Dit jaar is het jaar dat mijn dochter voor haar tiende verjaardag graag een hobby horse wilde. Een wat? Een stokpaard. Maar dan hip en creatief. Direct schiet bij mij de herinnering in mijn hoofd, dat een vriendin mij ooit heeft toevertrouwd dat ze met een stokpaard lang lang gelee in een bak trucjes ging doen. Mijn reactie was de slappe lach en vele uren (weken of maanden zelfs) van grapjes. Inmiddels wil ik dat niet terugnemen maar is er wel een vorm van begrip gegroeid. Net zoals de populariteit van deze creatieve en tevens sportieve hobby. Ik neem jullie graag mee en deel heel veel Hobby Horsing tips uit eigen hand!
De foto’s heb ik bewust heel eerlijk gehouden, geen filters geen stock foto’s maar gewoon puur zoals het is gegaan bij ons thuis. Met verjaardagstroep en al.
Wat is Hobby Horsing?
Hobby Horsing is een creatieve en sportieve hobby met een stokpaard. De basis is een stokpaard die je zelf gaat maken en pimpen om vervolgens allerlei trucjes en parcourtjes te gaan doen ermee. Dit kan gewoon thuis of buiten. Maar inmiddels zijn er ook echt wedstrijden die heel serieus zijn! Je kan het aanpakken zoals bij je past. Koop een leeg hoofd, of al een die gemaakt is. Kies wat bij jou past. Beide stokpaardjes kan je nog maken en oppimpen zoals je zelf wilt. Maar mijn eerste advies in Hobby Horsing tips is wel: kies jouw paard. Dit gaat namelijk echt een eigen identiteit krijgen en jouw vriend worden.
Ook moet ik erbij zeggen dat zowel mijn dochter als ik zeer creatief denken en gedachten hebben. Maar het uitvoeren is nou niet echt om over naar huis te schrijven. Dus toen ik in de winkel stond en zag dat ik alles zelf moest doen… wilde ik eigenlijk opgeven. Het hele hoofd moesten we gaan invullen. De manen, ogen alles! Net zoals dat de spring elementen ook nog geverfd kunnen worden. Maar fast forward. Het is meer dan gelukt en haalbaar. Hobby Horsing Tips begint dus met dat besef en het is eigenlijk superleuk om geheel je eigen paard te maken.
Hoe te starten met Hobby Horsing?
Wij zijn bewust naar een winkel gegaan omdat we echt wilden kijken, voelen en tips wilden krijgen van de verkoopster. Dit hebben we zeker gekregen. Mijn dochter koos een prachtig basic hoofd uit en dit was de start. Daarna kozen we ogen en kregen we advies over hoe we de ogen wilden doen. Met knipvilt of prik- / wolvilt. Lijm of niet. Onder of boven ooglid. Wel of geen wimpers. Het is aan jou! Mijn advies in Hobby Horsing tips is om wat diverse items mee te nemen. Al doende vormt zich een weg die bij jou past.
Wij namen wat extra vilt mee voor vlekken. En ook kozen wij de wol uit voor de manen. Deze maak je ook zelf. Je knoopt de manen en naait deze in. Althans dat was het eerste plan maar ik heb voor iets anders gekozen. Dik garen zorgt voor meer volume en dun garen voor meer mogelijkheden met bijvoorbeeld vlechten. Kies de wol die jou aanspreekt. Wij zijn voor een natuurlijke kleur gegaan in combinatie met twee blauwtinten. Als advies vanuit mijn dochter voor Hobby Horsing tips.. kies wat jij mooi vindt! Echtheid is tof maar tegenwoordig kan je eigen stokpaard natuurlijk elke kleur hebben. Heel fashionable.
Overzicht benodigdheden stokpaard maken
Hieronder zal ik een overzicht plaatsen van de benodigdheden die wij hebben gekozen om mee te starten. Het wolvilt had ik al in huis maar omdat ik dit later onverwacht ben gaan gebruiken zet ik het wel op de lijst. Deze lijst van benodigdheden is dus wat bij ons past. Ik neem het mee in Hobby Horsing tips als richtlijn en inspiratie maar kies vooral je eigen weg.
- 1 hobby horse paardenhoofd
- Teugels / Halster / hoofdstel
- 1 paar ogen
- Doosje nepwimpers
- Eventueel pincet om de nepwimpers te plakken
- Speciale textiel lijm
- Ik heb gebruik gemaakt van tandenstokers als ik op een klein stukje lijm ergens moest gebruiken
- Knipvilt in bruin, wit, donkerbruin en zwart
- Wol voor de manen
- Naald en draad om de manen in te naaien (uiteindelijk niet gebruikt)
- Prikvilt / lontwol / droogvilt in diverse kleuren: zwart, grijs, wit in de kleuren van mijn paard en blauw
- Prikvilt / naaldvilten pen
- Goede schaar
- Eventueel scherp stanleymes: ik heb de eerste keer namelijk de ogen verkeerd geplakt. Die verwijder je alleen met een scherp mes
- Standaard om je paard in te zetten (deze was in de winkel
- Eventueel andere leuke items zoals springelement, zadeltasje, zadel en eten. Maar dit kan je later ook kopen
DIY ogen stokpaard
De ogen zijn de ziel van je stokpaard dus besteed zeker tijd en aandacht hieraan. Doe het niet even snel en te enthousiast… ik spreek uit ervaring. Deze blog met Hobby Horsing tips bevat namelijk een hele belangrijke tip. Plak de ogen op als de teugels/ halster/ hoofdstel op zit! Zo kan je perfect zien waar ze horen en komen ze achteraf niet in de knel. Doe het hoofdstel op en pak je ogen erbij. Wij hebben gekozen voor glazen ogen. Ook kiezen we voor alleen een ooglid boven. Dit knip ik uit een bruin knipvilt in de vorm van een halve maan. Je kan het oog gebruiken als richtlijn van hoe groot. Ik ben voor iets groter gegaan omdat we dit mooier vonden.
Aan de onderkant van dit bovenste ooglid knip ik uit zwart een recht streepje als soort van zwart lijntje. Deze plak ik op het ooglid en knip ik dan wat bij. Ik knip nu nog een iets dikker en iets langer zwart streepje voor later. Nu heb je dus twee ogen klaarliggen, een bovenste ooglid met zwart streepje er op geplakt en een los zwart streepje. Alles knip je overigens in tweevoud want het paard heeft twee ogen. Hobby Horsing tips met betrekking tot de wimpers: neem bij voorkeur het setje met meerdere opplakwimpers! Ik had bijvoorbeeld 1,5 wimper nodig per oog.
Hobby Horsing tips ogen
Goed je hoofdstel is op, alles ligt klaar, tijd om te gaan plakken. Ik gebruik speciale textiel lijm en doe deze op het oog en een beetje op de plek waar ik het oog ga plakken. Ik druk het oog goed aan en hou deze even zo vast. Daarna hetzelfde met het andere oog. De uitgeknipte bovenoogleden met zwart streepje plak ik nu op. Weer doe ik op het knipvilt en op het paard zelf wat lijm. De uiteindes heb ik nog wat beter geplakt door met een tandenstoker wat lijm voorzichtig aan de binnenkant van de uiteindes te smeren. Ik wil geen lijmresten aan de buitenkant van mijn dingen. Tandenstokers met de lijm zijn wat mij betreft ook een belangrijk advies in Hobby Horsing tips.
Ik laat de ogen en oogleden even drogen een half uur en ga dan door met de wimpers. Deze pak ik direct vanuit de verpakking en plak ze op. Ik gebruik 1,5 wimper per oog, gebruik geen extra lijm en knip even iets bij in lengte. De lengte wisselt namelijk aan de linker- en rechterkant van een setje nepwimpers. Dan pak ik de andere twee uitgeknipte zwarte streepjes knipvilt en op deze doe ik wat lijm en die gaan dan bovenop de nepwimpers! Zo “seal” je de nepwimpers mooi tussen het vilt en zitten ze wat steviger. Knip eventueel voorzichtig bij.
Hobby horsing tips voor de ogen: in principe zijn ze zo klaar als je dit mooi vindt. Maar ik ben een stapje verder gegaan met naaldvilten.
Verkeerd geplakte ogen stokpaard
Maar eerst een noodkreet in Hobby Horsing tips. Want ik had dus mijn ogen verkeerd geplakt. Eigenlijk wilde ik het al opgeven maar de mevrouw in de winkel zei heel mooi: “jouw paardje heeft al een naam en identiteit dus ga eerst proberen om dit op te lossen. Een litteken hoort erbij”. De textiellijm is niet met water of allesreiniger op te lossen dus de ogen werden weggesneden met een stanleymes. Rechts was best mooi gedaan. Links was minder goed gelukt.
Gelukkig konden de ogen met ooglid weer gebruikt worden en hoefden ze maar iets lager geplaatst te worden. Dus vielen ze over een groot deel van de lelijke plek heen. Bij het linkeroog heb ik met knipvilt nog een vlek uitgeknipt en die eerst geplakt alvorens ik het oog weer opplakte. Mijn dochter wilde een paard met vlekken dus prima.
Maar zoals hierboven gezegd, de ogen van ons stokpaard zijn prima. Maar opeens kreeg ik inspiratie en die deel ik graag in deze DIY Hobby Horsing tips.
Naaldvilten gebruiken Hobby Horse
Een onderste ooglid wilde mijn dochter echt niet. En ook ik vond dit niet mooi staan. Maar een dun zwart lijntje onder het oog, net zoals bij de wimper op het bovenste ooglid, zou wel mooi staan. Maar inmiddels had ik best wel wat ruzie met de lijm gehad. Het zat overal en het werkt gewoon niet lekker samen met mij. Ondertussen had ik ook een bles en wat vlekken uitgeknipt. Deze staan leuk en prima maar om die nou ook weer te moeten plakken. Ik zag het niet zitten. Mijn dochter is ook best enthousiast met aan en uittrekken van halsters en hoofdstel etc. Als het blijft hangen kan dat nooit lang goed blijven. Klaar voor mijn ultieme advies in Hobby Horsing tips?
Naaldvilten! Of prikvilten, droogvilten, lontwollen etc. Ik heb het al jaren in de kast liggen en ooit een workshop mee gegeven op mijn BSO aan kinderen. Maar wat als dat ook werkt? Ik pak een plukje zwart, leg dit onder het oog en ga prikken. Wow! Wat een effect! Dit is wat ik wil. Geen lijm, mooie subtiele elementen en zacht materiaal. Binnen no time heb ik twee mooie zwarte lijntjes onder de ogen. De geknipte bles gooi ik aan de kant en spontaan ga ik met witgrijs wol aan de slag en vormt zich heel natuurlijk een prachtige bles. Superzacht, stevig en perfect gevormd. Dit is wat ik wil. En dus echt mijn ultieme advies in Hobby Horsing tips.
Voorbeeld Hobby Horsing tips wol en vilt
Eenmaal begonnen en ik wilde geen knipvilt meer. Niks mis mee maar deze wol past beter bij ons. Ik kies twee soorten uit die op de kleur van het paard lijken en ik ben over het ooglid heengegaan. Dit levert een prachtig natuurlijke look op. Met zwarte prikwol werk ik het oog rondom nog wat mooier af. De cover-up vlek aan het linkeroog bedek ik ook met prikwol en het paard versier ik verder met vlekken van deze prikvilt. Ik vind het heerlijk rustgevend om te doen en het effect is zo tof. Mijn dochter is helemaal enthousiast.
Ik had het geluk om wat zakjes met diverse kleuren te hebben. Deze had ik ooit eens online via iets van ome Ali besteld geloof ik. Dit was een zak met zeker 30 kleine zakjes in diverse kleuren. Heel handig om te hebben. Aanvullend nog wat prikwol van duurzame Nederlandse kwaliteit. Voor het evenwicht :). Bekijk de foto’s voor een Hobby Horsing voorbeeld van mijn creatieve processen.
De manen knopen stokpaard
We hebben de ogen, bles en vlekken gehad. Hoog tijd voor een ander belangrijk onderdeel in Hobby Horsing tips.. de manen! In de winkel is mij geleerd om met een macramé knoop de manen op een draad te knopen. En deze draad naai je vervolgens op het paard. Ik knip eerst een draad in de lengte die ik wil. Ik zorg dat er wat pony zal zijn en dat het niet helemaal naar beneden loopt. Dit in verband met een zadeltasje wat je kan omknopen.
Hobby Horsing tips met betrekking tot de wol maak je dus al in de winkel of je voor dik of dun wol gaat. En voor welke kleuren je gaat. Wij hebben dikker zacht wol in drie kleuren. Ik knoop de draad in, stevig en heb een mooie manentooi. Tijd om in te naaien! Maar dit lukt me dus niet. Geen idee waarom niet. Ik heb wat gewrichten in mijn vingers die niet lekker werken, dat kan het zijn maar het lukt me niet. Dus ik ga denken… kijk naar mijn prikviltnaald… zou het? De manen innaaien werkt overigens bij anderen wel prima maar ik deel graag mijn eigen manier.
Hobby Horsing tips manen paard
Een echt uniek advies in Hobby Horsing tips.. ik ben de manen gaan prikvilten. Ja echt en het lijkt te werken. Ik heb de ingeknoopte draden losgehaald en stuk voor stuk ingeprikt op het hoofd van het paard. Op de scheiding ben ik gaan prikken. Daarna heb ik een extra draad van de de gekochte (brei)wol op die scheiding nog neergelegd en ben ik die vervolgens ook gaan prikvilten. En als extra stevigheid heb ik daarna over die scheiding met het zachte lontwol nog een extra laagje geprikt.
Nu heb ik prachtige manen van mijn stokpaardje met een scheiding en een pony. Als alles stevig zit naar mijn idee, gooi ik de manen naar 1 kant en knip ik de pony bij. Daarna knip ik de andere manen wat bij en klaar is ons stokpaard. Onze eigen hobby horse helemaal zelf gemaakt! De manen vlecht ik in en ze blijven vooralsnog stevig zitten. Geen lijm, geen naald en draad, wel echt mooi prikvilten. Ik ben wel benieuwd hoe stevig dit zit, maar het gaat nog goed. Ik prik zo nu en dan nog eens langs de scheiding. Hoe vaker je dit doet hoe steviger het resultaat.
Extra inspiratie voor je DIY stokpaard
Mijn dochter zag een prachtige blauw in mijn prikwol zitten. Ze is groot fan van My Little Pony en ze vroeg of ze een cutie mark mocht. Een wat? Een cutie mark is van de nieuwe pony generatie een beeldelement op de pony wat bij ze past. Een taart, hartje, bliksemschicht.. noem het maar op. Mijn dochter wilde een knalblauw hartje midden op de bles. Iets in mij had hier moeite mee, maar ach het is haar paard. En het resultaat is eigenlijk best tof!
In mijn Hobby Horsing tips mag dit dan ook niet ontbreken. Voeg wat leuke elementen toe. Van natuurgetrouwe vlekken, littekens, wenkbrauwen, tong, tanden tot fantasie elementen. Het is jouw Hobby Horse en alles kan en mag! Wederom is knipvilt of prikvilt echt ideaal hiervoor. Een eenhoorn kan ook, of gebruik eens glitterdraad. Jouw stokpaardje, jouw feestje.
Tips Hobby Horsing
Nog even wat korte tips als helder overzicht of wat ik misschien vergeten ben
- Kies jouw paard uit en ook al gaat het mis, probeer het op te lossen en zie het als jullie weg.
- Doe het hoofdstel op als je de ogen gaat plakken.
- Zorg dat je diverse en voldoende materialen in huis hebt.
- Ik kan niet zonder prikvilten.
- Maak ook leuke items zoals een medaille zelf van bijvoorbeeld knutselfoam.
- Wij hebben ons stokpaard van Pipoos en het spring element en andere items ook. De meeste knutselmaterialen komen daar ook vandaan.
- Een lijmpistool zou ook werken in plaats van textiellijm.
- Er zijn kant en klare hobby pakketten beschikbaar met diverse materialen.
- Een oog kan je ook alleen van knipvilt maken natuurlijk. Wat jij mooi vindt.
- Naaldvilten. Prikvilten. Lontwol. Droogvilten. Viltwol. Allemaal dezelfde termen die gebruikt worden. Ik bedoel het gebruik maken van een priknaald waarmee ik wol in een andere stof prik/hecht. Ik doe dit met droog materiaal. Hoe vaker je prikt hoe meer het vormt en hoe steviger het zit. Ga dus vooral nog eens langs je lontwol elementen om het wat steviger te maken.
Jouw Hobby Horse
En ga je ook beginnen voor jezelf of iemand anders? Deze Hobby Horse heet Lucky en is echt ons project geworden. Van te voren had ik niet kunnen bedenken hoe leuk wij dit zouden vinden. En hoe goed het gelukt is voor twee creatieve zielen, met minder creatief handige uitvoering. Mijn dochter speelt echt dagelijks met haar stokpaard en springt, rent en galoppeert binnen en buiten rond. Voor haar is het echt een actieve sport geworden. En ze spaart geld in haar spaarpot voor extra items.
Hopelijk heb je wat gehad aan onze Hobby Horsing tips. Leuk als je jouw ervaring en tips ook deelt onder aan deze blog. Of deel jouw stokpaardje. Dat vinden we leuk.
Momenteel finetunen we Lucky nog en staat het spring element als volgend onderdeel op onze to do lijst. Deze willen we gaan verven. Daarnaast spaart mijn dochter voor de houten stal. Ik moet zeggen dat het wel kriebelt naar meer paarden maken. Maar eerst ga ik ons oude stokpaardje eens opknappen. Want er is een jong zusje die ook graag meespringt en die wilt graag een regenboog stokpaardje. Ik zie een leuke nieuwe uitdaging hierin en zal ter zijne tijd die ervaring ook delen!
Op MamaScrapelle staat ook een fijne blog die nog wat meer uitleg geeft over deze hobby en de dressuur mogelijkheden.
Handige linkjes
Ik wil mijn blog over Hobby Horsing tips afsluiten met wat handige linkjes. Zoals gezegd heb ik het meeste materiaal bij Pipoos gehaald. Dit is een kwaliteitsknutselwinkel. Daarbij hebben ze een hele eigen Hobby Horsing lijn. Maar ook via Ome Ali heb ik wat vilt dus gescoord. Ik heb daar al heel lang niks meer gekocht maar het is het speuren waard. Hieronder nog wag handige linkjes voor jullie! Zet wel even je add-blocker uit als deze aanstaat, anders zie je ze niet.
- Onmisbaar in huis is eigenlijk wel een goed lijmpistool*
- Stevig knutselfoam* is leuk voor extra items zoals een medaille maken
- Onmisbaar wat mij betreft: wolvilt*! (lontwol, droogvilt, prikvelt etc)
- Hobbyvilt vellen* die je kan knippen is ook echt prima en kan je leuke dingen meedoen, een groot pakket met diverse kleuren is altijd handig wat mij betreft
- Kijk naar wat mogelijk is in de wereld van Hobby Horsing. Zelfs een dinokop is mogelijk :). Maar ook kant en klare stokpaarden zijn natuurlijk mogelijk. Deze kan je dan zelf nog oppimpen.
- Een goede stofschaar* is ook echt wel heel handig!
- Trek gekregen? Maar geen tijd om te koken omdat je creatief bent? Gelukkig heb ik veel snelle recepten online staan. Zoals deze perfecte tosti, of lekkere zoete wafels (wel goed handen wassen als je weer verder gaat met je stokpaard) en anders zijn hapklare cupcakes of echte Hollandse pannennkoeken ook zo gemaakt!
Sommige linkjes in deze blog kunnen affiliate linkjes zijn. Door op deze te klikken en vervolgens tot een aankoop over te gaan zorgt ervoor dat ik een kleine commissie ontvang. Dit doet overigens verder niks voor jouw prijs. Deze blog is verder ontstaan vanuit eigen initiatief en bevat geen samenwerkingen.