Flammkuchen, een heerlijk recept om zelf te maken

flammkuchen

Ik ben gek op flammkuchen en dacht dan ook dat dit heel lastig zelf te maken was. Daarbij is er voor het recept gist nodig. Iets wat ik altijd ontweek; dit was next level bakken en niet voor mij weggelegd. Maar niks is minder waar. Het Flammkuchen Basis recept is zo simpel en leuk. En gist is geweldig! Er zitten regels aan maar het werkt vrij makkelijk. Je hebt alleen tijd erna nodig om te laten rijzen. Minimaal een uur en dan wel bij de verwarming plaatsen. De afgelopen week ben ik gaan experimenteren met verschillende verhoudingen en ingrediënten en ik heb mijn eigen favoriete recept gemaakt. Bij tips lees je uiteraard opties. Dit recept is voor 1 grote flammkuchen of 2 medium porties.

Recept Flammkuchen

Deeg

  • 300 gr patentbloem
  • 160 ml lauwwarm water
  • Zakje gist van 7 gr
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Theelepeltje zout

Topping

  • Crème fraîche
  • Volle Kwark
  • Champignons
  • Vega kruimgehakt
  • Olijven
  • Rode ui
  • Peper en zout
  • Kruidenzout of een lekkere mix zoals tzatziki kruiden
  • Optioneel strooikaas

Doe de bloem in een ruime kom en voeg het gist en zout toe. Maak een kuiltje in het midden en doe hierin de olijfolie. Schenk vervolgens het lauwwarme water erbij. Kneed met de hand of met een machine tot een mooi deeg. 10 minuten is bij mij voldoende. Het deeg is stevig en ietwat plakkerig. Dek de kom af met plastic folie of een vochtige theedoek en laat minimaal een uur rijzen.

In een bakje de kwark en crème fraîche mengen naar je eigen smaak. Per 3 lepels kwark doe ik 1 lepel crème fraîche. Voor dit recept heb ik 6 eetlepels kwark en 2 eetlepels crème fraîche gebruikt. Ik breng het nog wat op smaak met peper en zout en de gekozen kruiden.

Champignon in dunne plakjes, rode ui in dunne halve ringetjes en de olijven in dunne plakjes.

Rol het deeg uit tot 1 grote flammkuchen of 2 kleinere. Leg het op een bakplaat met bakpapier. Bestrijk royaal met het kwark mengsel. Strooi het vega kruimgehakt erover en beleg met champignons, olijven en rode ui. Ik doe nog een beetje extra peper en zout erover. Top af met strooikaas.

Mijn oven gaat op 220 en ik bak het af in ongeveer 25 minuten. Check vooral bij de eerste keer bakken wat jouw oven doet. Dit wisselt. De flammkuchen is klaar als het deeg mooi goud is en het er voor jou goed uitziet.

Eet smakelijk!

Tips

  1. De crème fraîche mengsel is wat tam van smaak na het bakken. Ik vind het lekker om nog wat peper en zout over de flammkuchen na het bakken te strooien.
  2. Kruidenzout of een lekkere mix erdoor mag best. Ik ben fan van de Tzatziki kruidenmix van Pit&Pit; een mix van zeezout, knoflook, ui en peterselie.
  3. Ik heb ook een vegan variant gemaakt met humus. Die zie je hieronder op de foto. Ik heb humus als saus gebruikt en daarop aubergine en paprika ringetjes gedaan. Gekruid met peper en zout.
  4. Je kan het gist ook activeren door het lauwwarme water in een maatbeker te doen, hierin een schepje suiker en vervolgens de gist erbij. Na 10 minuten gaat dit onwijs schuimen, dit giet je dan bij de rest van de deegingrediënten. Het duurt iets langer maar heeft wel mijn voorkeur.
  5. Het afbakken is belangrijk om te volgen de eerste keer. De flammkuchen kan al te snel te hard worden, elke oven is weer anders dus bij de eerste keer bakken even goed checken hoe jouw oven werkt.
  6. Suiker is de vriend van gist, zout z’n vijand. (meer beelddenkers die meelezen?) Lees hier meer over een simpel gistdeeg.
  7. Strooikaas hoort origineel niet. Het is wel lekker, jouw keuze.
  8. Ik gebruik graag een Siliconen bakmat. Dit is duurzaam en prima tot 220 graden.
  9. Ik ben verliefd op deze glazen maatbekers van Dille en Kamille.
  10. Met een pizzaroller snij je de flammkuchen of pizza zoveel makkelijker. Kijk eens hier bij de Xenos online; mooie simpele maar ook leuke design ontwerpen!
flammkuchen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.