Bietjes Stamppot, een gezond en lekker recept

bietjes stamppot

Ik had laatst een gesprek met de moeder van Good Mood Papa en we hadden het over bietjes. Heerlijk maar jammer dat het zo lang moet koken. In mijn groente en fruit tas van deze week zaten bietjes.. Pff helemaal geen zin om ze 2 uur te laten koken. Maar het recept wat erbij zat vertelde me dat ze geschild, in blokjes maar 15 minuten hoeven te koken! Ideaal; tijd voor een Bietjes Stamppot.

In de tas zaten ook raapstelen. Ik dacht dat mijn culinaire kennis groot was maar wat doe je met raapstelen? In de winkel hebben ze me verteld dat je het gewoon als een spinazie of rucola moet zien. Wortels eraf en dan rauw of gekookt door de stamppot. Dus dit recept voor Bietjes Stamppot bevat ook raapstelen. Het is niet noodzakelijk voor de smaak, helemaal niet zelfs. Leuk om kennis te maken met raapstelen maar echt een bijzondere of uitgesproken smaak had dit niet voor ons. Dus je kan deze eruit laten of vervangen voor spinazie, rucola, boerenkool of andijvie.

De bietjes waren wel echt een succes! Heerlijke smaak en prachtig van kleur. Het recept was voldoende voor ons 3 voor 2 dagen. Je kan dit ook vegetarisch bereiden zonder spekjes.

Recept Bietjes Stamppot

 • 0,5 kilo zoete aardappelen
 • 1,5 kilo normale aardappelen
 • 2 bietjes
 • Bos raapstelen
 • Rijstemelk
 • Peper en zout
 • Spekjes

Bietjes schillen en in blokjes snijden. Ik heb deze in een klein pannetje met water gekookt voor 15/20 minuten. Vang het kookwater op! Als de bietjes in het water zitten kan je ondertussen de aardappels schillen en de wortels van de raapstelen verwijderen. De rest van de raapstelen heb ik in reepjes gesneden. Reepjes raapstelen in een vergiet, afspoelen en uit laten lekken.
De geschilde en gesneden aardappels mogen in een ruime pan met water op het vuur.

Ondertussen de spekjes uitbakken.

Als het water kookt aardappels door laten koken tot ze bijna gaar zijn. De raapstelen voeg ik de laatste 5 minuten toe en kook ik kort mee. Daarna afgieten. Kookwater niet bewaren. Ik heb gelezen dat het kookwater niet gebruikt kan worden van raapstelen. Schep de spekjes uit de pan en laat ze uitlekken. Het kookvet bewaar ik in een bakje.

Stamp je aardappels, raapstelen en bietjes. Voeg rijstemelk, peper en zout toe. Eventueel wat gedroogde knoflook. Voeg het spekjesvet toe. Klaar is je Bietjes Stamppot.

Ik heb er weer een ovenschotel van gemaakt zodat ik het na werken in de avond alleen nog op hoeft te warmen in de oven. Ik de Bietjes Stamppot gegratineerd met wat paneermeel, gedroogde peterselie, geraspte kaas en zwart sesamzaad.

20 minuten op 200 graden en klaar.

Smakelijk eten!

bietjes stamppot

Tips

 1. Met bieten poeder heb ik deze heerlijke Snoeprijst gemaakt.
 2. Je bietjes kookwater is prachtige kleurstof. Ik heb dit in ijsblokzakjes gegoten en ingevroren. Je kan een ijsblokje gebruiken door pannenkoeken, yoghurt, stamppot etc. Geef je eten kleur!
 3. Pas op met je kleding. Het is echt kleurstof.
 4. Raapstelen zitten erin en is mooi voor de kleur en contrast in dit recept. Maar verder vind ik het (nog) geen bijzondere groente. Uiteraard is het wel gezond en goed om groente soorten af te wisselen. Ook kan deze groente in de aanbieding zijn en dan is het wel interessant.
 5. Een klassieke en handige aardappelstamper koop je gewoon online bij de Xenos voor een erg leuke prijs! Doe jezelf een plezier en maak het stampen aangenaam.
 6. Doe jezelf ook een plezier met een mooi assortiment aan ovenschalen. Het staat leuk maar is ook gewoon fijn als je een passende hebt voor je recept.
raapstelen
2 reacties op “Bietjes Stamppot, een gezond en lekker recept”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.