Kaaswafels… of je gaat al kwijlen bij het idee of je gruwelt ervan. Hartige wafels zijn iets minder geaccepteerd dan de zoete. Maar ze zijn zeker in opkomst, en gelukkig maar. I love hartige wafels. Zeker deze kaaswafels zijn zo lekker. Eenmaal de basis onder de knie, en je kan je eigen favoriet maken. Heerlijk als ontbijt met wat bacon of roerei. Of gewoon zo met een lekker dipje. Ik deel graag mijn snel en simpel recept kaaswafels.
Ingrediënten simpel recept kaaswafels
- 100 gram zelfrijzend bakmeel
- 75 ml melk
- 1 ei
- 50 gram jong belegen kaas geraspt
- 30 gram blokjes zoutere kaas
- Eetlepel Parmezaanse kaas
- Eetlepel sojasaus
- Peper en zout naar smaak
- Eventueel wat knoflookpoeder en verse kruiden
- (olijf)olie voor je wafelijzer
Kies voor een mix met kazen voor een lekkere smaakbeleving. De blokjes doe ik van een wat oudere kaas zodat deze minder snel smelten. Je kan het naar eigen smaak invullen natuurlijk. De Parmezaanse kaas is lekker zout. Maar dit kan ook bijvoorbeeld Grana Padano zijn. Maar een mix met cheddar werkt ook. Dit simpel recept kaaswafels is voldoende voor ongeveer 4 tot 6 stuks. Er hoeft niet veel beslag want het groeit nog iets door de hitte en de zelfrijzende bloem.
Bereiding simpel recept kaaswafels
Eenvoud en weinig afwas werkt ook prima bij dit simpel recept voor kaaswafels. Ik voeg eerst de natte ingrediënten toe in een glazen kom. Het ei, de melk en de sojasaus. Dan voeg ik wat peper, zout en knoflookpoeder toe. Dit kluts ik even. De oude kaas snij ik in kleine dobbelsteentjes en voeg ik dan samen met de strooikaas en Parmezaan toe en schep ik door het mengsel. Als laatste voeg ik het zelfrijzend bakmeel toe en mix ik alles tot een stevig beslag.
Mijn wafelijzer verhit ik tot stand 4, bestrijk ik als deze op temperatuur is met de olijfolie en dan schep ik mijn beslag er in. In ongeveer 5 minuten bak ik mijn beslag van dit simpel recept kaaswafels goudbruin en klaar! Het zijn lichte kaaswafels waarvan je zelf de intensiteit van de kaassmaak kan bepalen. Lekker om los te eten, of met roerei en bacon. Of bij de soep of een salade. Het kan allemaal.
Eet smakelijk
Extra receptje: saus met sriracha, ketchup en loempiasaus
Ik mix wat sriracha, ketchup en loempiasaus (chilisaus) in een bakje tot een lekkere dip. Dat is het. Simpel, eenvoudig maar qua smaak echt heerlijk. De verhoudingen bepaal je zelf. Ketchup maakt het zuurder, sriracha pittig en loempiasaus zoeter.
Favoriete variatie
Yes inmiddels is dit recept meermaals gemaakt en hebben we een favoriete variatie die ik graag deel met jullie.
- 100 gram zelfrijzend bakmeel
- 75 ml melk
- 1 ei
- 50 gram jong belegen kaas geraspt
- 30 gram blokjes zoutere kaas
- 2 eetlepels Parmezaanse kaas
- Eetlepel sojasaus
- Peper en zout naar smaak
- Naar smaak wat knoflookpoeder, uienpoeder en aromat
- Er gaan ook gedroogde kruidenboterkruiden in
- (olijf)olie voor je wafelijzer
De bereiding is gelijk ik voeg alleen wat knoflookpoeder, uienpoeder, klein beetje aromat en gedroogde kruidenboterkruiden toe. Na 4 minuten in het wafelijzer voeg ik nog wat geraspte kaas toe bovenop en dan gaat deze voor 2 minuten weer dicht. Ze plakken dan wel aan de bovenkant maar met een spatel haal je deze makkelijk los. Super lekkere smaak combinatie en tot nu toe onze favoriete variatie voor simpel recept kaaswafels.
Tips bij simpel recept kaaswafels
- Je kan ook plantaardige melk gebruiken.
- Variatie opties: voeg stukjes ham of salami toe, verse kruiden, gedroogde kruiden, maggie, lente ui, aromat of wat je maar lekker lijkt!
- Wil je meer wafels maken? Verdubbel dan de hoeveelheid.
- Check eerst bij jouw eigen wafelijzer hoe hoog en hoe lang werkt voor jouw beslag.
- Mijn recept is qua intensiteit kazig maar niet heel erg aanwezig. Voeg vooral wat meer toe. Ook kan je in de laatste minuut van het bakken nog wat strooikaas op de bovenkant doen en deze meegrillen. Zo krijg je lekkere knapperige kaas on top.
- Maak lekker alles in één kom, dat scheelt weer afwas. Ook gebruik ik geen keukenapparatuur verder voor het mixen. Gewoon een vork en pollepel volstaan bij dit recept.
- Meer trek in zoet? Probeer dan deze simpele Luikse wafels eens
- Liever zoete gezonde wafels? Ook dat recept heb ik voor je.
- Ik ben echt onwijs blij met mijn wafelijzer*. Dit is een 3 in 1 en het neemt niet veel plek in beslag. Daarbij zijn de platen bpa-vrij en mogen ze in de vaatwasser. Daarnaast heb je alleen een keukenweegschaal* nodig, een vork en een glazen mengkom*. Een kwastje* voor het bestrijken van je wafelplaten is ook wel handig.
Sommige linkjes in deze blog zijn affiliate linkjes. Als jij hier op klikt en dan tot aankoop overgaat, ontvang ik een kleine commissie. Dit is verder niet van invloed op jouw prijs of shopervaring.