Taai Taai Noten, een recept voor echte pepernoten

Taai Taai Noten

Taai Taai noten oftewel echte pepernoten. Kort geleden heb ik een recept geplaatst voor pepernoten. Maar eigenlijk waren dit kruidnootjes. Echte pepernoten zijn die harde, taaie brokstukken. Taai Taai Noten noem ik deze noten in dit recept maar officieel zijn het echte pepernoten. Alhoewel ik het meer een mix vind van beide. Lekker stevig van binnen en toch wat krokant van buiten. Voor dit recept moet het deeg minimaal een uur rusten in de koelkast. Hou hier rekening mee. Verder is het simpel, snel en weinig ingrediënten! Hoe langer de noten liggen hoe meer het taai taai wordt. Vind je dit lekker dan zul je toch een dag geduld moeten hebben met eten. Het is geeneens een guilty pleasure. Kijk maar naar de ingrediënten. Die zijn helemaal niet slecht!

Recept taai taai noten

 • 200 gram honing
 • 300 gram zelfrijzend bakmeel
 • 1 ei
 • Eetlepel koekkruiden
 • Theelepel venkel of anijspoeder
 • Mespuntje zout

Schenk de honing in een kom. Voeg het eitje, koekkruiden, venkelpoeder en mespuntje zout toe. Goed roeren.

Voeg terwijl je roert het bakmeel toe. Omdat het zo plakkerig is heb ik dit met een houten lepel geroerd. Als alle meel erbij is kan ik het met mijn handen kneden. Het is plakkerig deeg maar wel stevig. Ik kneed niet te lang, vorm en bal en dit gaat afgedekt voor minimaal een uur in de koelkast.

Oven voorverwarmen op 200 graden. Na minimaal een uur mag het deeg eruit. Ik rol hier 5 lange rollen van. Deze snij ik in stukjes en die gaan op een met bakpapier beklede bakplaat.

Bakplaat in een oven van 200 graden voor ongeveer 15 minuten. De Taai Taai noten moeten goudbruin zijn en niet donkerbruin! Goed opletten anders worden ze te hard.

Smakelijk eten!

Tips Taai taai noten

 1. Strooi wat bakmeel voordat je gaat rollen. Het is echt plakkerig deeg.
 2. Niet te lang kneden en rollen, de honing in het deeg gaat meer plakken als het warm wordt.
 3. Bewaar de noten in een pot wat je kan afsluiten.
 4. In het originele recept wordt anijs gebruikt. Ik had dit niet in huis maar wel venkelzaadjes. Die heb ik in de hakmolen gedaan. Daarna even door de zeef en ik had venkelpoeder. Dit werkt goed in dit recept vind ik.
 5. Van het deeg kan je ook een taai taai pop maken.
 6. Ik heb het met Sinterklaas 2019 gemaakt met andere kruiden en dikke honing in plaats van vloeibare. Het resultaat was anders. Ander deeg wat ik niet kon rollen maar in vorm moest drukken. Dit werkte ook prima en het was onwijs lekker. Als kruiden had ik speculaaskruiden een eetlepel, theelepel kardemom en theelepel steranijspoeder.

Andere Sint Recepten

Taai Taai Noten

Pepernoot of Kruidnoot of Taai taai noten

https://www.nu.nl/cookloveshare-mediapartner/4349392/pepernoten-of-kruidnoten-verschil.html

2 reacties op “Taai Taai Noten, een recept voor echte pepernoten”
 1. Een aanvulling voor het krijgen can de grillige vorm zoals bij de bakker. Die na de stukjes snijden alle zijdes gied bedekken met bloem. Daarna alle stukjes even vlug in een zeef (geen vergiet) en overtollige bloem afschudden. Daarna in een kom waar heel weinig zonnenbloemolie aan wordt toegevoegd. (Net voldoende om alle pepernoten te laten glanzen) Daarna op de bakplaat tegen elkaar! aan leggen zonder tussenruimtes. De ruimtes die er van nature nu zijn zorgen ervoor dat als het deeg nog iets rijst tijdens het bakken ze de hoekjes in gaan en dus hun grillige typerende vorm krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.