Simpel Gist Deeg, een basis bakrecept met 5 ingrediënten

deeg

Mijn volgers op Instagram zijn onderdeel van mijn zoektocht naar Het Perfecte Simpel Gist Deeg. Nooit durfde ik het aan om met gist te gaan bakken. Het is immers niet snel en gist is een lastig iets. Het laten rijzen paste niet in mijn snelle kookvisie recepten.

Maar ik had het fout. Het is zo simpel en het laten rijzen is helemaal geen probleem. Je maakt het deeg en zet het weg, laat het minimaal een uurtje rijzen en dan kan je er al mee aan de slag. In deze blog leer ik je graag meer over gist en mijn zoektocht.

Wat is gist?

Gist leeft! Het is een micro-organisme oftewel een eencellige schimmel. Dit klinkt alweer minder lekker misschien maar er zijn ook nuttige schimmels. De grote vriend van gist is suiker. Deze suikers worden omgezet in koolzuurgas door gist. Dit gebeurd er dus als je deeg gaat rijzen. Er komen luchtbelletjes in. Tijdens het gisten word ook alcohol gevormd. Maar dit vervliegt bij het deeg. Bij bier brouwen wordt ook gist gebruikt bijvoorbeeld om deze eigenschappen. Gist ruikt ook naar bier vind ik. De vijand van gist zijn zouten. Je moet hiermee dus oppassen.

Activatie van gist

Ik activeer mijn gist op 2 manieren. Of ik voeg het al toe aan mijn deeg en zorg dat het zout het gist niet direct raakt. Dit is snel, lukt meestal wel maar zorgt niet voor optimale rijzing. Een andere manier is om in je lauwwarme water een theelepel suiker op te lossen en daarna het zakje gist toe te voegen. Roer goed door. In ongeveer 8 minuten gaat het mengsel schuimen; je gist is geactiveerd! In een kom meng ik dan het deeg met zout en olijfolie alvorens ik het schuimende gist mengsel toevoeg. Iets meer moeite en je voegt suiker toe; maar wel de manier voor optimale rijzing! Kies hieronder jouw basisrecept uit.

Simpel Gist Deeg

Basisrecept 1 Simpel Gist Deeg

  • 300 gram bloem
  • 150 ml lauwwarm water
  • Theelepel zout
  • Zakje gist
  • 2 eetlepels olijfolie

Het bloem mag in een kom met aan de ene kant het gist en aan de andere kant het zout. In het midden de olijfolie en het lauwwarme water erboven op. Lekker met je hand kneden tot een mooi elastisch deeg. Te droog? Wrijf het in met water en kneed door. Te nat? Voeg wat meer bloem toe. Maak een mooie bal en leg het in een kom en dek af met plasticfolie of een vochtige theedoek en laat voor minimaal een uur rijzen. Daarna weer voorzichtig het lucht eruit kneden en het deeg gebruiken of voor een tweede rijs gaan. Dan mag je het weer afgedekt weg zetten voor minimaal een half uur. Daarna kan je er mee aan de slag.

Basisrecept 2 Simpel Gist Deeg

  • 300 gram bloem
  • 150 ml lauwwarm water
  • Theelepel zout
  • Zakje gist
  • Theelepel suiker
  • 2 eetlepels olijfolie

In een kom voeg ik het bloem, olijfolie en zout samen. In een maatbeker voeg ik in het lauwwarme water een theelepel suiker en het zakje gist. Dit mengsel gaat mooi bruisen en dan is je gist geactiveerd. Meestal is dat na 10 minuten klaar. Dit schenk ik in de kom met bloem en maak ik tot een mooie bal. Te droog? Meer water. Te plakkerig? Meer bloem. Vorm een mooie bal die nog iets plakt maar wel los laat van je hand en leg in de kom terug. Dek af met plasticfolie of een vochtige theedoek. Minimaal een uur op kamertemperatuur.

Ook hier is weer de keuze. Kneed rustig het lucht uit je deeg en gebruik het of ga voor een tweede rijs. Leg dan het deeg terug en laat weer opnieuw rijzen. Je kan ook een bal vormen en deze al op een bakplaat leggen voor een tweede rijs onder een vochtige theedoek. 30 minuten minimaal is prima.

Simpel Gist Deeg

Tips

  • De temperatuur van het water is belangrijk. Niet te warm en niet te koud. Warm water uit de kraan werkt tot nu toe prima.
  • Zout is wel belangrijk voor de smaak in een recept. Het mag zonder maar het wordt dan wel erg flauw.
  • Ik voeg graag 2 eetlepels olijfolie toe. Dit maakt het deeg mooier en smaakvoller.
  • Qua bloem kan je variëren en uittesten. Ik ben fan van patentbloem. Dit zorgt voor lekker licht en luchtig deeg. Maar uiteraard zijn er zoveel soorten deeg en heb ik nog lang niet alles uitgetest.
  • Met het kneden kijk je goed naar je deeg. Plakt het te erg? Voeg dan beetje bloem toe. Is het te droog? Dan wrijf je de buitenkant in met wat water en kneed je goed door. Het deeg is goed als het wat plakkerig is maar wel los komt van je hand.
  • Ik kneed altijd met de hand maar je kan natuurlijk ook zo’n mooie keukenmachine gebruiken hiervoor.
  • De theedoek leg ik over de bak en besprenkel dan met water om het vochtig te maken.
  • Het deeg laat ik op een warme plek rijzen, het liefste dicht bij een verwarming die aanstaat.
  • Na 1 keer rijzen voor minimaal een uur heb je al een prima deeg vind ik waarmee je aan de slag kan.

Simpel Gist Deeg

Zoals je leest zijn er veel mogelijkheden met een simpel gist deeg. Ik vind 1 keer rijzen eigenlijk prima. En meestal laat ik het zo’n 2 uur staan als ik de tijd heb. Van het deeg vorm ik 6 gelijke bollen en deze bak ik af en zo heb ik lekkere broodjes. Maar het is ook een prima pizza- of flammkuchenbodem. Leer het deeg kennen en ga het gewoon eens een paar keer maken.

Wees voorzichtig met toevoegingen en probeer voorzichtig wat extra’s. Gedroogde kruiden, gedroogd fruit, kleine nootjes, zaden en droge poeders zoals kaneel zijn altijd wel redelijk safe. Varieer ook eens met een olie. In plaats van olijfolie kan je een sesamolie gebruiken bijvoorbeeld.

Een groot brood kan je bakken of kleinere. Groter moet langer en de temperatuur van je oven varieert. Ik bak af op 220 graden. De kleinere broodjes zijn best snel klaar. Als de bovenkant verkleurd is het meestal tijd om ze eruit te halen.

Wat ga jij maken?

Dit is pas een basisrecept met wat tips, de mogelijkheden zijn nu aan jou! Ik zal ook steeds wat aanpassen en mijn ervaringen in deze blog aanvullen. Voor nu maak ik voornamelijk flammkuchen ermee en kleine broodjes. Lekker bij de soep of een stoofpotje.

Tegenwoordig gebruik ik graag een Siliconen bakmat omdat dit duurzamer is in verband met hergebruik. Als je het niet gebruikt bij temperaturen hoger dan 220 zou het prima zijn.

Op zoek naar bewuste en duurzame bakproducten? Neem eens een kijkje bij Greenjump. Daar is een mooi aanbod!

Sommige linkjes in deze blog kunnen affiliate linkjes zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.