Warme Wijn, een kruidig en warm recept

warme wijn

De winter is een seizoen waarbij lichaam en geest vragen om verwarming. In je huis, in contacten met mensen om je heen, warme kleding en ook in voeding. Op het moment hebben we nog nooit zo’n warme temperatuur gehad tijdens de december periode. Desalniettemin heb ik nog steeds behoefte aan innerlijke verwarming. En zo is dit recept van Warme Wijn ontstaan.

In december ontvang ik ook altijd een foodybox vol met mooie producten waarmee ik mag kennismaken. In deze editie zat onder andere een fles heerlijke rode wijn van Errázuriz. Uiteraard kan ik die gewoon gaan proeven maar leuker vind ik het om er iets anders mee te doen.

Die 2 dingen samen zorgde voor onderstaand recept. Het is geen glühwein, geen brandewijn maar echt warme wijn. Ik heb het simpel gehouden zodat de wijn voor zichzelf spreekt en de toevoegingen ondersteunen. Tegelijk word in de Middeleeuwen dit recept al gemaakt omdat het een medicinale werking zou hebben door de toevoeging van kruiden en specerijen. De basis is een rode wijn, fruit en kruiden en specerijen. Ik heb wat geprobeerd en ben tot mijn ideale combinatie gekomen.

Recept Warme Wijn

  • 375 ml rode wijn
  • 3 plakken sinaasappel
  • 3 plakken verse gember
  • 2 zwarte peperkorrels
  • 1 steranijs
  • 3 eetlepels honing (of naar smaak)

Ik was en wrijf de schil schoon van een sinaasappel en snij 3 mooie plakken af vanuit het midden. Van een stronk verse gember snij ik ook 3 plakjes. Ik vul een pan met de wijn en voeg hier vervolgens de sinaasappel, gember, peperkorrels en steranijs toe. Op laag vuur langzaam verwarmen. Als het warm wordt roer ik de honing erdoor. Let op, breng niet aan de kook maar verwarm langzaam. Je kan het drinken als het goed warm is of draai je vuur uit en zet weg en laat de smaken nog lekkerder trekken. Verwarm dan weer voor het opdienen langzaam op.

Proost!

Tips

  1. Kies een mooie rode wijn uit. De Max Reserva Red Blend Wijnkring Special Cuvee vond ik erg lekker voor dit recept.
  2. Kies het liefst voor een biologische sinaasappel. Heb je dit niet was en boen dan de schil goed schoon.
  3. Je kan ook citroen kiezen in plaats van sinaasappel.
  4. Een stokje kaneel is ook heel passend in dit recept.
  5. Gebruik geen kruidenpoeders want dit zorgt namelijk voor neerslag en drap in je drankje wat niet fijn is.
  6. Gember zou onder andere ontstekingsremmend zijn. Zwarte peper zou een milde antibiotica zijn. Door de pittigheid zou het zweten opwekken wat weer slijm in borst en neus losmaakt.
  7. Wil je een hele fles verwarmen dan verdubbel je eventueel de ingrediënten.
  8. In plaats van honing kan je ook suiker toevoegen. Al vind ik de smaak van honing veel beter passen en heeft dit ook een antibacteriële werking.
  9. Proeven! Voordat je teveel honing toevoegt, proef voorzichtig of je het niet te zoet vindt.
  10. Ik heb een Riess emaillen steelpan gebruikt om dit recept van warme wijn in te bereiden. Een gezonde, duurzame en mooie pan is dit en heeft geen effect op de smaak als je kookt wat erg fijn is.
warme wijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.