Kura bed Ikea hack, een simpele veilige manier

kura bed ikea hack ophogen verhogen pallets kinderen slaapkamer klein tip oppimpen kleine slaapkamer samen slapen twee persoonsbed simpel budget

Het Kura bed van Ikea is inmiddels een iconisch ontwerp. Menig interieur van een kinderkamer heeft dit bed. En ik snap dat helemaal. Dit bed is betaalbaar, stevig, mooi ontworpen en is keerbaar! Het kan zowel een laag bed zijn met leuke omlijsting waar je bijvoorbeeld gordijnen, een hemeltje of lichtjes in kan hangen. Of simplistisch van hout laten. Maar je kan het bed ook omkeren zodat het een half hoogslaper wordt met extra ruimte eronder. Ruimte om op te bergen, om te spelen of voor een logé. Maar wat als dit een echte permanente slaapplek moet worden? Die vraag heeft ons lang bezig gehouden en ik heb dan ook elke Kura bed Ikea hack wel onder de loep genomen. Om tot de conclusie te komen dat er voor ons maar 1 oplossing was. Een die ik niet eerder had gezien!

Kura bed Ikea voor 2 personen

Ik heb twee dochters en beide hadden een eigen kamer. Maar eigenlijk speelde de wens bij hun beide heel erg om samen te slapen op een kamer. Ik als enig kind snap dit niet maar na een testperiode bleek het hun inderdaad goed te doen. We hebben kleine kamers in ons huis en hadden al een Kura bed voor mijn oudste dochter. Die ligt graag hoog. Daarbij heb ik een oud model bedtent gekocht van de Ikea waar de meiden helemaal gek op zijn. Dat geeft ze nog wat bescherming en privacy. Dus de Kura moest blijven, zonde ook om een goed bed weg te doen. Daarbij heeft het kamertje een laag plafond dus een dubbelslaper past al snel niet. Kura bed Ikea hack modus was on en ik ging speuren.

Vereisten waren dus:

 • Kura bed zou blijven
 • Mijn oudste dochter boven zou blijven
 • De bedtent moest ook blijven
 • Matras niet op de grond ivm ademen matras, schimmelvorming en beter voor een lichaam om van de grond af te slapen
 • Het moet stevig en veilig zijn
 • Meer ruimte tussen matras en lattenbodem voor dochter die beneden slaapt
 • Een lattenbodem
 • Niet te duur
 • Niet te ingewikkeld want we zijn niet echt klussers
 • Moet te bezorgen zijn want we hebben geen auto of rijbewijs

Welk Kura bed Ikea hack werkt voor ons?

Ik heb echt elke Kura bed Ikea hack wel onder de loep genomen. Eerst dacht ik dat pootjes eronder zou kunnen of balken, maar dat zou niet stevig genoeg zijn voor twee kinderen die klimmen en bewegen. Daarbij was dan de volgende vraag hoe we een lattenbodem zouden maken. Dan dacht ik nog aan lades die ik graag eronder zou willen. Ikea bed Malm heeft dus precies de goede afmeting en zou je eronder kunnen doen. Maar is dat frame stevig genoeg voor de redelijk zware Kura en twee kinderen? En dan nog moet je deze twee elementen vast maken aan elkaar. En daarbij, het bed zou dan te hoog komen staan.

Een tweede Kura kopen is ook een tijdje onze oplossing geweest want dat is stevig, betaalbaar en heeft een lattenbodem. Maar daar moesten we dan gaan zagen en ook vastmaken en zag ik qua veiligheid ook niet gebeuren. Op de grond een matras wilde ik ook niet. Er kan dan schimmelvorming ontstaan en de kou van de grond trekt snel in een matras. Daarbij is het in- en uitstappen ook niet handig. Nee, ik wilde op een stevige manier gaan ophogen zodat mijn dochter die beneden slaapt niet haar hoofd steeds zou stoten, van de grond af ligt en dat het bed echt stevig zou zijn. Mijn Kura bed Ikea hack gaf uiteindelijk maar 1 oplossing…. Pallets! Ja dat zou zomaar kunnen werken.

pallets om bed te verhogen interieur meubels kinderkamer kinderbed hoog slapen tip diy klussen

Pallets om bed te verhogen

Pallets ken ik zowel uit de wereld van de horeca maar ook als hippe interieur items. Nergens zag ik een Kura bed Ikea hack met pallets dus ik twijfelde of dit zou kunnen. Mijn partner wilde 1 of 2 pallets in het frame laten vallen zodat je meteen een lattenbodem hebt. Maar ik wilde meer ruimte voor mijn dochter die daar zou slapen en kwam met het idee om het hele Kura bed te gaan verhogen met twee lagen pallets. Dit omdat dat steviger is en omdat je dan een fijne hoogte creëert.

Nou makkelijker gezegd dan gedaan. De meeste palletsites leveren niet aan particulieren. Ik had 1 site gevonden die leuk reageerde op mijn email met vraag of ik het Kura bed zou kunnen verhogen met pallets. Ze konden het gewenste formaat leveren en schuren en aflakken. Vervolgens heb ik niks meer gehoord van ze. Vervelende was wel dat deze site de enige bleek met pallets met de juiste afmeting. Namelijk de 100 x 70 pallets. Drie daarvan naast elkaar is met 1 cm meer precies het frame van het Kura bed. Dat is namelijk totaal 99 x 209. Prima dat het ietsjes ruimer is, dat past net. Andere sites hadden echt geen mogelijkheden dus ondanks dat ik niks meer hoorde per mail ben ik 6 van die nieuwe pallets gaan bestellen.

Nieuwe pallets

Zonder verder bericht over verzenden, ze zouden ze gewoon op straat zetten als je niet thuis zou zijn, zat ik in de week na het bestellen best in de zenuwen. Zou het wel werken? Weer gemaild, geen reactie en opeens ding dong stond er iemand voor de deur met mijn nieuwe pallets. Maar jeetje… daar had ik een vergissing gemaakt.

Nieuwe pallets zijn hartstikke ruw. Het hout is gesplinterd, bevatten knoesten, hars en is niet per se het beste hout. Het is wel stevig en heeft de juiste afmeting. Maar hier moet geschuurd gaan worden en gelakt en geverfd enenen… paniek! Ik baal van mijn enthousiasme maar ik ben deze weg ingeslagen en ben de uitdaging aangegaan. Lang verhaal kort, het kostte me heel veel bloed zweet en tranen maar het werkt!

verf houtlak houtverf bed kinderbed diy pallets schuren kinderkamer klein

Kura bed Ikea hack ophogen en twee slaapplekken

 • 6 pallets van 100 x 70 cm
 • schuurmachine
 • veel schuurpapier voor de machine
 • los schuurpapier
 • houtlak
 • eventueel witte houtverf
 • meubelviltjes
 • houtlijm of gatenvuller voor hout
 • Ikea bedhekje / uitvalhekje die 44mm breed kan
 • 1 persoons matras
 • Eventueel tiewraps
 • Kwasten
 • plastic om je vloer tegen verven te beschermen

De pallets heb ik dus online besteld. De site ben ik niet tevreden over dus ik ga deze niet delen. Maar je kan zelf zoeken op formaten. De formaten van 100 cm x 70 cm zijn met drie op een rij passend voor het Kura frame. En ik zou dan voor twee lagen gaan voor de stevigheid. Het bedhekje en matras heb ik via de Ikea besteld.

De andere items heb ik gewoon bij de Action gehaald. Ik heb ongeveer 3 – 4 blikken witte matverf gebruikt en 2 blikken blanke lak. Schuurpapier los heb ik ook van de Action, net zoals de tiewraps, gatenvuller, houtlijm, meubelviltjes, kwasten en plastic. De schuurmachine met bijpassend schuurpapier heb ik van Bol.

Werkwijze

Ik ben de palletjes allemaal intensief gaan schuren. Ik heb speciaal een fijne schuurmachine* aangeschaft. En heel veel schuurpapier. Dit schuren is intensief en echt nodig. Helemaal glad en splinterloos is me niet gelukt. Daarvoor was het hout te shitty. Maar het was veilig en goed genoeg uiteindelijk. Mijn nieuwe schuurmachine had een handig opvangbakje voor zaagsel. Dit zaagsel gebruikte ik in combinatie met houtlijm om een papje te maken en om gaten te vullen bij de knoesten en of spijkers. Later ben ik gewoon gatenvuller gaan gebruiken. Beide werken prima. Naast de schuurmachine ben ik ook met de hand nog gaan bijschuren.

Daarna heb ik de pallets in witte matte houtverf gezet. Waar het bij het aanbrengen prima leek, zo was het na het drogen echt een ratjetoe. Op sommige plekken zoog het hout echt alles op. Soms werkte ik die plekken bij. Daarna deed ik nog een laagje vernis erover zodat het mooi glad aanvoelt en glimt. het hout had dit echt nodig. Op de onderste drie pallets plakte ik als laatste nog meubelviltjes, zo schuiven ze iets makkelijker onder het bed en beschadigen niet de vloer. De bovenste laag wil ik niet dat dit gaat schuiven dus daar doe ik het niet. De bovenste laag had ik ook net wat beter geverfd en gelakt want dat is immers ook je lattenbodem.

Alles paste wonderwel goed gelukkig! Het matras valt mooi in het frame van het Kura bed. Het bedhekje / uitvalhekje van de Ikea past goed en de bedtent past ook nog. Voor ons dus een perfecte Kura bed Ikea hack.

Een kleine slaapkamer met twee kinderen

Achteraf gezien ben ik blij met 6 pallets. Eerste wilden we twee grote pallets maar dat zou niet makkelijk eronder geschoven zijn en ook qua schuren en verven waren 6 losse kleinere pallets wel fijn. Deze Kura bed Ikea hack heeft gewerkt voor ons! Het bed is nu stevig verhoogd. Het kost echt wel even wat werk en vele uren zelf bezig zijn. Achteraf vind ik het tof dat ik een bed voor mijn dochter heb kunnen maken. En ze zijn ook trots op me. Als ik van te voren had geweten hoeveel werk het was geweest dan had ik misschien nog even verder gespeurd naar een betere Kura bed Ikea hack. Maar nu ben ik zeker tevreden.

Deze tip is wel betaalbaar. Al was ik met schuurmachine, verf, bezorgen en andere items niet per se goedkoop uit. Wel goedkoper dan een bedframe kopen en vertimmeren. Daarbij is deze manier echt wel stevig. Wij hebben geen tiewraps verder gebruikt. De pallets klemmen tussen de muur en kledingkast in en verschuiven niet zomaar. Mijn oudste dochter slaapt iets hoger nu wat ze ook tof vindt, en mijn jongste stoot haar hoofd niet meer als ze rechtop gaat zitten op haar matras.

Beide zijn ze heel blij met hun kleine maar fijne slaapkamer en samen slapen. Daarbij kan er ook een volwassene nu prima slapen. Deze Kura bed Ikea hack werkt goed voor ons en met even wat werk heb je ook wat. Het is niet ingewikkeld maar je krijgt er wel spierpijn van :).

De bedtent in deze uitvoering is helaas niet meer verkrijgbaar bij Ikea. Ik heb mijne via Marktplaats weten te kopen. Op naar lekker slapen voor ons allemaal.

Kura bed Ikea hack 3 kleine kinderkamer diy ophogen verhogen oppimpen twee slaapplekken 2 personen zelf bed maken schuren pallets

Sommige linkjes in deze blog zijn affiliate linkjes. Als jij hier op klikt en dan tot aankoop overgaat, ontvang ik een kleine commissie. Dit is verder niet van invloed op jouw prijs of shopervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.