Basisrecept shakshuka, heerijke eieren om te dippen. De naam shakshuka klinkt ingewikkeld en complex maar laat je niet in de maling nemen. Dit is een supersimpel recept. Eieren om te dippen is zoals mijn dochter dit noemt. Je maakt namelijk een pan vol met lekkers en daarin mag je allemaal dippen als je wilt. Een leuke manier van eten en het scheelt afwas, ook fijn. Dit recept kent verschillende manieren en oorsprongen maar ik deel een basis. De variatie is aan jullie. Genieten maar van dit lekkere eenpansgerecht.
Recept Basisrecept shakshuka
- Paprika
- Teentje knoflook
- Een ui
- Blik gepelde tomaten
- 5 eieren
- Theelepel komijnzaad
- Eetlepeltje (gerookt) paprikapoeder
- Theelepel chilipoeder of kipkruiden
- Brood of iets dergelijks om mee te soppen
- Peterselie of koriander om mee af te toppen
- Peper en zout
Snij de ui en knoflook fijn. De paprika mag in kleine blokjes. Verhit wat olie en bak de paprika en ui eerst aan. Voeg daarna de fijngesneden knoflook toe en de kruiden. Laat even kort inbranden en voeg dan het blik gepelde tomaten toe. Met de spatel kan je dit kleiner maken terwijl je alles goed door elkaar roert. Ik heb nog een beetje peper en zout toegevoegd.
Breek de eieren boven het tomatenmengsel en laat garen. Doe de deksel erop zodat de bovenkant gaar kan worden. Het is klaar totdat jij het lekker vindt. Het eigeel kan lekker zacht en runny zijn maar harder werkt ook. Het basisrecept shakshuka kan je nog aftoppen met verse peterselie of koriander. Of de gedroogde variant hiervan.
Eet smakelijk!
Tips
- Koop niet speciaal kruiden alleen voor een recept. Losse chilipoeder gebruik ik niet zoveel. Ik had wel kipkruiden staan en hierin zit onder andere chili. De smaak van dit mengsel was perfect in dit recept.
- De basis van alleen paprikapoeder wordt veel genoemd dus heb je alleen dit dan kom je al een eind. Komijnpoeder kan ook maar ik had nog djinten in huis en dit is komijnzaad, werkt ook! De hoeveelheden van de kruiden zijn naar smaak, proef vooral en voeg toe wat je lekker vindt.
- Het kan ook met een ei meer of minder.
- Ik had geen verse kruiden in huis dus heb het afgetopt met gedroogde bieslook en wat tzatziki kruiden.
- Let met dippen op de pan die heet is met kinderen. Yep quilty, het is goed gekomen en normaal let ik altijd op maar nu een keer niet dus leek een waarschuwing me wel op z’n plek.
- Andere ei inspiratie op mijn site.
- Ik heb de Shakshuka eieren om te dippen klaargemaakt in mijn gezonde Greenpan*. Dit werk fijn en brand niet aan. Je kan ook Greenpan deksels* los kopen zodat het past op je pan.
- Op zoek naar duurzaam en mooie aan tafel items*? Dille & Kamille is the place to be!
- Serveer het brood op een mooie houten plank*. Staat mooi en je kan er meteen op snijden.
- Variatie: Chili shakshuka
- Onmisbaar in je keuken, een goede messenset*
Sommige linkjes in deze blog zijn affiliate linkjes. Als jij hier op klikt en dan tot aankoop overgaat, ontvang ik een kleine commissie. Dit is verder niet van invloed op jouw prijs of shopervaring.