Het is een feit dat we teveel afval produceren als mens. Afval moet weer verwerkt worden en dit proces gebeurd niet altijd even vriendelijk voor mens en natuur. Daarbij kost het ook geld. Er worden grondstoffen gemaakt of gewonnen, van die grondstoffen worden producten gemaakt, bijvoorbeeld verpakkingen. Spullen worden in de verpakkingen gedaan en verkocht om vervolgens thuis weer in de prullenbak te belanden. Dit gaat weer bij het afval, wat opgehaald moet worden. Sorteren, verwerken en in het beste geval een nieuw leven in een mooi recycle project.
Minder Afval is iets wat haalbaar is en waar iedereen een steentje aan kan bijdragen. Het geld en de energie die gaan naar het hele verpakkingsproces kan dan besteed worden aan andere, hopelijk betere, zaken.
Plastic soup
Ik ben me gaan verdiepen in de Plastic Soep die wij nu op grote schaal aan het brouwen zijn. Simpel uitgelegd; net zoals mensen overal haren en huidschilfers achterlaten, zo laat plastic ook micro deeltjes achter in de natuur. Micro beads. Deze zitten vaak ook in huidverzorgingsproducten, voedsel en eigenlijk overal wel. Het loopt echt helemaal in de soep daarmee.
Wat kan jij doen?
Hoe krijgen we Minder Afval en wat kunnen we doen? Eigenlijk heel veel. Hebben we zin om dit te doen, nee eigenlijk niet. Veel winkels hanteren het nieuwe tasjes beleid. Je krijgt geen gratis plastic tasje meer mee. Irritant als je net op dat moment niks bij je hebt. Maar tegelijk ligt ons huis vol met plastic tasjes van het boodschappen doen en winkelen. En die leuke, niet waterdichte, oersterke linnen tasjes zijn tegenwoordig overal te krijgen.
Het is dus een kwestie van jezelf aanleren om in je tas een paar lege tasjes te doen. Even wennen maar een handeling wat al veel verschil uitmaakt.
Ik ben eens gaan letten op ons afval en met een kind is dit explosief toegenomen. We hebben niet voor wasbare luiers gekozen dus ons aandeel in de afvalhoop is behoorlijk. Eigenlijk lopen ook 2 dingen een beetje door elkaar in dit verhaal. Afval en micro beads. Ze hebben overeenkomsten en van beide wordt de wereld niet blij. Ik ben gaan kijken wat ik kan doen op kleine schaal.
Een paar van mijn Minder Afval Tips
- Schoon materiaal zoals doosjes, keukenrollen enzovoort bewaar ik en bied ik aan op mijn werk. De kinderen gebruiken dit als knutsel materiaal. De papierbak op mijn werk gaat ook regelmatig om voor leuke creaties. Recycle knutselen. Geen nieuw materiaal wat je moet aanschaffen en iets wat je weg zou gooien wordt nu weer gebruikt.
- Ik was grotendeels met Seepje, wasnoten. Geen micro beads in mijn wasmiddel en in mijn water.
- Verzorgingsproducten gebruik ik voor 75% biologisch en hierin zitten geen micro beads en de verpakking is vaak gemaakt van afbreekbaar plastic.
- Dozen van pakketjes bewaar ik en gebruik ik om zelf weer pakketjes te verzenden of om mee te knutselen.
- In mijn tas zitten altijd tasjes voor als ik boodschappen ga doen.
- Als ik afval op de grond zie liggen dan ruim ik dit wel eens op. Ik zorg er in ieder geval voor dat ik niks op de grond laat vallen en alles netjes weggooi.
- Ik drink water uit een Dopper. Geen losse flesjes water die ik koop. Voor Abygail gebruik ik een Drink in the Box. Geen losse pakjes.
- Ik neem mijn eigen netje mee voor groente en fruit.
Een eigen netje mee voor groente en fruit? Jazeker. Een effectief en klein gebaar. Re-Sack heeft ontzettend leuke netjes gemaakt die je keer op keer kunt gebruiken voor je groente en fruit. De sticker plak je gewoon op het zakje en bij de kassa scannen ze alle stickers met wat erin zit. Ik gebruikte gemiddeld 4 zakjes per week. 4 keer 52 weken zijn 208 zakjes! Dat bespaar ik door mijn Re-Sack. Zo simpel kan het al zijn om een verschil te maken.
In de winkel vinden ze het ook niet vreemd. Uiteraard al helemaal niet in mijn natuurwinkeltje. Maar bij de gangbare supermarkten vielen de reacties ook erg mee. Mensen waren wel nieuwsgierig maar dat mag ook.
Als een netje vies is kan deze gewoon gewassen worden.
We can do it!
Tips Minder afval
- Te koop via: Babongo Re-Sack
- Meer info over de Plastic Soup
- Natuurlijke babyverzorging
- No poo methode diy shampoo
Dit is leuk en handig. Ook om je groenten en fruit langer vers te houden als je ze buiten de koelkast bewaart!
Ik weet niet of ze langer vers blijven door het zakje. Het is van stof en heeft gaatjes. Maar verder is het inderdaad leuk en handig. Je kan inderdaad wel je groente en fruit erin bewaren en zelfs ophangen als je ruimte te kort komt.
Leuke blog. Met de juiste spullen en reacties van winkeliers is het erg gemakkelijk! Goede aanmoediging 😉
Helemaal het goede woord; aanmoediging. Een sneeuwbal begint ook met 1 sneeuwvlokje :).
Precies! En goed om elkaar te laten zien dat het met simpele en slimme dingen gewoon allemaal kan. Tips zijn altijd welkom 😉