Winters Groente Stoofpotje, een gezond en vegan recept

winters groente stoofpotje

Met verschillende soorten groentes in huis en winters weer heb ik opeens trek in een stoofpotje. Meestal kies ik voor soep, stamppot, curry of een saus als ik iets met meerdere groentes ga maken. Maar ik vergeet gewoon het simpele, lekkere en gezonde stoofpotje! Het moet wel even opstaan en stoven maar verder is het niet veel werk. Dit Winters Groente Stoofpotje is voldoende voor ons 3 voor 2 dagen. Ik zet de hoeveelheden erachter die ik gebruikt heb. Maar als het iets meer of minder is dan is dat ook prima.

Recept Winters groente stoofpotje

  • 2 grote aardappels, 350 gram
  • 1 zoete aardappel, 250 gram
  • Wortels, 275 gram
  • Aubergine, 200 gram
  • 10 tomaatjes
  • 2 uien
  • 3 tenen knoflook
  • 3 gram verse gember
  • 1 citroen, uitgeperst
  • Flesje Bier (Leffe Special had ik)
  • Water

Kruiden

  • Gedroogde tijm, 2 a 3 takken
  • 2 a 3 eetlepels Hindoestaanse masala
  • 2 theelepels kaneel
  • Laurier blad
  • 2 theelepels kurkuma
  • Snuf nootmuskaat
  • Peper en zout
kruiden

Snij de knoflook, gember, tomaatjes en ui in fijne stukken. De zoete en normale aardappel schil ik en snij ik in kleine stukken. Wortels snij ik in halve plakjes en de aubergine ook in stukken. De kruiden leg ik allemaal alvast op m’n kruidenbordje.

In een pan verhit ik wat olie en bak de ui eerst glazig. Daarna knoflook en gember erbij. Na ongeveer 5 minuten de tomaatjes en alle kruiden. Even kort aanbakken en goed roeren. Aardappels, wortels en aubergine er in en het flesje bier. Goed roeren. Helft van de citroensap en dan water erbij totdat net alles bijna onder water staat. Voeg peper en zout toe. Vuur laag en lekker laten pruttelen. Af en toe roeren. Deksel er half op.

Na 1,5 a 2 uur is het vocht grotendeels opgelost. De aardappel en aubergine zijn uit elkaar gevallen en je hebt een heerlijk stoofpotje. Proef. Voeg toe van de kruiden en citroensap waar behoefte aan is. Vergeet niet het laurier blad eruit te vissen. Hoe langer het Winters Groente Stoofpotje staat hoe lekkerder.

Eet met Pittige Brood Soldaatjes of een broodje uithollen en daar stoofpotje inscheppen is heerlijk. Genieten maar van je Winters Groente Stoofpotje.

Enjoy!

winters stoofpotje aardappels

Tips

  1. Kan ook met pasta, couscous, pita, naan of wat je maar lekker vindt, gegeten worden.
  2. Citroensap is belangrijk! Je kan ook azijn gebruiken of iets anders zuurs. Dit maakt het vlees mals.
  3. In plaats van Hindoestaanse masala kan je ook kerrie poeder gebruiken in dit Winters Groente Stoofpotje.
  4. Een gewoon biertje kan ook. Ik heb wel de voorkeur voor bruin bier in stoofpotjes.
  5. Omdat het zo lang staat te stoven verdampt alle alcohol.
  6. Als je een broodje uitholt bewaar dan de binnenkant. Hiermee kan je heerlijk in je stoofpot dippen.
  7. Lekker met uitgebakken spekjes en Amsterdams uitje of zilveruitjes.

Linkje

Mexicaanse Groente Bierstoof
Mexicaanse Groente Bierstoof

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.