Eindelijk, aardperen in mijn tas! Ik ben zo benieuwd naar deze groente. Meerdere recepten heb ik al voorbij zien komen online. En in de winkel zijn ze ook te krijgen. Deze seizoensgroente is gezond en moet een specifieke smaak hebben. In eerste instantie wilde ik het recept maken wat in mijn groente tas wordt bijgeleverd. Aardperen ovenschotel met zuurkool. Maar omdat ik nog nooit aardpeer gegeten heb leek me dit geen goed idee. De zuurkool zou te overheersend zijn. Grillen, stamppot of een soepje dan. Het is uiteindelijk een Aardperen Soep geworden.
De smaak is een soort van lichte, frisse erwtensoep. Soort van, niet helemaal. Ik heb flink wat kruiden gebruikt. Laat dit je niet afschrikken. De basis van peper en zout is al een goed begin. Verder kan je ook Hindoestaanse masala gebruiken. Hierin zit ook kurkuma, gember etc. De kruiden die ik heb gekozen smaken wel heel goed bij elkaar en in deze soep. Het zijn kruiden die ook goed in andere gerechten te gebruiken zijn. Dus je koopt ze niet voor eenmalig gebruik. Ik heb een pan soep voor 4 personen gemaakt.
Recept aardperen soep
- Aardperen (350 gram)
- Aardappels (300 gram)
- Tomaatjes (75 gram)
- Verse gember (2 gram)
- 1 uitje
- 1 teen knoflook of 2 kleine teentjes
- 1,5 L water
Kruiden
- Tijm (ongeveer 2 a 3 takjes leeggehaald)
- Theelepel kurkuma
- 1 kruidnagel
- Theelepel koriander poeder
- Theelepel kaneel
- Eetlepel peterselie
- Eetlepel basilicum
- Peper en zout
- Snuf nootmuskaat
Ik doe de kruiden al bij elkaar op een bordje. Straks heb ik ze allemaal in 1 keer nodig. Daarna voeg ik toe naar smaak.
Ik maak de soep straks glad met een staafmixer dus je hoeft niet alles heel fijn te snijden. De ui, knoflook, tomaatjes en verse gember snij ik grof. Aardappels en aardpeer was ik af en snij ik met schil en al in stukken.
In een pan bak ik de ui, knoflook en gember even glazig. Hier doe ik de kruiden bij en bak ik kort mee. Tomaatjes erbij en alvast klein beetje water. Ongeveer 5 minuutjes laten sudderen. Aardpeer en aardappel erin en de rest van het water. Aan de kook brengen en in ongeveer 15 minuten zijn de aardperen en aardappels gaar. Haal de kruidnagel eruit en maak glad met de staafmixer. Nu komt het aan op proeven. Voeg zout en peper toe naar smaak. En voeg de kruiden toe die je meer wilt proeven. Klaar is je Aardperen Soep.
Genieten maar!
Tips
- Soep te dun? Nog even laten koken zonder deksel erop.
- Soep te dik? Nog wat water erbij.
- De hoeveelheden luisteren niet heel nauw. Meer of minder aardappelen geeft niet. Heb je van alles minder dan zou ik wel wat minder water toevoegen. Je kan altijd achteraf meer water toevoegen mocht dit nodig zijn.
- Ik heb de Aardperen Soep geserveerd met een schep roomkaas, verse lente ui en chili peper.
- Kurkuma is heel gezond en ook een kleurstof. Het wordt ook wel geelwortel genoemd.
- Gedroogde basilicum is een beetje het kruid wat erbuiten valt. Maar qua smaak is het lekker erbij.
- Vergeet niet om je kruidnagel nog ergens eruit te vissen. Deze wordt niet vermalen met de staafmixer. Ik heb een nieuwe staafmixer. Een simpele van Bosch die het tot nu toe prima doet en een leuke prijs heeft.
- Behoefte aan vlees? Wat gerookte kip, spek of rookworst past hier prima bij.
- Andere lekkere soepen zijn: Salmorejo, Broccoli soep en wortel paprika soep