Stamppot met Kapucijners en Salsa, een eenvoudig vegan recept

kapucijners salsa

Als kind was ik al gek op kapucijners. Heerlijk met stamppot, gebakken uien en spekjes. De smaak van deze bonen is net weer anders en na kikkererwten toch wel 1 van mijn favorieten. Door Chris ben ik dit gerecht anders gaan eten. Hij was gewend om er verse tomaat, augurk en ui bij te eten. Allemaal heel fijn gesneden. Een erg lekkere toevoeging! Die twee gerechten van ons samen en het mooie weer maar wel de trek in deze toch wat winterse maaltijd hebben mij tot dit recept gebracht; Stamppot met Kapucijners en Salsa.

Recept Stamppot met Kapucijners en Salsa

 • 0,5 kilo zoete aardappels
 • 1,5 kilo normale aardappelen
 • 2 Pastinaken
 • Pot kapucijners
 • 4 medium tomaten
 • 2 uien
 • Pot augurken
 • Verse peterselie
 • Peper en Zout

De zoete aardappels, pastinaken en aardappels schil ik en snij ik in stukjes. Het is aardig wat qua hoeveelheid dus ik gebruik een grote pan. Hier voeg ik alles samen en breng aan de kook totdat het gaar is. Het duurt wel even voordat het kookt dus ik begin altijd met de stamppot. Vanaf het moment dat het kookt was het bij mij binnen 20 minuten gaar.

Ondertussen snij ik 1 ui doormidden en dan in dunne boogjes. Die hou ik even apart.

De tomaat, ui, augurken (ongeveer 6 stuks) en peterselie snij ik grof en doe ik in een keukenmachine. Dit maal ik kort zodat ik en grove salsa heb. Proef of het naar smaak is. Het moet fris, zoet/zuur zijn. Eventueel wat peper en zout erbij. Ik ben begonnen met 4 stuks augurken en heb telkens wat toe gevoegd.

De halve boogjes van de ui bak ik uit in wat vet in een pan. Als deze klaar zijn doe ik ze in een bakje en laat de pan met het vet op het vuur staan. Hierin giet ik de kapucijners en verwarm deze op laag vuur. Op het einde doe ik de gebakken uienboogjes nog even terug zodat deze ook warm zijn. Het mag allemaal niet koken of aanbakken.

Stampen maar

Ondertussen zal de stamppot wel gaar zijn. Vang een deel van het kookwater op. Stamp alles tot een mooie stamppot. Ik gebruik kookwater om het smeuïg te maken, klein beetje roomboter en wat rijstemelk. Je kan ook alleen kookvocht gebruiken. Ik voeg peper en zout toe naar smaak.

De stamppot mag op een bord, de kapucijners erbij met de gebakken uien. De frisse salsa erbij en klaar is je Stamppot met Kapucijners en Salsa.

Tips

 1. Ik heb gebruikt wat ik in huis had qua aardappelen. Meer zoete of minder maakt niet uit. Maak je eigen bonte mix. Deze stamppot kan je goed invriezen. Het is misschien even werk met schillen en koken maar je maakt voldoende voor 2 dagen en de vriezer.
 2. Wil je spekjes erbij? Bak het dan eerst uit in een pan. Schep deze eruit en bak dan de uienboogjes hier in en daarna de kapucijners zoals boven staat omschreven.
 3. De tweede dag heb ik de stamppot in de oven opgewarmd met wat geraspte kaas erop. De kapucijners en uienboogjes heb ik de laatste 5 minuten toegevoegd in dezelfde ovenschaal. Eventueel kan je ook de warme stamppot op de koude kapucijners en uien scheppen. De salsa mag koud zijn.
 4. Zoete aardappel is het snelst gaar. Ik zorg dat deze stukken wat groter zijn. Daarna duurt pastinaak het langst, hiervan snij ik kleinere stukjes.
 5. Een winters gerecht met een zomers jasje deze Stamppot met Kapucijners en Salsa. In elk jaargetij eigenlijk lekker.
 6. De salsa kan je ook pittig maken. Voeg wat chilipeper toe of een vers pepertje vermalen erin.
 7. Ik gebruik de augurken sticks. Van die lange in de lengte gesneden augurken. Deze vind ik qua smaak heerlijk.
 8. Voor de stamppot kan je elke soort melk wel gebruiken, boter, roomboter, olijfolie of alleen kookvocht. Een schepje mosterd zorgt voor wat pit.
 9. Een klassieke en handige aardappelstamper koop je gewoon online bij de Xenos voor een erg leuke prijs! Doe jezelf een plezier en maak het stampen aangenaam.
 10. Doe jezelf ook een plezier met een mooi assortiment aan ovenschalen. Het staat leuk maar is ook gewoon fijn als je een passende hebt voor je recept.
kapucijners

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.