De meest indrukwekkende reis die ik ooit gemaakt heb was door India heen. Wat een prachtig en heftig land. De smaken uit die keuken zijn me altijd bijgebleven. De mango die ik daar heb gegeten is nooit meer geëvenaard. Net zoals de mate en diversiteit in pittigheid. Nu is dit geen keuken wat ik direct met volle kracht aan mijn kleintje geef. Maar zo subtiel is het wel mogelijk. Mango chutney is eigenlijk hartige jam. Lekker bij gerechten of op brood. Naast toast of bij een tosti. En het is ook “dipproof”.
Recept Mango Chutney
- Mango
- 4 knoflookteentjes
- Grote ui
- Hindoestaanse kruidenmix of kerriepoeder
- Snufje kurkuma
- Gedroogde koriander, 1 theelepeltje
- Peper en zout
- Water
Ik begin met de mango schillen en ontpitten. Daarna het vruchtvlees in stukjes snijden. Knoflook en ui ook in kleine stukjes. In een pan beetje olie en eerst de ui glazig bakken. Daarna de knoflook erbij en dan de kruiden. Lekker even laten bruisen terwijl je goed roert. Dan de mango erbij. Klein beetje water toevoegen zodat het kan gaan pruttelen. Nu is het een kwestie van laten pruttelen en roeren totdat de mango zacht is en uit elkaar valt. Zelf goed proeven hoeveel je van de kruiden nog erin wilt doen om op jouw smaak te brengen.
Het is klaar als je tevreden bent met de smaak en structuur. Wil je het dikker dan kan je het nog iets langer doorkoken. Is het te dik? Dan mag er wat water bij. Lekker bij een Indiase Curry of gewoon zo als dip.
Smakelijk eten!
Tips Mango Chutney
- Deze Mango Chutney hoort eigenlijk pittig te zijn. Ik bak dan een fijngesneden (Spaans) pepertje met de ui en knoflook mee. Je kan eventueel later ook nog een beetje sambal of chilipeper toevoegen. Ik verdeel de chutney meestal over 2 potjes. Waarvan ik dan 1 potje pittig maak en de ander milder of niet pittig.
- Verse koriander na het koken is een heerlijke toevoeging. Voeg deze toe nadat het van het vuur is. Zo blijft de smaak beter.
- Deze Mango Chutney kan je ook prima invriezen.
- Eventueel met de staafmixer als je een gladde chutney wilt.
- Ik heb een blog over mijn backpack reis in India geschreven voor Mamascrapelle
- Hindoestaanse massala heeft mijn voorkeur maar met kerriepoeder kan het ook lekker worden
- Kurkuma, geelwortel, heeft een hele specifieke smaak en zorgt voor een extra mooie gele kleur. Voeg niet teveel toe
- Simpel Naan Brood, een recept met 2 ingrediënten
- Indiase Feesttafel, een smaakvolle verzameling van recepten
Handige linkjes
De linkjes in deze blog kunnen affiliate linkjes zijn
My favorite! Hier maak je me altijd zo blij mee