Mangold Stamppot, een vergeten groente

mangold stamppot

Wat een prachtige naam; Mangold Stamppot. En dat terwijl ik deze groente toch lang genegeerd heb. Een paar keer eerder zat deze in mijn groente tas en helaas heeft het nooit tot een recept geleid. Soms was ik al die kolen zat en kon ik even niks ermee bedenken. Maar ik wist toen nog niet dat een mangold zo anders van smaak is en zo lekker! Familie van de paksoi en snijbiet. Een heel stevig blad wat ook ideaal zou zijn om eten in op te rollen. Je kan het blad en nerf eten. Rauw of gekookt. Het smaakt een beetje als zoete boerenkool. Deze groente wordt door mij niet meer over het hoofd gezien.

Recept mangold stamppot

  • Kilo zoete aardappelen
  • Kilo aardappelen
  • Struik mangold
  • Stronk brocoli
  • Peper en zout

Eventueel door de stamppot

  • Roomboter
  • Kookvocht
  • Gedroogde knoflook
  • Kruidenboter kruiden

Gratineren opties

  • Geraspte kaas
  • Hüttenkäse
  • Paneermeel
  • Gedroogde peterselie

Schil en snij de aardappelen in stukjes. De broccoli snij ik ook ik stukken en gaat in dezelfde pan. Water toevoegen, aan de kook brengen en in ongeveer 15 minuten gaat koken. De mangold snij ik in dunne reepjes. Ik snij alleen het groen en niet de nerf. De laatste minuut voeg ik dit toe in de pan met broccoli en aardappel.

Schep de mangold uit de pan en bewaar even apart. Giet het water af en vang eventueel wat kookvocht op om later te gebruiken. Stamp daarna de aardappels en broccoli tot een mooie stamppot en als laatste schep je de mangold reepjes er door heen. Breng op smaak met peper, zout, roomboter, kookvocht, kruiden of wat jij lekker vindt.

Ik heb het in een ovenschotel gedaan en gegeatineerd met geraspte kaas, Hüttenkäse, gedroogde peterselie en paneermeel. In de oven op 180 graden voor 20 minuutjes en klaar is je Mangold Stamppot.

Enjoy!

Tips

  1. Maak je voor meer mensen deze Mangold Stamppot? Voeg dan meer toe. Minder kan natuurlijk ook. Het is wat ik in huis had qua hoeveelheid aardappels.
  2. De nerf kan je ook eten maar ik wilde alleen het blad.
  3. Het kan ook rauw door de stamppot.
  4. De broccoli had ik nog liggen maar is qua smaak ook een lekkere toevoeging.
  5. Een klassieke en handige aardappelstamper koop je gewoon online bij de Xenos voor een erg leuke prijs! Doe jezelf een plezier en maak het stampen aangenaam.

Linkjes voor andere stamppot ideeën

mangold stamppot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.