Human Rights Tattoo, een ambassadeur voor de mensenrechten

Human Rights Tattoo

Al van kleins af aan heb ik de behoefte om iets nuttigs te doen voor mens en natuur. Liefst iets wat ik zelf kan ondernemen en waar ik niet anderen voor hoef te overtuigen. Een betere wereld begint echt bij jezelf. Al raap je maar iets op wat je weggooit of geef je een glimlach aan iemand die je niet kent. Kleine gebaren die een groots effect kunnen hebben. Ook heb ik van kleins af aan een fascinatie voor piercings en tatoeages. Deze 2 punten komen mooi samen met de Human Rights Tattoo.

Nu zien jullie vast een beeld voor je van mij helemaal onder de tatoeages en piercings. Dit valt reuze mee. Mijn oren en neus zijn vooral het slachtoffer geworden van de naald. Met een uitstapje naar mn navel en lip. Maar deze laatste 2 zijn inmiddels weer verwijderd. Ik heb altijd een tattoo gewild maar er zitten te veel ideeën in mijn hoofd en het is er eigenlijk nooit van gekomen. Waar ik met piercings behoorlijk impulsief ben geweest zo bedachtzaam ben ik met tatoeages.

Human Rights Tattoo

Een paar jaar terug las ik het programma voor festival Mundial hier in Tilburg. Daar werd een oproep gedaan voor Human Rights Tattoo. “Wie wilt er een paar centimeter van zijn huid geven voor de mensenrechten en daarmee ambassadeur worden”. Mijn interesse was meteen gewekt.

Sander van Bussel is de bedenker van dit project. Hij is onderdeel van de Tilburg Cowboys en die staan bekend om hun sociale en creatieve projecten. Toen mede artiest Steven ‘Nyash’ Nygah in Nairobi vermoord werd was dat de motivatie om dit project te starten. Het gaat om bewustwording van de mensen rechten. Ieder mens heeft rechten, ongeacht afkomst, kleur enz. Deze rechten staan allemaal in de Declaration. Nu zou je denken dat dit bekend is maar dat valt dus heel erg tegen. Hoe creëer je een bewustwording voor deze rechten? Door mensen actief te laten deelnemen aan een project als Human Rights Tattoo.

Human Rights Declaration

De Human Rights Declaration bestaat uit 30 regels en 6773 letters. Al deze letters worden stuk voor stuk op mensen getatoeëerd over heel de wereld. Zo ontstaat er een groep ambassadeurs die samen de mensen rechten vormen en dit stukje belangrijke rechten levend kunnen houden onder de mensen.

Ik hoefde niet lang na te denken en stond vooraan in de rij. Ik heb de 7e letter gekregen van het eerste recht. De letter A van het woord Human. Good Mood Papa heeft de 8e letter, de N van Human. Op dat moment was de letter A alleen maar een bevestiging voor mij dat dit juist was om te doen. Want Abygail zou pas een paar jaar later geboren worden maar dat ik een dochter zou krijgen met die naam heeft altijd al mijn hoofd gezeten.

Ik heb gekozen voor een redelijk zichtbare plek op mijn onderarm. Juist zodat het subtiel opvalt en ik erover kan praten. Ik werk met kinderen en een subtiele tatoeage is inmiddels geaccepteerd. Als mijn mouw naar beneden is dan is het niet zichtbaar. Maar wanneer het wel zichtbaar is krijg ik soms vragen erover. En elke keer kan ik dan weer uitleggen wat mensenrechten zijn en het gesprek hierover aangaan. Kinderen zijn de toekomst dus een stukje bewustwording in deze generatie is altijd positief.

Human Rights Tattoo

Onderdeel worden kan nog

Het project loopt nog dus je kan meedoen. Via Facebook en social media kan je bijhouden waar ze gezet worden. Ik heb geen moment spijt van mijn beslissing en sta nog helemaal achter dit mooie project.

De 30 rechten van een mens. Ik deel het eerste recht. Wil je de rest lezen? Klik dan op de link.

All human beings are born free and equal in dignity and rights. They are endowed with reason and conscience and should act towards one another in spirit of brotherhood.

Klik op de foto’s  op de website om te lezen wie er achter de tatoeage zit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.