Cruesli, een snel en gezond recept

Home Made Cruesli

Cruesli en muesli zijn een heerlijke manier om je yoghurt lekker te maken. Alleen zitten er in de meeste kant en klare varianten suiker en andere ingrediënten die je eigenlijk niet als gezonde start of lunch wilt hebben. Gelukkig blijkt het heel simpel en lekker om zelf je eigen Home Made Cruesli te maken. Variëren kan eindeloos. Gezond of een keer minder gezond dat is aan jou. Maar je weet wel waar je voor kiest.

Wat is het verschil eigenlijk tussen muesli en Cruesli? Muesli is een tijd geleden uitgevonden als gezond ontbijtje met zachte ontbijtgranen, fruit, noten enzovoort. Cruesli is daarna door Quaker als merknaam gebruikt. Cruesli is de muesli variant maar dan gebakken in een oven met een combinatie van vet en zoet. Meestal boter en suiker. Ook al is Cruesli een merknaam, ik ken het als de knapperige variant en dat is precies wat ik door mijn yoghurt wil. Dit Home Made Cruesli recept is een basisrecept, bij tips zet ik variaties.

Inhoudsopgave

Recept cruesli

Basis

 • 200 gram havermout
 • 150 gram noten/zaden
 • 4 a 5 eetlepels honing
 • 2 eetlepels olie

Optioneel

 • Vanille poeder, theelepel
 • Snuf zout
 • Kokosrasp
 • Cranberry’s

Weeg de havermout af en voeg de noten hieraan toe. Breek de noten eventueel in kleinere stukjes.
Pannetje op het vuur met de honing en olie. Verwarmen zodat het vloeibaarder wordt. Dit schenk je daarna door de havermout noten mix. Goed doorroeren. Het lijkt weinig maar is voldoende.

Schep de muesli op een met bakpapier beklede bakplaat. Oven op 180 graden en de muesli in ongeveer 15 minuten goudbruin bakken. Let op, om de 5 minuten omscheppen! Randjes gaan harder dan het midden.

Daarna laten afkoelen. Dan wordt het pas knapperige Home Made Cruesli. Bewaar in glazen pot. Ook leuk als cadeau.

Wat ik deze keer extra heb toegevoegd
Ik heb bij het honing, olie mengsel een theelepel vanille poeder toegevoegd en een snufje zout. Nadat de Home Made Cruesli uit de oven kwam heb ik hier kokosrasp en cranberry’s (fijngesneden) door heen geschept.

Genieten maar!

Home Made Cruesli

Tips

 1. Havermout kan ook havermoutvlokken zijn, boekwijtvlokken of iets wat je lekker vindt.
 2. Honing verliest de meeste goede eigenschappen  met verhitten. Je kan ook kiezen voor dadelstroop, rijststroop etc.
 3. Het beste is om kokosvet of een goede olijfolie te gebruiken.
 4. Denk bij noten en zaden aan; zonnebloempitten, walnoten, cashewnoten, lijnzaad, pompoenpitten, pecannoten, pistache etc. Allemaal ongezouten en ongebrand. Je kan ook zelf walnoten kraken.
 5. Ik heb 75 gram zonnebloempitten gebruikt, deze zijn redelijk goedkoop. Daarbij heb ik zelf walnoten gekraakt en erdoor gedaan met nog een mixje ongebrande noten die ik had liggen.
 6. Voeg gedroogd fruit altijd later toe. Laatste minuten van bakken of na het bakken. Dit verbrandt namelijk snel.
 7. Tips voor toevoegen na bakken; gedroogd fruit, rozijnen, kokosrasp, pure chocola, etc.
 8. Tips voor toevoegen voor bakken; kaneel, kardemom, koekkruiden, bietenpoeder, kurkuma poeder, noten, zaden, pitten, gepofte rijst, gepofte quinoa etc.
 9. Bij de laatste minuten van het bakken schenk ik soms nog wat extra honing erover. Zo krijg je het sticky effect in je Home Made Cruesli; Dat je brokstukken krijgt die samenklonteren.
 10. Met havermout kan je zoveel lekkers nog maken en leuks meedoen.
Home Made Cruesli

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.