Simit, Turkse Sesam Bagel, ik ben hier al jaren gek op. Meestal koop ik ze op marktjes of bij de Turkse winkel. Heerlijk zoetig en knapperig deeg, wat van binnen luchtig is en meer dan rijkelijk belegd met sesam. Ik heb nooit de illusie gehad dat ik dit zou kunnen bakken. Maar tot mijn smaakvolle blijdschap blijkt het een heel simpel recept te zijn met weinig ingrediënten!
Het omvat wat meer stappen dan ik normaal gewend ben maar ik ben ook een andere weg ingeslagen met het deeg. Buiten de traditionele gevlochten ring heb ik een simit breekbrood gemaakt. Dan sla je wat stappen over en ben je sneller klaar. Mijn recept is een eigen variant op het originele recept. Zo gebruik ik bijvoorbeeld een ander soort suiker en stroop. Kijk vooral wat je in huis hebt liggen in plaats van iets speciaal te kopen voor deze Simit, Turkse Sesam Bagel, om vervolgens te laten verstoffen.
Het recept bevat suiker. Je kan zelf je keuze maken in welke suiker. Maar het is belangrijk voor de smaak, rijzing en knapperigheid. Veel broden bij de bakker met een knapperige korst worden ook ingesmeerd met een suikergoedje om het zo extra knapperig te krijgen. Je kan de broden ook prima invriezen en dat maakt dit recept weer net iets toegankelijker. Eventjes wat werk maar dan heb je ook lekker een voorraadje! Dit recept is goed voor 10 Simit, Turkse Sesam Bagels.
Recept Simit zelf maken / Turkse Sesam Bagel
- 250 ml lauwwarm water
- 25 gram suiker
- Zakje gist, 7 gram
- 500 gram bloem
- 45 gram kwark met een eetlepel water of 50 gram yoghurt
- 70 ml olijfolie + 10 ml olijfolie
- 8 gram zout
- 70 gram stroop
- 70 ml water
- Sesamzaad (gebrand, ongebrand, zwart of mix)
Begin met het lauwwarme water en los hierin de suiker op. Voeg daarna de gist toe om vervolgens goed te roeren en zet dit mengsel even opzij totdat het gaat schuimen. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
In een ruime kom mag het bloem, eventueel zeven. 70 ml olijfolie, de kwark en zout bij elkaar en meng dit alvast tot een kruimelig geheel. Ondertussen kan je de stroop met water in een apart diep bord mixen tot een mooi egaal stroopwater mengsel. In een ander diep bord kan je het sesamzaad doen.
Als het gist, suiker- watermengsel goed bruist mag dit in de kom met bloem toegevoegd worden. Kneed tot het een mooi deeg is. Het kan best wat plakkerig zijn maar dat komt goed. Na ongeveer 10 minuten heb je een mooi egaal, ietwat plakkerig deeg. Voeg de laatste 10 ml olijfolie toe over het deeg en magie gebeurd. Het plakken neemt af en het wordt een mooi samenhangend deeg. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat minimaal een uur rijzen of totdat het volume verdubbeld is.
Eerste rijs
Na ongeveer een uur mag je de plek waarop je het deeg gaat storten een beetje insmeren met olijfolie. Stort het deeg uit de kom en maak ongeveer 20 gelijke balletjes van 40/45 gram per stuk. Het mogen er ook 18 of 22 zijn maar zorg dat je een even aantal heb voor de Simit, Turkse Sesam Bagels. Rol telkens 2 balletjes uit tot stroken van ongeveer 28 centimeter. Knijp 1 uiteinde dicht en wikkel de stroken om elkaar heen. Vorm een ring en knijp het goed dicht. Dip het meteen helemaal in het bord met stroopwater, vervolgens wentelen in de sesam en leg het op een bakplaat met bakmat of bakpapier.
Tips tijdens het bereiden
- Zet een bakje met water neer zodat je na het dippen in stroopwater en wentelen in sesam je vingers makkelijk schoon krijgt om de volgende Simit, Turkse Sesam Bagel in elkaar te draaien.
- Of leg je gedraaide ringen direct op een bakplaat (met mat of papier) en bestrijk ze met het dadelwater en doe hier rijkelijk de sesam op. Dit vervangt het dippen en wentelen in de borden. Ik vind het lekker dat mijn Simit, Turkse Sesam Bagel helemaal rondom bedekt is met sesam maar hierin kan je zelf kiezen wat je voorkeur heeft.
- Bestrooi eventueel je werkbank met wat bloem voordat je gaat rollen. Ik vond dit mijn deeg onnodig droog maken maar bij anderen werkt dit wel fijn.
- Geen zin om te draaien en te doen? Vorm gelijke bolletjes en leg deze op een bakplaat met bakpapier of bakmat met ruimte er tussen. Bestrijk de bollen met het dadelwater en strooi er voldoende sesamzaadjes op. Tijdens de tweede rijs groeien de bollen tegen elkaar en zo ontstaat er een sesam breekbrood.
Tweede rijs en bakken
Of je nou originele simit ringen hebt gemaakt of voor het breekbrood ben gegaan. Nu komt het aan op de tweede rijs. Dek je baksel af met een vochtige theedoek en laat minimaal voor 30 minuten rusten of totdat het volume is verdubbeld.
Verwarm de oven voor op 200 graden en bak je Simit, Turkse Sesam Bagel (of je sesam breekbrood) goudbruin in ongeveer 15 tot 20 minuten. Laat ze wat afkoelen en genieten maar. De volgende dag kan je ze wat oppiepen in de oven met wat water erop sprenkelen of vries ze in voor een volgende keer.
Eet smakelijk!
Tips Simit zelf maken
- Ik ben geen bakheld en het is me gelukt! Ik dacht met het draaien en tot ring maken dat het niet ging werken. De ring liet steeds los en de ene kant was dikker dan de andere kant. Maar het is helemaal goed gekomen. Ook schoot ik telkens iets uit met de kwark en olie, maar toch had ik een prachtig luchtig deeg.
- De tweede rijs is dit keer echt belangrijk! Het is niet noodzakelijk maar voor het beste resultaat wel belangrijk.
- Ik had alleen witte basterd suiker en dat werk prima. Maar je kan natuurlijk elke suikersoort kiezen. Let wel op met bruine suiker, dat je deeg wat donkerder zou kunnen uitvallen.
- In de originele recepten van Simit, Turkse Sesam Bagels, wordt druivenstroop gebruikt. Ik had dadelstroop en heb dit gebruikt. Je kan ook tafelstroop, agavestroop of zelfs honing gebruiken. Het is van invloed op de smaak maar het wordt allemaal lekker.
- Ik heb patentbloem gebruikt en deze gezeefd in de kom. Zo wordt het extra luchtig. Je kan ook tarwebloem of andere soorten gebruiken. Het geeft allemaal weer een ander resultaat natuurlijk. Ik heb alleen nog ervaring met patentbloem.
- Ik had een mix van gebrande, ongebrande en zwarte sesam. Omdat het kort bakt kan je elke sesamsoort wel gebruiken of gewoon lekker mixen.
- In plaats van kwark kan je ook yoghurt gebruiken.
- Voor de stroop-watermengsel kan je ook minder gebruiken, zeker als je voor het sesam breekbrood gaat. Zorg dat de verhouding stroop en water altijd gelijk is aan elkaar.
Linkjes
- Ik gebruik graag een siliconen bakmat*. Dit gebruik je vaker en is dus duurzamer en nooit het baalmoment van dat je bakpapier op is.
- Er zijn verschillende soorten sesamzaad en een ruime zak kopen is fijn. Niet alleen voor dit recept maar het is ook lekker over je ovenschotels of ontbijtbowl bijvoorbeeld! Bestel en bekijk hier.
- Serveer het op een mooie houten plank* aan tafel waar iedereen een stuk vanaf kan scheuren, of snij in plakjes. Alles kan wel! Zo tover jij je tafel om in een leuk feestje met deze Simit, Turkse Sesam Bagels erbij.
- Lekker met soep, een salade, eieren om te dippen, geitenkaas paprika spread, of wat je maar wilt!
- Op mijn Instagram account heb ik dit recept vastgezet onder hoogtepunten. Zo kan je in beeld mijn stappen zien.
- Ik kan niet zonder een fijne keukenweegschaal*
Sommige linkjes in deze blog zijn affiliate linkjes. Als jij hier op klikt en dan tot aankoop overgaat, ontvang ik een kleine commissie. Dit is verder niet van invloed op jouw prijs of shopervaring.