten gaar. De rode en groene kool heb ik na ongeveer 5 minuten toegevoegd aan de kokende aardappelen.
Als het gaar is, afgieten en stampen maar! Ik heb wat kookvocht gebruikt, klontje gras roomboter, mosterd, gedroogde knoflook, peper en zout. Klaar is je Stamppot Kool. Ook lekker uit de oven met wat kaas erover.

Smakelijk stampen!

Tips

 1. Rode kool kan soms blauw worden. Dit is normaal.
 2. Het kookvocht bevat natuurlijke kleurstof van de rode kool. Pas op met morsen hiervan.
 3. Als je de kool knapperiger wilt in je stamppot voeg het dan later toe aan je kokende aardappels. Wil je het zachter dan kan je het gelijk met de aardappels toevoegen. In mijn recept heeft het nog bite maar niet te.
 4. Als je echt niks in huis hebt voor je stamppot dan is alleen kookvocht ook voldoende om het mooi smeuïg te krijgen.
 5. De tweede dag kan je het in de oven opwarmen. Eventueel gratineren met kaas, paneermeel en wat kruiden.
 6. De andere helft van de rode kool heb ik in de Knisper Salade gebruikt.
 7. De hoeveelheden luisteren niet heel nauw. Heb je 1,3 kilo dan is het ook goed. Of wil je juist meer rode kool erin dan snij je een hele kool. Maak jouw eigen Stamppot Kool naar jouw smaak.
 8. De jus die we erbij gegeten hebben waren gewoon wat tomaatjes, champignons, ui en knoflook en klein scheutje ketjap even bakken in een pan.
 9. Een klassieke en handige aardappelstamper koop je gewoon online bij de Xenos voor een erg leuke prijs! Doe jezelf een plezier en maak het stampen aangenaam.
 10. Doe jezelf ook een plezier met een mooi assortiment aan ovenschalen. Het staat leuk maar is ook gewoon fijn als je een passende hebt voor je recept.
stamppot kool

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.