Andijvie Stamppot met Brie, een smaakvolle ovenschotel

Andijvie Stamppot met Brie

Soms weet ik niet meer wat ik moet koken. Het helpt om naar aanbiedingen en seizoensgroentes te kijken maar een beetje hulp kan geen kwaad. Zo is dit recept voor een Andijvie Stamppot met Brie ontstaan. Mijn plaatselijke bio winkel heeft een leuk Odin pakket en hier ben ik sinds kort een leuk abonnement mee aangegaan. Niet een abonnement waar je aan vastzit. Je betaalt gewoon een week vooruit en geeft aan welke tas je wilt. Komt het niet uit of wil je even niet dan betaal je niet en zit je nergens aan vast. De tas is gevuld met biologische groente en / of fruit. Het komt voornamelijk uit de omgeving en er zitten leuke recepten bij.

Ik bestel de 1 persoonstas met groente en fruit. Hierin zit voldoende voor Abygail qua fruit en tot nu toe komen we prima uit met een paar gerechten voor ons allemaal. Afgelopen week zat er andijvie in. Helaas niet iets wat Good Mood Papa waardeert dus ik ben gaan zoeken naar een passend recept. Laat die nou toevallig deels in de tas zitten. De inspiratie voor de toevoeging van brie en noten komt daaruit. Verder heb ik het nog wel aangepast. Dat recept deel ik graag met jullie. Voldoende voor twee dagen met ons 3.

Recept Andijvie Stamppot met Brie

  • Andijvie (had een flinke stronk met bladeren)
  • 5 zoete aardappelen, ongeveer een kilo
  • 1,5 kilo normale aardappelen
  • Pak met spekblokjes
  • Kleine brie of een halve grote brie
  • Gedroogde knoflook eetlepel of een teen verse knoflook
  • Pecannoten
  • Paneermeel
  • Peper en zout

Aardappels schillen, in stukken en laten koken totdat ze gaar zijn. Ik haal een aantal bladeren van de andijvie en snij hier dunne reepjes van. De harde onderkant snij ik eraf. De dunne strookjes doe ik in een vergiet en spoel ik af.

In een pan bak ik de spekblokjes. Als deze knapperig zijn schep ik ze eruit. Hou het bakvet in de pan! Hierin mag de andijvie. Gebruik je verse knoflook dan fruit je dit kort voordat je de andijvie erbij doet. Zet het vuur laag en laat even staan. Af en toe roeren. Ik heb dit ongeveer 10/15 minuten laten staan totdat het zachter was.

Aardappelen afgieten en wat kookvocht bewaren.

In een grote bak de aardappels stampen met wat kookvocht, peper, zout en de gedroogde knoflook. Hier mag de andijvie bij. Goed roeren en klaar is je stamppot!

Ik heb er een ovenschotel van gemaakt. Schep de stamppot in een ovenschaal. Er bovenop plakjes brie, gebroken pecannoten, paneermeel en ik had nog wat Grana Pedano liggen die ik erover geraspt hebt. Dit een zoute kaas vergelijkbaar met Parmezaanse kaas. Nog wat peper en zout en klaar.

In een voorwarmde oven van 180 graden 15 minuten laten garen en klaar is je Andijvie Stamppot met Brie! Serveren met de uitgebakken spekblokjes.

Smakelijk eten

Andijvie Stamppot met Brie

Tips

  1. Walnoten in plaats van pecannoten werkt ook goed.
  2. Heb je geen Parmezaanse kaas, Grana Pedano of Pecorino dan kan je dit weglaten of een andere geraspte kaas nog toevoegen.
  3. Vegetarische variant; Bak de andijvie reepjes in wat roomboter of kokosvet totdat het gaar is. (eventueel eerst de verse knoflook bakken voordat je de andijvie toevoegt)
  4. Rauwe andijvie kan ook door de stamppot maar voor de afwisseling is dit zo ook heerlijk.
  5. Ik had een biologische mini brie, dat formaat was precies goed.
  6. Op de ovenschotel kan je altijd nog wat extra kruiden doen zoals gedroogde knoflook, gedroogde basilicum, chilipepers als je het pittig wilt.
  7. Ik had nog wat vermalen sesam crackers staan als paneermeel. Dit heb ik bij de Andijvie Stamppot met BrieĀ opgemaakt en aangevuld met gangbare paneermeel.
  8. De tweede dag zal de ovenschotel wat langer in de oven moeten omdat het dan niet warm is en zelfs koud uit de koelkast komt. Probeer de ovenschotel een aantal uur voordat het de oven in gaat uit de ijskast te halen. Zo komt het op kamer temperatuur en heeft het minder lang in de oven nodig. Ik doe de schotel dan in een oven van 180/200 graden voor ongeveer 20 min. De spekjes voeg ik los toe op het bord.
  9. Je zou zelfs nog een beetje honing erover kunnen doen voordat het de oven in gaat.
  10. Heel basic zonder knoflook en met alleen normale aardappels smaakt ook goed.
  11. Een klassieke en handige aardappelstamper koop je gewoon online bij de Xenos voor een erg leuke prijs! Doe jezelf een plezier en maak het stampen aangenaam.
  12. Doe jezelf ook een plezier met een mooi assortiment aan ovenschalen. Het staat leuk maar is ook gewoon fijn als je een passende hebt voor je recept.

Stamppot inspiratie

Andijvie Stamppot met Brie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.