Waarom ik niet eerder heb bedacht om dit zelf te maken, geen idee! Soms lijken sommige producten heel lastig of vanzelfsprekend om kant en klaar te kopen. Maar zelfgemaakte mosterd is simpel en geweldig. Je kan geheel je eigen smaak maken. Er zijn een paar basisregels en er is wel wat geduld nodig. Maar dan heb je ook zeker wat.
Je kan kiezen voor mosterd zaad, mosterdpoeder of een combinatie hiervan. De gele zaadjes zijn minder scherp dan de bruine en zwarte. Ook is het van invloed wanneer je de azijn toevoegt en of je gebruik maakt van warme of koude bereiding. Er valt dus veel mee te spelen en ontdekken.
Ik begin pas net maar heb 2 heerlijke en diverse zelfgemaakte mosterd recepten die ik wil delen. Een snelle en pittige en een zoetere bier mosterd.
Recept Snelle Pittige Zelfgemaakte Mosterd
- 30 gram geel mosterdpoeder
- 30 gram bruin mosterdpoeder
- Theelepel kurkuma
- 90 ml water
- 12 ml azijn
- 10 ml honing
- Snuf zout
- Theelepeltje kaneel
- Theelepeltje kardemom
Mix alles tot een mooi mengsel in een glazen pot. Als het te dik is kan je eventueel nog wat water toevoegen. Zet in de koelkast en roer elke dag een keertje. De mosterd is na een week het lekkerst vind ik. Maar na een paar dagen kan het ook al gegeten worden.
Recept Bier Mosterd
- 25 gram geel mosterdzaad
- 25 gram bruin mosterdzaad
- 40 ml rode wijn azijn
- 150 ml bier; ik had een Rodenbach Fruitage biertje
- 1 gram nootmuskaat (klein snufje)
- 1 gram gedroogde uienstukjes
- 3 eetlepels honing
- Snufje zout
Voeg alles bij elkaar in een glazen pot. Zet deze in de koelkast. De zaadjes nemen het vocht in zich op. Na 1 dag kan je het al gaan fijnmalen maar je kan ook langer wachten. Ik heb het na 4 dagen gemalen in een hakmolentje. Helemaal glad wordt deze mosterd niet en dat vind ik juist lekker.
Als het is gemalen mag het weer terug in een glazen pot en een paar dagen rijpen in de koelkast. De smaak wordt elke dag lekkerder. Deze mosterd ontwikkeld zich als een fris zoete mosterd; heerlijk!
Basis Recept Zelfgemaakte Mosterd
- Mosterdzaad of poeder
- Water (koud is pittig en warm water is milder)
Optioneel
- Een azijnsoort stabiliseert de smaak
- Kurkuma voor een gele kleur; gebruik matig.
- Zout voor smaak en houdbaarheid
- Toevoegingen naar keuze; bier, honing, kruiden enz.
De basis is mosterdpoeder of zaad en water. Koud water maakt het pittiger en warm water maakt het milder. Je kan de mosterd ook eventueel verwarmen voor een milder effect. Mat azijn stabiliseer je de smaak. Na ongeveer 12 uur is de smaak al oké maar na een paar dagen is het echt het lekkerste. Met poeder ben je het snelste; voeg dan al roerend telkens wat water toe totdat het de gewenste dikte heeft en zet weg. Met zaadjes laat ik het eerst zo in de koelkast staan alvorens ik het ga vermalen.
Welke smaakcombinaties lijken jou lekker voor jouw zelfgemaakte mosterd?
Tips
- Het biertje wat ik heb gekozen is een fruitig biertje en dat proef je echt terug in de mosterd. Heerlijk!
- Uiteraard zijn alle ingrediënten optioneel uit mijn recepten. Daarom heb ik ook een basisrecept gegeven. Ik vind de smaken wel echt kloppen van mijn recepten.
- Je kan echt van alles toevoegen. Ik ben ook benieuwd naar dadelstroop in plaats van honing.
- Wachten loont echt. Eerst is de mosterd bitter en zuur maar het rijpt tot een goede smaak.
- De leuke kleine potjes heb ik online bij de Xenos besteld. Ik vul ze en geef het als cadeau weg.
- De hoeveelheden zijn voor een klein potje. Ik ben nog in experimentele fase en ben dan wat zuinig. Je kan het altijd nog verdubbelen.
- De houdbaarheid is vrij lang. Hoelang precies geen idee maar vooral goed blijven checken.
- Mosterd zorgt voor een snelle stofwisseling. Dus mosterd na je maaltijd is zeker wel een goed idee.
- Je eigen chutney maken is ook heel simpel en lekker.
Mosterd met water veroudert veel sneller dan een mosterd op basis van azijn. Maak zelf je azijn.
Heerlijke mosterd gemaakt met sinaasappelazijn, vleugje kaneel, turmeric/geelwortel, dille, karwijzaad en mosterdzaad
Wat een goede tip! Ja deze mosterd was zo op dus heeft sowieso geen lang leven :).
dank je wel zeg voor de uitgebreide uitleg en duidelijke recepten, ga meteen aan de slag, super leuk!!!
Graag gedaan! Benieuwd naar wat voor lekkers je gaat maken.
Wat voor hakmolentje gebruik je om het mosterdzaad na weken te malen?
Goede vraag. Ik heb eigenlijk gewoon een normale staafmixer en een hakmolen met een glazen kom of metalen kom en dan 2 messen die draaien. Niks speciaals of duurs en dat werkte gewoon.
Thanx. Ik heb mijn staafmixer gebruikt. Moet wel opmerken dat je precies genoeg vocht moet hebben om te voorkomen dat de mosterd te dun wordt. Nu even afwachten hoe het over een week smaakt.
Ik ben benieuwd!